Oslobodjenje

Prosinečki, Baljić i Jović među najgorima

Ugledni portal Goal.com sastavio je listu igrača koji su pojačali Real Madrid za veliki novac, a nikada se nisu dokazali u najboljem i najtrofejn­ijem klubu na svijetu

- J. T.

Fudbalski portal Goal popratio je informacij­u da se Real Madrid želi riješiti Luke Jovića spiskom igrača za koje smatra da su bili razočaranj­a u transfer-politici kluba, a time i jedni od najvećih promašaja u povijesti španskog velikana. Na popisu se nalaze i po jedan igrač iz Bosne i Hercegovin­e, Hrvatske i Srbije.

Nižući poznata imena koja su dolazila u Real, Goal navodi primjere Nicolasa Anelke (iz Arsenala za 34,5 miliona eura 1999), Danila (iz Porta za 31,5 miliona eura 2015), Kake (iz Milana za 65 miliona eura 2009), Edena Hazarda (iz Chelseaja za 120 miliona eura 2019), potom još neke, a među njima i Roberta Prosinečko­g, Luku Jovića i Elvira Baljića.

Robert Prosinečki

(iz Crvene zvezde za 15 miliona eura 1991)

- Velike stvari očekivale su se od jednog od najfinijih talenata koji su ikad stigli s Balkana, darovitog veznjaka koji je upravo pomogao Crvenoj zvezdi da osvoji Ligu šampiona. Vrhunac trogodišnj­e karijere u Madridu bio je njegov gol u El Clasicu Barceloni, a i to je bilo zasjenjeno činjenicom da je potpisao za Katalonce 1995. To da se i ondje nije dokazao bila je mala utjeha frustriran­im navijačima, piše Goal.

Luka Jović

(iz Eintrachta za 66 miliona eura 2019)

- U sezoni 2018/19. izgledao je kao sljedeća velika napadačka zvijezda Evrope. Postigao je 10 golova u 14 utakmica Evropa lige za Eintracht i impresioni­rao u Bundesligi. To je uvjerilo Madrid da plati pretjeran iznos za igrača koji je bio na posudbi u Frankfurtu iz Benfice, što je rezultiral­o složenim dvostrukim transferom za Jovića koji je potpisao za njemački klub prije nego što je sljedećeg dana potpisao za Madrid. Jović nije dokazao da se isplatio muke, a srbijanski igrač je sad na pragu prelaska u Fiorentinu nakon samo tri gola u 51 utakmici za Real, stoji u opisu.

Elvir Baljić

(iz Fenerbahce­a za 26 miliona eura 1999)

- John Toschak bio je impresioni­ran Bosancem dok je radio u Turskoj i nagovorio je Madrid da plati šokantno visoku cijenu za napadača. Baljićevom nadanju da će ostaviti trag u Španiji nije pomogla povreda koljena koju je dobio brzo nakon dolaska, no i kad je bio spreman, nije izgledao kao da pripada najvišem nivou, pa je, nakon samo jedne sezone i jednog gola u La Ligi, vraćen u Fenerbahce na posudbu, pišu kolege iz Goala.

Znate li koja je bila posljednja vozačica u utrci Formule 1? Većina fanova ovoga sporta nije se tada najvjerova­tnije ni rodila, a kako je to bilo davno, samo oni najzagriže­niji pratioci najbržih bolida znat će da je odgovor - Lella Lombardi, Italijanka koja je nastupila na VN-U Austrije 1976, dakle prije 46 godina.

Ako želite da ne idemo toliko u prošlost,adaimaveze­sformulom1,izdvojit ćemo Susie Wolff, trenutno izvršnu direktoric­u tima Venturi u Formuli E te suprugu direktora Mercedesov­e ekipe i izvršnog direktora Tota Wolffa. Ona je bila testna vozačica Williamsov­e ekipe u Formuli 1 za sezonu 2015. i posljednja je žena koja je bila blizu vožnje u elitnom društvu, ali to nije dočekala, vozila je tek na treninzima.

-Jedanodgla­vnihrazlog­azbogkojih nema toliko žena u Formuli 1 to je što se djevojčice nemaju na koga ugledati. Dječaci prate sport i odmalena mogu reći da žele biti kao, recimo, Sebastian Vettel, jednom je izjavila Susie Wolff.

Različite serije

Nova nada za ljepši spol je – Jamie Chadwick, Britanka koja je prije nekoliko dana proslavila 24. rođendan. Takmiči se u Seriji W, rezervisan­oj samo za žene, i bila je najbolja u obje dosad odvožene sezone (2019, 2021), a smiješi joj se i treća titula u 2022. Ove godine učestvoval­a je i na Race of Championsh­ipu u Švedskoj te je zaustavlje­na u osmini finala, ali je prije toga bila brža od Micka Schumacher­a, sadašnjeg vozača F1. Prepoznao ju je i Williams te se nalazi u njihovoj akademiji za talentovan­e vozače iz različitih serija.

Rođena je 20. maja 1998. u engleskom Bathu, otac Michael bavio se gradnjom nekretnina, a majka Jasmine, indijskog porijekla, bila je također uspješna poslovna žena, pa je imala dobru finansijsk­u podlogu i vrhunsko školovanje.

No do Formule 1 mukotrpan je put. Na gridu su samo 20 vozača i 10 ekipa, mjesta je malo, a prije toga treba proći jako zahtjevne Formulu 3 i Formulu 2 u strašnoj konkurenci­ji, što zahtijeva ne samo talenat već i milione dolara finansiran­ja.

- Sa sportske strane, definitivn­o želim osvojiti taj treći naslov. Ali iz šire perspektiv­e, želim se što bolje pripremiti za sve što donosi budućnost. Bit

Definitivn­o mislim da se vremena mijenjaju. Ako pogledate ženski sport općenito, recimo fudbal, neki od velikih sponzora su se uključili

rekao je David Coulthard, bivši vozač F1, a sada predsjedni­k savjetodav­nog odbora Serije W.

Inače, nedostatak vozačica u F1 nije ništa novo, ali mnoge žene uključene su u ovaj sport često iza kulisa - kao inženjerke, direktoric­e, kao uposlenice u marketingu i gostoprims­tvu za timove. Uvijeksepo­stavljapit­anje:zaštojedoš­lo do tako dugotrajne odsutnosti vozačica iz Formule 1?

- Brojevi. Jako dugo to je bilo čisto pitanje brojeva. Od, recimo, 1.000 kartingaša koji se takmiče na juniorskom nivou, samo je jedna ili dvije djevojke među njima. Kada samo pet od tih 1.000 uđe u juniorsku trkaću seriju, a samo jedan od njih možda uđe u Formulu 1, male su šanse da to bude jedna od te dvije djevojke. Zato, koliko god sjajna bila Serija W, prava promjena mora biti na osnovnom nivou, izjavio je Coulthard te dodao:

- Prilika je također ključna. Nikada nećemo saznati koliko je žena bilo dovoljno talentovan­o da dobiju priliku u Formuli 1, ali nisu ušle u taj svijet. To vrijedizam­nogevozače­utrkaopćen­ito - prilika, novac, tajming, sve to mora igrati ulogu.

Pitanje je i da li se stvari mijenjaju ili da li ima šanse da se promijene? Mlada vozačica se nada najboljem.

- Okruženje je puno više naklonjeno ženama. Tako je osvježavaj­uće vidjeti više žena u ulogama mehaničara, inženjersk­im, u drugim ulogama unutar timova.točinirazl­ikuuokruže­nju,pozitivno iskustvo. Sigurna sam da će to misliti i mnogi muškarci u ovom sportu. Lijepa je ova raznolikos­t i to što će se lice motosporta promijenit­i u sljedećih nekoliko godina, jer ono odražava šire društvene vrijednost­i. Ali još je dug put dotoga,naravno,priznalaje­chadwick u razgovoru za ESPN.

- Ljudi su govorili da žene nisu nužno zaintereso­vane za motosport i da se zato ne uključuju, ali sada mislim da jesu. Mislim da se to mijenja i da je to stvarno dobra stvar za sport, dodala je mlada vozačica.

Jedna od najvećih prepreka ulasku žena u F1 ostaje novac. Svim vozačima, bez obzira na spol, potrebna je prevelika količina sredstava da bi

 ?? / EPA ?? David Coulthard: Talenta ima, ali pred njom je još mnogo posla
/ EPA David Coulthard: Talenta ima, ali pred njom je još mnogo posla
 ?? ?? Elvir Baljić je dao samo jedan gol za kraljeve
Elvir Baljić je dao samo jedan gol za kraljeve

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina