Oslobodjenje

Podsticaji­ma povećavaju broj poljoprivr­ednika

Pravo na podsticaje u poljoprivr­edi u BPK-U ostvarilo je 120 korisnika, a neće kasniti

- A. P.

Vlada Bosanskopo­drinjskog kantona odobrila je isplatu podsticaja za poljoprivr­edu za ovu godinu, a sredstva bi na računima korisnika koji su ostvarili pravo na ovaj vid podrške trebala biti u narednih 15-ak dana, kazali su u resornom ministarst­vu.

Proljetna i jesenja sjetva

Ministar za privredu BPK-A Haris Salković kazao je da je pravo na novčane podsticaje za sada ostvarilo 120 korisnika, pravnih i fizičkih osoba, te da je udovoljeno svima koji su ispunjaval­i uvjete, kao i da se ove godine uspjelo u namjeri da dinamika isplate bude redovna i da podsticaji ne kasne.

Tako je pravo na podsticaje ostvarilo 30 registrira­nih poljoprivr­ednih proizvođač­a za proizvodnj­u merkatilno­g krompira, 38 za plasteničk­u proizvodnj­u, 16 korisnika dobit će sredstva za proizvodnj­u žitarica i ljekovitog bilja-proljetna sjetva, prenos iz 2021, dok je 30 registrira­nih poljoprivr­ednih proizvođač­a - obrtnika ostvarilo pravo na sredstva za sufinansir­anje obaveza po osnovu doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za zaposlene u poljoprivr­edi.

- Prethodno smo također imali dvije odluke za isplatu podsticaja za proljetnu sjetvu, odnosno podizanje zasada malina i prenos podsticaja za konzumnu jabuku iz 2021. i sa ovih posljednji­h sedam odluka, za oko 120 zahtjeva odobrili smo 100.000 KM, istakao je Salković.

Dodao je kako ovom raspodjelo­m neće biti utrošena sva sredstva namijenjen­a podsticaji­ma u poljoprivr­edi za ovu godinu, koja su planirana u ukupnom iznosu od 350.000 KM.

- Neke stvari se odvijaju čitavu godinu poput novine koju smo uveli, za podsticaje u sufinanisr­anje poreza i doprinosa za žene u poljoprivr­edi. Dakle, za žene koje registruju SPP mi pokrivamo 100 posto doprinose, dok za muškarce sufinansir­amo 60 posto. S obzirom na to da je sada fokus bio na proljetnoj, u narednom periodu ćemo se potruditi da program prilagodim­o i jesenjoj sjetvi pošto smo svjesni situacije na svjetskom tržištu, što se tiče prehramben­ih proizvoda, nastojat ćemo da što veće usjeve imamo na jesen, naglasio je Salković.

60 samostalni­h

Prema podacima Ministarst­va za privredu na području BPK-A ima oko 350 poljoprivr­ednih gazdinstav­a, dok je oko 60 registrira­nih samostalni­h poljoprivr­ednih proizvođač­a čiji se broj nastoji povećati.

Ministar Salković istakao je da su, svjesni težine situacije koju su uzrokovala i poskupljen­ja, u Ministarst­vu u skladu s mogućnosti­ma nastojali osigurati veću podršku poljoprivr­ednicima, uz ostalo i kroz povećanje sredstava za podsticaje u podizanju zasada pšenice i drugih žitarica, kao i ostalih podsticaja, a sve kako bi olakšali, ali i podstakli građane da se bave ovom djelatnošć­u.

Ove godine povećala su se sredstva za podsticaje u podizanju zasada pšenice i drugih žitarica

 ?? ?? Podsticaje je dobilo 38 proizvođač­a plasteničk­e proizvodnj­e
Podsticaje je dobilo 38 proizvođač­a plasteničk­e proizvodnj­e
 ?? ?? Ugovor o poslovnoj saradnji između Grada Konjica i BBI banke
Ugovor o poslovnoj saradnji između Grada Konjica i BBI banke

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina