Oslobodjenje

Odluka o ukidanju PDV-A nema računicu

Treba vidjeti da li su iskorišten­e sve mogućnosti fiskalne politike i koliki su iznosi utaje poreza koji se nikada nije ni naplaćivao, a morao je, kaže Šain

- ALMIR BIČAKČIĆ

zona kampa, gdje su smještena djeca bez pratnje, a tu su većinom dječaci do 17 godina bez roditelja. Migranti imaju slobodu kretanja. U kampu im je sve omogućeno, ali najčešće odu do grada zbog podizanja novca ili da prošetaju, naglašava Ciklovski i dodaje da se brojke na dnevnoj bazi u kampu mijenjaju i da ih je trenutno oko 380.

- Povećan je priliv u posljednji­h 14 dana i imamo najave da će ih biti i više ne zbog situacije u Ukrajini, mada i to utiče, nego što se navodno neki kampovi u Grčkoj zatvaraju, govori.

Rezultati s terena

Mirsad Buzar, zamjenik direktora Službezapo­slovesastr­ancimabih,naglašava da je trenutna migrantska situacija u BIH izuzetno povoljna.

- Možda i najpovoljn­ija od početka migranstke krize, odnosno povećanog priliva migranata 2018. Postoje četiri privremena prihvatna centra za migrante, po dva u KS-U i USK-U, gdje ukupno boravi oko 1.900 migranata (1.400 - KS, 500 - USK), iako su brojke promjenjiv­e. Moram naglasiti da je kamp Lipa osnovan odlukom Vijeća ministara BIH i od početka postojanja i postavljan­ja šatora od OSBIH država upravlja svim tim procesima. Često možemo čuti od gradonačel­nika Bihaća Šuhreta Fazlića da kako se država više uključila u sve te procese, vide se i rezultati na terenu, ističe Buzar.

Napominjed­atrenutnov­ladazatišj­e na zapadnobal­kanskoj ruti.

- Migranti koriste druge solucije kao glavne pravce kretanja, najviše iz Srbije ka Mađarskoj i Rumuniji. Ministarst­vo sigurnosti BIH priprema strategiju iz oblasti migracija koja određuje pravce djelovanja BIH kada su u pitanju migrantski procesi. Radna grupa je izradila dokument koji ide u dalju proceduru prema Vijeću ministara BIH, zaključuje Buzar.

Promocija vojnog poziva

Kao i u ostalim segmentima bh. društva, i u OSBIH osjeća se nedostatak mladih ljudi, kazali su za Fenu iz Ministarst­va odbrane BIH, a kao razlog za to navode da mladi sve više vide svoju budućnost u zemljama zapadne Evrope.

- Ministarst­vo obrane BIH pokrenulo je niz inicijativ­a i projekata promocije vojnog poziva. Tu, prije svega, inzistiram­o na informiran­osti mladih o mogućnosti­ma koje nudi vojni poziv korištenje­m modernih tehnologij­a, ali i na neposredno­m kontaktu s potencijal­nim kandidatim­a u srednjim školama i fakultetim­a u BIH, pojasnili su.

Igre bez granica

Djeci koja su bila prisiljena napustiti svoje domove zbog rata, progona ili kršenja ljudskih prava, bavljenje sportom sa vršnjacima može pomoći da steknu samopouzda­nje, stvore nova prijateljs­tva i osjećaju se sigurno i dobrodošlo u našoj zemlji, rečeno je jučer na sportskom događaju Igre bez granica, koji je povodom Svjetskog dana izbjeglica održan u Bihaću, javila je Fena. Događaj koji je okupio djecu izbjeglice i tražitelje azila koji borave u Prihvatnom centru Borići i djecu iz lokalnih zajednica organizova­lo je predstavni­štvo UNHCR-A u BIH uz podršku JU OŠ Harmani II Bihać i partnerske organizaci­je Save the Children.

Arheološka istraživan­ja

U povodu Evropskih dana arheologij­e, Franjevačk­i muzej i galerija Gorica - Livno predstavio je rezultate dosadašnji­h i budućih arheološki­h istraživan­ja na Livanjskom polju. Muzejska savjetnica Franjevačk­og muzeja i galerija Gorica Marija Marić Baković kazala je za Fenu kako je do sada obavljeno više arheološki­h iskopavanj­a.

- Jedno od tih istraživan­ja provedeno je na području naselja Lištani. Dosadašnji­m istraživan­jima otkriveni su ostatci rimske nekropole, ranokršćan­ski kompleks s dvije bazilike, memorijom i krsnim zdencem, kasnoantič­ka nekropola, te srednjovje­kovno groblje, rekla je ona.

Dom naroda PSBIH usvojio je prošle sedmice jednoglasn­o izmjene Zakona o porezu na dodatu vrijednost u drugom čitanju. Usvojen je u različitom tekstu u odnosu na PD, s obzirom na to da su usvojeni i amandmani Dušanke Majkić (SNSD), koja je predložila nultu stopu PDVA na osnovne životne namirnice, umjesto stope od pet posto, kako je predložio SDS. Morat će ići na usaglašava­nje, a time će se baviti komisija koju čine Amir Fazlić (SDA), Dušanka Majkić (SNSD) i Lidija Bradara (HDZ).

Loša računica

Pomenuti zakon je ranije razmatrao i usvojio Zastupničk­i dom PSBIH u nešto drugačijem tekstu, gdje se PDV na osnovne životne namirnice snižava na pet posto, dok se na luksuznu robu podiže na 22. Željko Šain, profesor sa Ekonomskog fakulteta UNSA, kaže za naš list da sve što se dešava oko PDV-A je više političke, a ne ekonomske naravi i da još nismo “dobro izračunali koji su benefiti takvog stanja”.

- Ne zaboravimo da i dobra odluka mora imati jasnu računicu, a to će reći postoje li izračunate veličine šta bi to značilo ukoliko bi došlo do ukidanja ili recimo dvije ili tri vrste PDV-A, jer ako je nema, onda je to samo jedan osjećaj neke korisnosti koja je više namijenjen­a političkom dnevnom tretmanu, nego dugoročnoj stabilizac­iji ili rješavanju nagomilani­h socijalnih i drugih problema u društvu i procesu rada, kaže Šain, uz podsjećanj­e na staru izreku da “sit gladnom ne vjeruje”.

- Ako bi se smanjila utaja poreza, mislim da bi se moglo namiriti ono što se sad traži kroz sistem dvojnih ili više stopa za PDV. Ostvarenje takve odluke, neka bude i zakonska, traži određeno vrijeme, a to je za građane jako sporo i dugo. Građanima bi se trebalo pomoći kroz neke druge načine, kroz ono čega još faktički nemamo, a to su robne rezerve, zatim određeni oblici subvencija, a da se temeljito spreme izračuni u vezi s promjenom PDV-A, zaključuje Šain.

Podsjećamo, Prijedlog zakona o dopunama Zakona o PDV-U podrazumij­eva da se po sniženoj stopi PDV-A od pet posto oporezuje promet dobara i usluga i uvoz dobara, i to lijekova, brašna, kruha, dobiven od svih vrsta brašna, mlijeka i mliječnih proizvoda, jestivih ulja, jestive masnoće životinjsk­og i biljnog porijekla, soli, šećera i homogenizo­vane dječije hrane.

I dok se naši političari usaglašava­ju, poslanici Crne Gore usvojili su zakone kojima se ukida PDV na hljeb i akcize na plastiku koja se koristi kao ambalaža u industriji hrane i pića.

Prvi važan cilj je postignut,

750 migranata i izbjeglica smješteno je u zagrijane šatore u Lipi, napisao je po otvaranju uređenog kampa Johann Sattler, šef Delegacije EU u

BIH, u januaru 2021.

Ako dođe do usaglašava­nja o ukidanju PDV-A, to će biti dosta kasno za građane BIH, jer slijedi promjena softvera, napominje Šain

Cijene goriva

Za to vrijeme, iz sektora za cijene i analizu tržišta federalnog Ministarst­va trgovine građanima stižu loše vijesti - gorivo je sve skuplje.

- Kada je u pitanju promjena cijena i marži, koje su benzinske pumpe dostavile Ministarst­vu za 16. 6. 2022, zaprimljen­o je 250 obavijesti i iste se odnose na povećanje cijene benzina i dizela. Prosječna maloprodaj­na cijena naftnih derivata u FBIH na dan 17. 6. za Premium bezolovni benzin 95, BAS EN 228 – BMB 95 iznosi 3,27 KM i za DIZEL BAS EN 590 3,37 KM. Raspon maloprodaj­nih cijena naftnih derivata na dan 17. 6. u FBIH je sljedeći: Premium bezolovni benzin 95, BAS EN 228 – BMB 95 iznosi od 3,06 do 3,61 KM, a DIZEL BAS EN 590 od 3,26 do 3,66 KM, kažu iz Ministarst­va.

 ?? ?? Željko Šain: Sve oko PDV-A je političke, a ne ekonomske naravi
Željko Šain: Sve oko PDV-A je političke, a ne ekonomske naravi
 ?? ?? Mnogima se iz Ušivka nigdje ne ide
Mnogima se iz Ušivka nigdje ne ide
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina