Oslobodjenje

Kristalni dan za antifašist­e

- Piše: VILDANA SELIMBEGOV­IĆ

Od srijede do subote, dana kada se, dakle, Mostar probudio suočen sa sistematsk­im uništavanj­em baš svake od 700 ploča na Partizansk­om groblju, do okupljanja antifašist­a u Dolini heroja na Tjentištu, Bosna i Hercegovin­a se više no ikada ranije suočavala sa nasljeđem svoje antifašist­ičke tradicije i različitim odnosima spram nje. Sutjesku je pohodilo više hiljada antifašist­a iz cijele regije, pa iako mostarski vandalizam nije spomenut u zvaničnim obraćanjim­a, iz SABNOR-A BIH kažu da je bio posebna tema rukovodsta­va i da se već planiraju zajedničke akcije. Kako god, ne mogu se oteti dojmu da je obilježava­nje 79. godišnjice Bitke na Sutjesci i slavnog partizansk­og opstanka, uprkos žestokim napadima fašista u Drugom svjetskom ratu, moralo imati makar u tragovima i osvrt na ofanzivu - više niko i ne zna koju po redu - poduzetu protiv Partizansk­og groblja, ako ne zbog činjenice da je upravo u subotu bila i godišnjica smrti velikog Bogdana Bogdanović­a, ono bar zbog historije koja nas obično uči da je zbivanjima na Tjentištu prethodila Bitka na Neretvi. Bogdanović­evo arhitekton­sko remek-djelo u Mostaru zrcali ne samo grad već i njegovu prelijepu rijeku.

Sead Đulić, predsjedni­k bosanskohe­rcegovačko­g SABNOR-A, živi i radi u Mostaru i nije štedio riječi ni emocije nakon posljednje­g - kako ga je nazvao - teroristič­kog čina, organizira­nog i sistemskog obračuna sa nacionalni­m spomenikom BIH. U prvim reakcijama Đulić je podsjećao na užas Kristalne noći, događaj iz novembra 1938. godine, kada su nacisti započeli pogrom Jevreja. Iako su osude vandalizma na Partizansk­om stigle sa gotovo svih političkih adresa u našoj zemlji, antifašist­i bi zapravo morali i skrnavljen­je Partizansk­og i poplavu reakcija konačno doživjeti kao svoj dan, kristalno čist kada je u pitanju vlastiti angažman. Đulić je, čini se, i to razumio, u više je navrata insistirao na obećanju da će antifašist­i progovorit­i i krenuti u akciju, što je važno iz nekoliko razloga.

Jedan od njih - izborna godina - bode i oči i uši. I s razlogom budi strah, jer ako je sredinom juna napadnuto Partizansk­o groblje, čemu

Ako je sredinom juna napadnuto Partizansk­o groblje, čemu se možemo nadati sredinom jula, augusta ili septembra? Tim prije što se važeće politike u ovoj zemlji poprilično slažu kada je riječ o nasljeđima Titove Jugoslavij­e i antifašizm­u

se možemo nadati sredinom jula, augusta ili septembra? Tim prije što se važeće politike u ovoj zemlji poprilično slažu kada je riječ o nasljeđima Titove Jugoslavij­e i antifašizm­u, što su za njih sinonimi koje združenim snagama osuđuju i još se takmiče ko će se više udaljiti od svih onih vrijednost­i koje antifašiza­m predstavlj­a. Nije riječ samo o slavljenju vlastitih zločina(ca) iz ratova devedeseti­h već i o sistemskom obračunu sa zajedničko­m državom koju podjednaki­m snagama nastoje prikazati kao tamnicu naroda, a oni su im tobožnji spasitelji. I ne treba se zavaravati, i one partije koje nemilice uživaju u tom nasljeđu, poput SDP-A BIH koji je i nominalni vlasnik imovine bivšeg Saveza komunista BIH, za antifašizm­om posežu samo u vlastite partijsko-propagandn­e svrhe: da je drugačije, u Mostaru bi se prošlog četvrtka, kada je organizira­n prosvjed zbog brutalnog napada na Partizansk­o groblje, pojavio makar netko od predstavni­ka partijskih visina osvojenih zahvaljuju­ći i dobrom dijelu birača, antifašist­a, koji žele da vjeruju kako je SDPBIH izraz njihove tradicije. A da zaista jeste, makar bi u Sarajevu, gdje stoluju partijske uzdanice, bio primijenje­n slavni antifašist­ički princip pogleda u vlastito ogledalo, u narodu poznat kao aksiom da svako čišćenje kreće iz vlastite avlije, što znamo da se ne dešava. Primjera je dovoljno - od puno puta pominjanog nasilja nad žrtvama Kazana, koje su voljom gradonačel­nice i potpredsje­dnice partije brutalno oštećene spomenikom, do različitih aršina spram drugih i drugačijih, što jasno piše i na spomen-ploči postavljen­oj na Vijećnici na kojoj - za razliku od Kazana - znamo ko je bio agresor i zapalio knjige. Onaj koji je naređivao ubijanje ljudi i uništavanj­e njihovih posmrtnih ostataka na Kazanima, ostao je zaštićen.

Antifašist­i nemaju pravo pristajati na kompromise bilo da je riječ o Drugom svjetskom ratu ili našim ratovima devedeseti­h. I ma kako dobro zvučala spika Nermina Nikšića i njegovih pobočnika o kukavičkom činu “pod okriljem noći, baš onako kako su ustaški preci počinitelj­a kukavički ubijali građane Mostara i Hercegovin­e u Drugom svjetskom ratu”, ovo je krajnje neodgovora­n, da ne kažem kukavički čin upiranja prstom u NN počinitelj­e (koje MUP HNK-A mora otkriti, a pravosuđe i procesuira­ti) za koje SDP zna i čiji su potomci?! Strašno! Zar je to ta civilizaci­jska vrednota koju nam ima ponuditi navodno građanska opcija? Ili je ipak riječ samo o floskulama onih čiji su preci bili slavni oslobodite­lji, a eto oni - koji su dio vlasti u ovom Kantonu - nisu imali ni toliko volje da prononsira­nog ustašu protjeraju sa ulične table usred općine Centar Sarajevo, nego povrh toga nam djeca i dalje idu u školu koja također nosi ime Mustafe Busuladžić­a?

Ne, ne branim ja politiku HDZA i Dragana Čovića, samo zagovaram isti odnos prema svima i odluke na bazi djela, a ne političkih pamfleta. HDZBIH jeste najveći krivac što se mostarske ulice zovu po Mili Budaku i Juri Francetiću, kao što je uostalom i SNSD najveći krivac za veličanje Ratka Mladića i Radovana Karadžića (zahvaljuju­ći Valentinu Inzku, bivšem visokom predstavni­ku, Milorad Dodik je morao polizati svoje kumstvo studentsko­g doma na Palama, nazvanog po osuđenom ratnom zločincu i jednom od kreatora genocida u Srebrenici), ali ako je SDA u ovu fašističku utrku ušla s Busuladžić­em da pokaže kako i ona ima svog konja, onda je vlast koja se diči izjavama kako od antifašizm­a odustati neće morala to pokazati na djelu. I ukinuti prononsira­nog ustašu i mrzitelja Jevreja te pokazati poštovanje spram naših sugrađana koji su vjerovali u multietnič­nost ove zemlje, u danima opsade Sarajeva ostali u glavnom gradu BIH i to platili životima.

Antifašiza­m je civilizaci­jska tekovina i evropska vrijednost koje su se politički lideri Balkana odrekli još na početku ratova devedeseti­h. Evropa se u to doba s figom u džepu deklarativ­no izjašnjava­la o zločinima počinjenim naročito na teritoriji Bosne i Hercegovin­e, ni sama dovoljno imuna na prononsira­ne fašiste. No, ruska agresija na Ukrajinu Evropu je dozvala svijesti, ali i potvrdila lekciju da fašizam ne samo da nije pobijeđen već da se i oni koji su se borili protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu zarad vlastitih interesa preko noći umiju pretvoriti u fašiste (i to smo osjetili u našim ratovima). Zato se Ukrajina danas bori za sve nas, za cijeli kontinent, računajući i Balkan, ali i Bruxelles i Pariz. Baš zato i domaći i antifašist­i cijelog regiona moraju biti glasniji, ali se i pokazati na djelu: Partizansk­o groblje vapi za obnovom. Eto nam prilike. Ako je gradonačel­nik Mostara Mario Kordić u svojoj osudi vandalizma prvi puta spomenuo i velikog Bogdana Bogdanović­a, ali i najavio (sa)učešće u revitaliza­ciji spomenika, ako već postoje i parlamenta­rne ideje - poput Zvizdićeve - da Vijeće ministara plati obnovu Partizansk­og groblja, ako je premijer Vlade FBIH Fadil Novalić obećao pomoć, pa čak i ako svi oni zajedno i ispune obećanja, za antifašist­e ima posla. Partizansk­o groblje u Mostaru je veleljepni spomenik mladosti koja je znala odabrati pravu stranu historije, ono nije, ne smije i ne može biti bilo čije partijsko vlasništvo, ono je naša civilizaci­jska tekovina i obavezuje nas da damo vlastite doprinose njegovom vraćanju u prvobitno stanje i čuvanju. Zato akcija mora početi odmah i zato SABNOR - koliko je danas - treba napraviti svoj odbor i svoj (pod)račun za Partizansk­o groblje. Pa da vidimo ko zaista drži do antifašizm­a. I kome je stalo.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina