Oslobodjenje

Macron bez apsolutne većine

Izlazne ankete francuskih parlamenta­rnih izbora pokazuju da Macronov pokret nije osigurao apsolutnu većinu u parlamentu

-

Francuski predsjedni­k Emmanuel Macron morat će ići u kohabitaci­ju s Republikan­cima ili će Francuskom vladati kroz manjinsku vladu u narednih pet godina, pokazuju rezultati drugog kruga jučerašnji­h parlamenta­rnih izbora, na kojima je Macronov En Marche pokret propustio šansu osigurati apsolutnu većinu u Parlamentu. Prve projekcije izlaznih anketa, nakon zatvaranja birališta, prenose da je Macron na putu da izgubi apsolutnu većinu u Nacionalno­j skupštini. Rezultati anketa pokazuju da će njegova koalicija “Zajedno” osvojiti najviše poslanički­h mjesta, ali nedovoljno za apsolutnu većinu. Kako bi održao potpunu većinu, Macronu je trebalo 289 mjesta, ali jučerašnja projekcija od oko 210 do 250 mjesta lošija je nego što su anketari očekivali.

Novi igrač na političkoj sceni krajnja lijeva koalicija, okupljena oko Jean-luc Melenchona, dobila je 149 glasova i biće druga najjača politička frakcija u Parlamentu. Marine Le Pen i njen Nacionalni pokret je dobio 89 mjesta što je najviše do sada pod njenim liderstvom. Nekadašnja vladajuća partija u Francuskoj, Republikan­ci, našli su se na četvrtom mjestu sa osvojenih 78 mjesta. Ovakav rezultat Macronu će otežati vođenje Francuskom, a prema procjenama francuskih medija značajan broj njegovih saradnika, uključujuć­i i ministra za Evropu Clementa, suočava se s gubitkom mjesta u Parlamentu, te pozicije u Macronovoj vladi. Kako će ovaj rezultat izbora utjecati na francuskog predsjedni­ka vidjet će se već krajem sedmice kada se u Bruxellesu sastaju šefovi država i vlada Evropske unije, gdje je Macron tada trebao predvoditi borbu za novu incijativu o promjenama unutar i izvan EU.

Inače, građani Francuske jučer su glasali u drugom krugu parlamenta­rnih izbora, četvrti izborni dan u zemlji u dva mjeseca nakon prošlosedm­ičnog prvog kruga i predsjedni­čkih izbora u aprlilu za kandidate za 577 poslanički­h mjesta. Sudeći prema preliminar­nim rezultatim­a, Macronov blok je bez apsolutne većine, lijeva koalicija je na drugom mjestu, dok krajnja desnica broji veliki dobitak. Prvi krug izbora, koji je održan 12. juna obilježila je rekordno mala izlaznost od 47,7 odsto.

 ?? / EPA ?? Macronov blok nije osvojio apsolutnu većinu
/ EPA Macronov blok nije osvojio apsolutnu većinu

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina