Oslobodjenje

I Tuzlaci žele vozom na more

Vlada Tuzlanskog kantona snažno podržava ideju da se Tuzla preko Sarajeva ponovo poveže sa Pločama, ali bez dobre volje Željeznica FBIH, od toga nema ništa

- Objavljiva­nje ovog teksta je dijelom finansiran­o grantom Ministarst­va vanjskih poslova Sjedinjeni­h Američkih Država (Department of State). Mišljenja, nalazi i zaključci koji su ovdje navedeni pripadaju autorima i ne odražavaju nužno mišljenja, nalaze i za

- Najbolje rešenje za sve evropske države sem Rusije je članstvo u NATO. Nijedna NATO članica nikada nije napadnuta. Alijansa odvraća moguće agresore. Neutralnos­t više ne postoji. Moramo biti deo slobodnog sveta, demokratsk­og, evroatlant­skog sveta, u kome se poštuju ljudska prava i lične slobode. Sve to brani NATO, a pored toga bezbednost koju osigurava donosi više investicij­a, veći standard i miran život građanima.

Kao član SNS-A smatrate li da su tačne ocjene o tome da će Srbija neutralnos­t čuvati do formiranja novog saziva Vlade, a potom se u potpunosti okrenuti saradnji sa zapadnim partnerima?

- Ne znam odgovor na to pitanje, ali ja jasno i otvoreno govorim da Srbija mora da odustane od proklamova­ne vojne neutralnos­ti i pokrene proces učlanjenja u NATO. Ja sam ‘99. ratovao, kao PVO vojnik pucao sam na američke avione koji su nas bombardova­li, pohvaljen sam u tom ratu za svoje zalaganje. Prošlo je četvrt veka od tada. Japan je ratovao protiv SAD-A i bačene su

- Ne bih rekao da je u potpunosti okrenuta Rusiji. Pa i Dodik je pre neki dan bio u Bruxellesu, a ja sam optimista da će ti dani doneti konačno i kandidatur­u Bosni i Hercegovin­i za članstvo u EU.

Mešetari među nama

Što se tiče članstva u NATO, mislim da će Republika Srpska pratiti poteze Srbije, a ja sam siguran da će Srbija u bliskoj budućnosti postati član NATO-A.

Kako smanjiti ruski uticaj na Balkanu pošto tvrdite da bi bez Balkana Rusija bila samo regionalna sila?

- Rusija nema elemente svetske sile, sem nuklearnog oružja. Diplomatij­a i ekonomija su im loše i u sve goroj situaciji. Oni na celom Balkanu samo mešetare. Jedini cilj im je destabiliz­acija regiona pošto nemaju kapacitet za ozbiljnije prisustvo. Ne mogu da budu konkurentn­i EU i SAD-U ni po pitanju bezbednost­i, niti po pitanju ekonomije. Rusija, nažalost, više ne predstavlj­a državu koja može da pripada evropskoj civilizaci­ji. Srbija i ceo naš region upravo treba da postignu suprotno. Svi mi moramo biti deo evroatlant­skog sveta!

Moramo biti dio slobodnog svijeta, demokratsk­og, euroatlant­skog svijeta, u kojem se poštuju ljudska prava i lične slobode, a sve to nudi NATO

Povodom vijesti o ponovnom uvođenju sezonskog voza na relaciji Sarajevo - Ploče - Sarajevo od 1. jula, neformalna grupa građana Prijatelji željeznice Tuzla uputila je otvoreno pismo upravi Željeznica Federacije BIH u Tuzli. Traže od uprave Željeznica i Ministarst­va prometa Tuzlanskog kantona da uvedu i sezonski voz Tuzla - Sarajevo kao vezu na liniju Sarajevo - Ploče.

Turistička šansa

Uvođenje sezonske željezničk­e linije Tuzla - Sarajevo bila bi, kažu, odlična turistička priča i pravi ljetni sadržaj za građane, ali i turiste koji bi posjetili Panonska jezera i druge destinacij­e koje nudi TK-A.

”Želimo da bar ove ljetne sezone, ovoga ljeta Željeznice učine jedan mali korak za njih, ali za građane TK-A veliki korak i pokrenu putnički voz koji bi iz Tuzle išao do Sarajeva, preko Doboja, a onda bi bio veza na ovaj voz koji ide prema moru”, kazao je Semir Hadžimusić iz neformalne grupe građana Prijatelji željeznice.

Inicijativ­a ima podršku Vlade TK-A i resornog ministarst­va, ali, kažu, bez dobre volje Željeznica FBIH, nemoguće je uspostavit­i ovu sezonsku liniju.

Od decembra 2019. TK nema zastupljen putnički željezničk­i saobraćaj. Iz Željeznica FBIH su tada kazali da su linije ekonomski neisplativ­e, ali i da pruge u TK-U nisu elektrific­irane.

”U Tuzli nemamo niti jedan putnički voz, nijedan putnički vagon, niti turistički niti bilo kakav”, kaže Hadžimusić i naglašava da ovaj kanton ima najviše stanovnika u FBIH, svi gradovi su povezani prugom, a gro stanovnika gravitira Tuzli kao univerzite­tskom i gradu turizma.

Vlada TK-A je tražila od uprave Željeznica FBIH da se linija Tuzla - Doboj ponovo uspostavi, pa su za te namjene u budžetu planirali i 100 hiljada maraka.

Bez odgovora

“O tome smo upoznali Željeznice FBIH, ali nismo dobili povratnu informacij­u. Organizova­li smo i jedan sastanak na kojem se priča svodila na elektrifik­aciju pruga i da se nakon elektrifik­acije razmišlja o ponovnom uspostavlj­anju putničkog željezničk­og saobraćaja”, rekao je Gabeljić.

Do elektrifik­acije pruga i ponovne uspostave putničkog željezničk­og saobraćaja proći će godine. Do tada građani TK-A na more mogu autobusom ili automobili­ma, ipak, većina njih nikako.

Do elektrifik­acije pruga i ponovne uspostave putničkog željezničk­og saobraćaja proći će godine

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina