Oslobodjenje

Čudnovati su putev

Primjena Pravilnika po kojem se zbog ukidanja dežure nedjeljom svi pacijenti sa područja Hadžića upućuju u DZ Ilidža, počela je 6. juna

- Piše: BELMINA ČORBIĆ

U šest domova zdravlja u Kantonu Sarajevo na osnovu odluke Ministarst­va zdravstva ukinute su nedjeljne dežure. To znači da će mještani Hadžića, Pazarića, Tarčina, Vogošće, Ilijaša i Trnova najbližu ljekarsku pomoć potražiti u domovima zdravlja Ilidža, Novi Grad Sarajevo i Centar Vrazova, koji su udaljeni na desetine kilometara.

Pravo na liječenje

- Dom zdravlja u Hadžićima ne radi radnim danima, a kamoli nedjeljom, kazao nam je kroz šalu Senaid Stupar, mještanin Hadžića, a u šali uvijek ima pola istine.

Općina Hadžići broji više od 24 hiljade stanovnika i udaljena je oko pola sata vožnje od strogog centra Sarajeva - i to ako idete privatnim autom i ne upadnete u gradsku gužvu. Zbog rekonstruk­cije tramvajske pruge, linije gradskih i prigradski­h autobusa su redukovane, manje ih je pa će tako više od 20 hiljada mještana Hadžića, ukoliko im zatreba hitna ljekarska pomoć, nedjeljom je morati potražiti u Domu zdravlja na Ilidži, pa iako im se žuri, s obzirom na prevoz, pitanje je kad će stići.

- Ilidža je tu za nas k’o Pariz. Ljudi imaju sve i u prvoj i u drugoj smjeni. Ovo što nama rade je katastrofa. Opština sa 20-ak hiljada stanovnika, što se tiče zdravstven­e zaštite to je jad i čemer. Imam dvoje unučadi, djeca su bila primorana da njihove kartone prebace na Ilidžu jer ovdje pedijatar radi samo prvu smjenu, priča nam Stupar.

Poput Senaida, nezadovolj­na ovakvom odlukom je i Ifeta koja, kaže, ima nekoliko zdravstven­ih problema. Nije problem, navodi, samo neradna nedjelja nego zdravstven­i sistem bez sistema.

- Odeš u DZ, naručen si, ali kažu nema doktora. Sad sam dala 53 KM za lijekove. Nisam zadovoljna zdravstvom. Zdravlje mi je narušeno, imam visok pritisak, šećer, aritmiju, problem sa štitnom žlijezdom i ne bih trebala izlaziti iz ambulante, ali kad odem, kažu uvijek si ovdje. Najbolje je da ne idemo kod dr, kaže ogorčena Ifeta.

Zašto je odluka donesena, na osnovu čega i još važnije-da li se pokazala efikasnom, iz Ministarst­va zdravstva nismo dobili odgovor

Građani koje smo zatekli na ulicama Hadžića kazali su nam da je gradski prevoz loš i da nekad po dva sata čekaju autobus za Ilidžu, stoga se s pravom pitaju kako je onima koji se liječe i trebaju doktora, a nemaju se s čim ni prebaciti do Ilidže.

Na području općine ima oko 200 pacijenata koji nedjeljom koriste zdravstven­e usluge u Domu zdravlja Hadžići. Prvi čovjek Općine ovaj potez naziva sramnim i poziva da nadležni ovu diskrimina­torsku odluku isprave i omoguće građanima osnovno ljudsko pravo, pravo na liječenje.

- Izgleda da oni koji su donijeli ovu odluku i pravilnike jednostavn­o idu naruku privatnoj praksi, a možda im je to i bio cilj. Nedjeljom inače skoro nikako ne radi javni prevoz, a ukoliko radi, to su vrlo rijetke linije. Imamo prvo one koji moraju doći do autobusa u Hadžićima, one koji se voze iz Pazarića, Tarčina i okolnih mjesta, koji prvo trebaju doći do Hadžića, pa tek onda da idu do Ilidže. Mi znamo da je to teret zdravom insanu, a ne za bolesnog, kazao nam je načelnik Općine Hadžići Hamdo Ejubović.

Iz Doma zdravlja Hadžići navode da su jedna od 17 ustanova koje slijede upute Ministarst­va zdravstva. Odluka je donesena na osnovu ranijeg 118. člana postojećeg Zakona o zdravstven­oj zaštiti koji je prošle godine stupio na snagu, a prema kojem je resorno ministarst­vo naložilo da se uskladi fond radnih sati.

 ?? ?? Stanovnici Hadžića protive se ovoj odluci
Stanovnici Hadžića protive se ovoj odluci
 ?? ?? Četverogod­išnji projekt osiguraće primjenu najboljih tehnologij­a
Četverogod­išnji projekt osiguraće primjenu najboljih tehnologij­a

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina