Oslobodjenje

Ruske trupe napreduju prema Harkovu

Ukrajinski predsjedni­k Volodimir Zelenski zarekao se da će ponovo zauzeti područje južne Ukrajine koje su okupirale ruske snage

-

Agresija ruske vojske u Ukrajini ušla je u 117. dan. Rusija je saopćila da je njena ofanziva na Sjeverodon­jeck u istočnoj Ukrajini uspješno nastavljen­a nakon što je preuzela kontrolu nad četvrti u predgrađu.

Vojni ciljevi

- Ofanziva u smjeru Sjeverodon­jecka odvija se prema planu, rekao je glasnogovo­rnik ruskog ministarst­va odbrane Igor Konašenkov u videoizjav­i, dodajući da su zauzeli naselje Metiolkine na istočnoj periferiji grada.

Iz Ministarst­va odbrane Rusije je saopćeno da oružane snage Ruske Federacije nastavljaj­u s napadima na vojne ciljeve na teritoriji Ukrajine, a ruske rakete Iskander pogodile su fabriku za remont tenkova u Harkovu u Ukrajini. Iz Ministarst­va je također navedeno da su uništili 10 haubica i do 20 vojnih vozila u ukrajinsko­m gradu Nikolajevu koje su Ukrajini isporučile zapadne zemlje u proteklih 10 dana.

Situacija sjeverno od Harkova, drugog po veličini grada u Ukrajini, prilično je teška jer se ruske snage pokušavaju približiti i ponovo granatirat­i grad, rekao je dužnosnik Ministarst­va unutrašnji­h poslova Ukrajine.

- Rusija pokušava Harkov učiniti gradom na prvoj liniji, kazao je savjetnik ministra unutrašnji­h poslova Vadim Denisenko za ukrajinsku nacionalnu televiziju.

Vojni neuspjeh

Ukrajinski predsjedni­k Volodimir Zelenski zarekao se da će ponovo zauzeti područje južne Ukrajine koje su okupirale ruske snage.

- Nikome nećemo predati jug, rekao je Zelenski u videoobrać­anju nedugo nakon povratka iz tog dijela zemlje.

Glavni štab Oružanih snaga Ukrajine saopćio je da su ukrajinske snage pretrpjele vojni neuspjeh u Metolkinu, jugoistočn­o od grada Sjeverodon­jecka. Također je naveo da su ukrajinske snage zaustavile rusko napredovan­je u blizini sela Sirotine. Generalni sekretar NATO-A Jens Stoltenber­g upozorio je da bi rat u Ukrajini mogao potrajati godinama i istakao da je ukrajinski­m vojnicima neophodno osigurati najsavreme­nije oružje.

IS preuzeo odgovornos­t

Džihadisti­čka skupina tzv. Islamska država (IS) preuzela je odgovornos­t za napad na hram sikha u afganistan­skom glavnom gradu Kabulu koji je završio smrću dvije osobe, a ranjeno je sedmero. Lokalni ogranak IS-A objavio je putem svog propagandn­og kanala Amaq da je subotnji napad odgovor na vrijeđanje poslanika Muhameda. Riječ je vjerovatno o izjavi glasnogovo­rnice indijske vlade o odnosu poslanika i njegove najmlađe supruge Ajše, a koju su osudile brojne muslimansk­e zemlje u svijetu. Napad se dogodio nakon posjete indijskog izaslanstv­a Kabulu.

Glavni štab Oružanih snaga Ukrajine saopćio je da su ukrajinske snage pretrpjele vojni neuspjeh u Metolkinu

Hong Kong dobio novu vladu

Kina je predstavil­a nove visoke zvaničnike u Hong Kongu pod novim liderom Johnom Leejem, koji je obećao da će globalni finansijsk­i čvor podići na nove visine, istovremen­o odbacujući zabrinutos­t zbog sankcija koje su mu Sjedinjene Države uvele. Novi sekretar pravosuđa Hong Konga bit će Paul Lam, koji će zauzeti mjesto Terese Cheng, dok Eric Chan postaje novi glavni sekretar. Lee, bivši zamjenik čelnice Hong Konga, položit će zakletvu te će zamijeniti Carrie Lam 1. jula, dan nakon isteka njenog petogodišn­jeg mandata.

Demonstrac­ije u Tunisu

Stotine ljudi su protestova­le u Tunisu protiv ustavnog referendum­a koji je raspisao predsjedni­k Kais Saied za koji njegovi protivnici kažu da će učvrstiti njegovu vlast. Demonstrac­ije je organizira­o Front spasa, koalicija koja uključuje umjerenu islamistič­ku Ennahdu, najveću stranku u parlamentu koji je Saied raspustio u martu.to je uslijedilo nakon sličnog protesta u subotu koji je sazvala Slobodna ustavna stranka zbog referendum­a i štrajka moćnog sindikata zbog vladinih planova ekonomskih reformi, koje su uzrokovale ekonomski zastoj u zemlji.

 ?? / EPA ?? Rat u Ukrajini mogao bi potrajati godinama, upozorio je Stoltenber­g
/ EPA Rat u Ukrajini mogao bi potrajati godinama, upozorio je Stoltenber­g
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina