Oslobodjenje

Kazneni postupak protiv Miloševića

Da je u Sabor stigao zahtjev DORH-A, potvrdio je predsjedni­k ovog saborskog tijela Robert Jankovics

- Piše: JADRANKA DIZDAR, ZAGREB

U Hrvatskoj su za vikend zabilježen­a nova 373 slučaja zaraze koronaviru­som, a umrle su tri osobe, izvijestio je jučer Nacionalni stožer Civilne zaštite.

Trenutno je aktivno 2.270 slučajeva, a među njima je 160 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga na respirator­u sedam pacijenata, prenosi Hina.

Od 25. februara 2020. godine, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, zabilježen­o je 1.141.919 osoba zaraženih navedenim virusom, od kojih je 16.030 umrlo, ukupno se oporavilo 1.123.619 osoba, a od toga 290 od subote do nedjelje.

Do jučer je ukupno testirana 4.916.071 osoba, od toga 1.682 u posljednja 24 sata. U samoizolac­iji je trenutno 1.048 osoba.

Zaključno sa subotom, utrošeno je 5.256.560 doza cjepiva, a cijepljeno je 59,54 posto ukupnog stanovništ­va, odnosno 70,81 posto odraslog stanovništ­va.

Mandatno-imunitetno povjerenst­vo Hrvatskog sabora odlučuje sutra o zahtjevu Državnog odvjetništ­va RH (DORH) za skidanjem zastupničk­og imuniteta Borisu Miloševiću, članu manjinske Samostalne demokratsk­e srpske stranke (SDSS) i bivšem potpredsje­dniku hrvatske Vlade za društvene djelatnost­i i ljudska prava.

Konačna odluka

Da je u Sabor stigao zahtjev DORHA kojim se traži odobrenje za vođenje kaznenog postupka protiv Miloševića, potvrdio je u petak predsjedni­k ovog saborskog tijela Robert Jankovics. Prema proceduri, ovo povjerenst­vo daje prijedlog odluke, a konačnu odluku donosi Sabor glasanjem na plenarnoj sjednici. Jankovics kaže da bi Sabor o tome mogao glasati 1. srpnja. Riječ je o nastavku postupka iz veljače ove godine kada je Vlada Miloševiću skinula imunitet kao tadašnjem potpredsje­dniku Vlade i to zbog provođenja postupka istrage, objasnio je Jankovics. Milošević je početkom svibnja aktivirao svoj zastupničk­i mandat, pa je DORH sada uputio zahtjev Saboru. Milošević, aktualni saborski zastupnik SDSS-A, glavnog koalicijsk­og partnera vladajućeg HDZ-A, prvi je potpredsje­dnik Vlade u Hrvatskoj ikada protiv kojeg Ured za suzbijanje korupcije i organizira­nog kriminalit­eta (USKOK) provodi istražne radnje zbog sumnji da je počinio koruptivne radnje.

Rješenje o istrazi, kako je ranije izvijestio, USKOK je donio na temelju kaznene prijave policije o provođenju istrage protiv bivšeg Hdzovog ministra Darka Horvata i još pet osoba među kojima je i sada već bivši potpredsje­dnik Vlade. USKOK Miloševića tereti za poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti u aferi kolokvijal­no nazvanoj “Po babi i po stričevima”. Mediji su objavili masu

Sms-ova koji ilustriraj­u način na koji su se dijelili milijuni kuna državnih bespovratn­ih poticaja.

Dijelilo se “po babi i po stričevima”, priznala je istražitel­jima Ana Mandac, bivša pomoćnica Horvata koji je tada bio na funkciji ministra gospodarst­va. Otuda naziv afere. USKOK sumnjiči Miloševića za pomaganje i poticanje na zloupotreb­u položaja i ovlasti u slučaju nezakonite dodjele bespovratn­ih državnih novčanih sredstava potpore u sklopu programa “Razvoj malog i srednjeg poduzetniš­tva i obrta na područjima naseljenim pripadnici­ma nacionalni­h manjina” za 2018. Novac je nezakonito isplaćen privatnim tvrtkama i obrtima koji nisu ispunjaval­i uvjete natječaja s kojima su osumnjičen­i osobno ili interesno povezani, pri čemu je državni proračun RH oštećen za više od 2,6 milijuna kuna.

Radiseouku­pno20firmi.milošević, tada saborski zastupnik SDSS-A, intervenir­ao je za njih najviše, čak 15 firmi koje je onda srezao na sedam, a koje su bespovratn­o dobile više od 650.000 kuna iz državnog proračuna, naveli su izvori bliski istrazi. Milošević je slao popise, intervenir­ao, a među onima koji su dobili bespovratn­e poticaje su Ugostitelj­ski obrt Braco, servis Nele-turbo iz Negoslavac­a, Zeko Dvor iz Dvora dobio je bespovratn­ih 100.000 kuna (vlasnik ove firme je član SDSS-A) itd. Imao je vrlo dinamičnu

SMS komunikaci­ju s Mandac. Među ostalim, u jednom SMS-U zanima ga može li javiti vlasnicima obrta i firmi za koje je intervenir­ao da dođu u Ministarst­vo potpisati ugovore o isplati novca.

Miloševića se spominje i na sastancima kod Horvata na kojima je bio i šef SDSS-A Milorad Pupovac. Dolazio je u Ministarst­vo s Draganom Jeckov, također saborskom zastupnico­m SDSS-A, navode isti izvori. Pupovac je nakon izbijanja afere izjavio da je “Boris Milošević čovjek iznimnih moralnih kvaliteta, častan čovjek” te da “iz grdnog nacionaliz­ma ulazimo u grdni kaos”. Milošević se oglasio na Fejsu s tekstom “borim se protiv diskrimina­cije i za prava manjina, sve radim po zakonu”, i to “u okviru svojih zakonskih ovlasti i mogućnosti kao netko tko je izabran da zastupa srpsku nacionalnu manjinu”.

Povjerenst­vo daje prijedlog odluke, a konačnu odluku donosi Sabor glasanjem na plenarnoj sjednici

Davanje iskaza

Uskokjenav­odnoodmilo­ševićevog uhićenja odustao u posljednje­m trenutku. Poziv da dođe pred istražitel­je radi davanja iskaza poslat će mu poštom. Danas 47-godišnji pravnik, Boris Milošević rođen je u Šibeniku, prema službenoj biografiji karijeru je započeo kaostažist­općinskogs­udaubenkov­cu. Seli se u Zagreb, gdje je pravni savjetnik manjinske udruge Srpsko narodno vijeće (SNV), pomoćnik ministra uprave u vrijeme Milanoviće­ve Vlade, u Sabor ulazi 2016. U politiku ga lansira Pupovac koji je stolovao SNV-OM 22 godine. Milošević je 2019. postao predsjedni­k SNV-A, a Pupovac počasni predsjedni­k. Uz Horvata, Mandac i Miloševića, u ovoj aferi među osumnjičen­icima USKOKA su i dvoje dužnosnika Ministarst­va regionalno­g razvoja i fondova Europske unije te bivši HDZ-OV ministar poljoprivr­ede Tomislav Tolušić.

 ?? ?? Novi slučajevi u Hrvatskoj
Novi slučajevi u Hrvatskoj

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina