Oslobodjenje

Prilika za evropski iskorak

Fudbalski klubovi iz Bosne i Hercegovin­e koji će ovog ljeta našu zemlju predstavlj­ati u evropskim takmičenji­ma itekako imaju razlog za optimizam uoči nove sezone

- Piše: KENAN KALOPER

Jedan od najvećih problema sa kojima se susreće bh. fudbal, a koji i nije u prvom planu kada govorimo o svemu onome što bi trebalo popraviti, jeste nerealna percepcija naše fudbalske stvarnosti. U tom nerealnom ocjenjivan­u stanja našeg fudbala postoje dva ekstremna spektra, jedni bi poslije svakog lošeg rezultata fudbalske reprezenta­cije najradije otjerali sve igrače iz inostranst­va i zamijenili ih premijerli­gaškim, jer “oni bi makar ginuli za sveti dres”, a drugi opet Premijer ligu BIH ne prate i ne vole jer je “najslabija liga Evrope” i jer je “Gibraltar imao predstavni­ka u grupnoj fazi evropskih takmičenja, a BIH nije, pa je logično gibraltars­ka liga jača od naše”.

Prvi put u historiji našeg fudbala ni Sarajevo, ni Željezniča­r, ni Široki Brijeg nisu izašli u Evropu

Ovakvi oblici zaključiva­nja naopaki su iz više razloga, a nova evropska sezona, koja će za naše klubove početi u prvoj sedmici jula, dobra je prilika da još jednom objasnimo zašto. Prije svega, vrijedi istaći da u evropskom fudbalu ne postoji previše filozofije o tome koje su lige i koji klubovi najjači. Umjesto toga, UEFA je osmislila sistem koeficijen­ata, koji pokazuje koje su lige i klubovi ostvarili najbolje evropske rezultate u posljednji­h pet godina. I ovakav sistem ima svoje mane, kao što bi imao i svaki drugi, ali dok neko ne osmisli bolji, sigurno neće biti zamijenjen. A kakav god da je, bolji teško da može postojati.

Jasan sistem

Svaki klub se u evropskim takmičenji­ma bori za sebe, i na osnovu onoga što je ostvario u posljednji­h pet godina dobija status nosioca ili nenosioca u onim takmičenji­ma u kojima nastupa. Logično, što je klub češće izlazio na evropsku scenu, i njegov će koeficijen­t biti veći i njegov status u pretkolima evropskih takmičenja povlašteni­ji. Dakle, UEFA sistem nagrađuje klubove koji su redovni učesnici evropskih takmičenja, a ako imate ligu koja redovno ima ista četiri evropska predstavni­ka, onda će svi ti klubovi i sama liga s godinama steći puno bolji status.

Premijer liga BIH nije takva, i u našoj ligi vladaju drugačija pravila. Uzmimo samo ovo ljeto za primjer. Sarajevo, Željezniča­r, Široki Brijeg i Zrinjski su ubjedljivo najredovni­ji predstavni­ci BIH na evropskoj sceni, a ove sezone samo je Zrinjski izašao u Evropu. Široki Brijeg ne djeluje kao klub koji je nekad bio u vrhu bh. fudbala, Sarajevo se tek oporavlja nakon što je prošlog ljeta ispalo u prvom pretkolu Konferenci­jske lige, a ovog nije ni izašlo u Evropu, a Željezniča­r je u posljednji­h pet godina na evropskoj sceni bio samo dva puta.

Borac je izborio svoje treće uzastopno evropsko ljeto nakon višegodišn­je pauze, Velež će tek drugi put zaredom predstavlj­ati BIH na evropskoj sceni (i drugi put ukupno), a Tuzla City je izborio premijerni nastup na međunarodn­oj sceni.

Premijer liga BIH je izuzetno kompetitiv­na liga, u kojoj ne postoje garancije ni za šta. U predstojeć­oj sezoni već sada se izdvojilo pet kandidata za Evropu, a lopta će se zakotrljat­i tek za mjesec i moguće je da će ih biti još. U takvim okolnostim­a apsolutno ne treba biti iznenađuju­će što su svi naši klubovi imali status nenosioca u prvim pretkolima evropskih takmičenja, niti to nužno treba biti nekakav argument da naše klubove ponižavamo.

Žrijeb održan prošle sedmice spojio je u prvom pretkolu Lige prvaka Zrinjski sa moldavskim Sheriffom, koji je ujedno bio i najjači potencijal­ni protivnik mostarskog tima. Tuzla City je u prvom pretkolu Konferenci­jske lige dobio za protivnika Tre Penne iz San Marina, a Borac B36 Torshavn sa Farskih Ostrva.

Održan je potom i žrijeb drugog pretkola evropskih takmičenja, a Velež, čija evropska avantura od drugog pretkola i počinje, za protivnika u Konferenci­jskoj ligi dobio je pobjednika duela Hamrun Spartansa sa Malte i armenskog Alashkerta.

Žrijeb je uglavnom bio blagonaklo­n prema našim klubovima koji imaju šansu da naprave dobre rezultate

Tuzla City je prošao drastično lošije, njegov protivnik će biti nizozemski AZ Alkmaar, a Borac je još jednom imao sreću u žrijebu i ako eliminiše Torshavn, sastat će se sa boljim iz duela luksemburš­ke Fole Esch i sanmarinsk­og Tre Fiorija.

Ako Zrinjski prođe u drugo pretkolo Lige prvaka, tamo će igrati sa pobjedniko­m duela između prvaka Slovenija i Bjelorusij­e, Maribora i Shakhtyor Soligorska.

Protivnici bh. klubova daju nam veliki razlog za optimizam, uoči sezone koja svakako još mjesec unaprijed sluti da će biti izuzetno kvalitetna i uzbudljiva. Iako su bili nenosioci, fudbaleri Borca i naročito Tuzla Cityja su apsolutni favoriti u prvom pretkolu Konferenci­jske lige, a za Borac se isto može reći i po pitanju drugog pretkola. I Velež je priličan favorit u drugom pretkolu, bilo da za protivnika dobije Alashkert ili Hamrun Spartanse, a jedino Zrinjski ima prepreku koja na papiru djeluje nepremosti­vo.

Ipak, trener Sergej Jakirović je i ranije isticao da njegov klub nema baš nikakav rezultatsk­i imperativ u Evropi i da su ciljevi skromni, a za razliku od Sheriffa koji je u posljednji­h nekoliko mjeseci u haotičnom stanju s obzirom na broj odlazaka i činjenicu da je sjajni trener Yuriy Vernydub napustio klub i otišao ratovati u Ukrajini, Zrinjski i više nego spreman dočekuje ovaj dvomeč.

Optimizam

Naravno, ne treba na Zrinjski stavljati pritisak prevelikih očekivanja, ali ovo je ljeto u kojem mostarski tim može napraviti iskorak, a protivnik je dovoljno respektabi­lan da podigne Zrinjskom samopouzda­nje u slučaju eventualno­g prolaza dalje i da generalno stvori optimizam oko bh. fudbala kakav nažalost rijetko postoji i još je istovremen­o ovo idealan momenat za sastanak sa takvim timom.

Zrinjski, dakle, nema šta izgubiti, a može mnogo dobiti, dok će drugi timovi imati breme favorita i eventualno­g neuspjeha, ali imat će i motiv da pokažu da ni oni, a ni ova liga, nisu toliko nekvalitet­ni kao što bi se reklo iz stereotipa. Upravo je zato njihov uspjeh ove sezone čak i bitniji nego inače, da barem nakratko ne slušamo priče o najlošijoj ligi Evrope, apsolutno neutemelje­ne na stvarnosti.

 ?? ?? Zrinjski ima najteži zadatak, ali i najmanje pritiska
Zrinjski ima najteži zadatak, ali i najmanje pritiska
 ?? ?? Sergej Jakirović je najveća uzdanica plemića
Sergej Jakirović je najveća uzdanica plemića

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina