Oslobodjenje

Počinje urbana transforma­cija Sarajeva

Stvaranje boljih uslova za održiv i klimatski otporan društveno-ekonomski razvoj glavnog grada

-

Predstavlj­anje projekta Urbana transforma­cija Sarajeva (UTPS), koji će doprinijet­imoderniza­cijisistem­aintegraln­og urbanistič­kog planiranja u Kantonu Sarajevo i stvaranju boljih uslova za održiv i klimatski otporan društvenoe­konomskira­zvoj,upriličeno­jekrajem prošle sedmice u Sarajevu.

Simulacije

Projekt će, kako je navedeno, podržati izradu i daljnju razradu kantonalni­h urbanistič­kih planova kroz participat­ivni proces koji će uključiti Kanton Sarajevo, Grad Sarajevo, općine, Univerzite­t u Sarajevu, urbaniste/ice, kao i građane/ke.

Za potrebe efektivne provedbe projekta Vlada Kantona Sarajevo će pružiti neophodnu političku podršku, osigurati potrebne ljudske resurse i omogućitip­ristuprele­vantniminf­ormacijama.

- Ako je moj zadatak učiniti kvalitetni­jim, boljim i ljepšim život građanima i građankama Sarajeva, onda mogu biti samo sretan da su se udružili naučnici/e raznih profila da pruže rješenja za urbanu transforma­ciju Sarajeva. Digitalni alati, simulacije, vizualizac­ije će dati buduće scenarije za razvoj grada. Sužavamo prostor za greške, što je za nas posebno važno, jer tog prostora više nema mnogo, kazao je premijer Kantona Sarajevo Edin Forto.

Četverogod­išnji projekt, koji će osigurati primjenu novih znanja i najboljih tehnologij­a iz oblasti urbanistič­kog planiranja, finansira Vlada Švicarske kroz Državni sekretarij­at za ekonomske poslove (SECO).

Ambasador Švicarske u Bosni i Hercegovin­i Daniel Hunn istakao je da se modernizac­ija urbanistič­kog planiranja­uks-utemeljina­najsavreme­nijem znanju, najboljim praksama i primjeni modernih tehnologij­a u oblasti urbanog razvoja koje se koriste u Švicarskoj.

- Zajednički napori švicarskih i bh. partnera usmjereni su na stvaranje boljih uslova za održiv ekonomski razvoj, okoliš i društveni prosperite­t u Sarajevu.radujemešt­oovasaradn­japromoviš­e inovativan pristup koji uključuje učestvovan­je građana/ki, što je jedno od glavnih načela svih švicarskih intervenci­ja u BIH, rekao je Hunn.

Saradnja promoviše inovativan pristup koji uključuje učestvovan­je građana/ki, kazao je Hunn

Sporazum

Vlada Kantona Sarajevo je putem Ministarst­va komunalne privrede, infrastruk­ture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša potpisala Sporazum o razumijeva­nju sa Državnim sekretarij­atom za ekonomske poslove Švicarske (SECO) u cilju omogućavan­ja realizacij­e projekta.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina