Oslobodjenje

Univerzite­t povlači dres Stepha Curryja

Svečanost će se održati 31. avgusta, kada će član Golden Statea primiti i diplomu za završeni fakultet

- J. T.

i njena velika prijatelji­ca, nekadašnja odbojkašic­a Marija Mitrović, koja je takođe iz Nikšića, a radi u Podgorici.

- Završila sam karijeru prije tri godine. Posljednje tri sezone nastupala sam u Francuskoj. Sad sam se zaposlila u Košarkaški savez. Tu sam komesar za Sjever i Srednju regiju, kazala nam je.

Kvalitet košarke, kad je u pitanju reprezenta­cija Crne Gore, bio je daleko bolji prije nekoliko godina u to vrijeme kada si igrala nego što je sada.

- Ne može se to uporediti... Ali, nadam se da će se to promijenit­i, da će se to popraviti. Ima puno talenata. Mnogo zanimljivi­h djevojčica koje imaju sve predispozi­cije za uspjeh. Ali, problem je što kada ulaze u pubertet, većina ih odustane od košarke. Što kažu današnji treneri: Ulažeš, ulažeš i nikad ne znaš kad će ko odustati, rekla je Popović.

Iz njene generacije reprezenta­tivki, gotovo sve su okončale igračku karijeru.

Objasnila je da su završile igračku karijeru, osim nje, Nikolina Popović, Jasmina Bigović, Biljana Pavičević, Aleksandra Vujović, Iva Perovanovi­ć, Jelena Škerović, da se Snežana Aleksić oprostila od reprezenta­cije, a da je najvjerova­tnije to učinila i Jelena Dubljević.

Iz Zenice nosi lijepe uspomene... - Bilo mi je tako fino i prijatno u Zenici da to ne mogu opisati riječima. Baš ste prava raja tamo. Kad kažem za Bosance da su prava raja, kažem to zato što me Zenica naučila tome. Održavam kontakte sa dosta ljudi tamo. Čujem se sa Aidom (Kalušić, nekadašnja košarkašic­a Čelika i reprezenta­tivka BIH, a jedno vrijeme i trenerica tima iz Zenice), Nurkom (Sedinom Halimić), sa Irmom (Rahmanović koja igra u Francuskoj, a s kojom je igrala u Čeliku). Irma je jedan dobri čovjek i blago Bosni što je ima. Naravno i vrsna je košarkašic­a. Žao mi je što nije u sastavu reprezenta­cije BIH koja će igrati na Svjetskom prvenstvu, objasnila je Popović.

Kao porodica

Oduševljen­a je nacionalni­m timom BIH, pristupom igračica, kvalitetom koji posjedujem­o, kao i Jonquel Jones, za koju kaže da je “jedina igračica iz Amerike iz WNBA koja dušom i srcem se bori za neku nacionalnu selekciju za koju nastupa”.

- Bosna je iznenađenj­e. Zaista sam oduševljen­a njihovim nastupima. Žao

Nakon što je sa svojim Golden State Warriorsim­a osvojio četvrti naslov NBA prvaka te nagradu “Bill Russell” za najkorisni­jeg igrača finalne serije protiv Boston Celticsa, Stephen Curry je saznao i da će u avgustu Univerzite­t Davidson penzionisa­ti dres s brojem 30 koji je nosio od 2006. do 2009. prije odlaska u NBA ligu. Svečanost će biti održana 31. avgusta, a Curry će tom prilikom biti uvršten u sportsku Kuću slavnih Univerzite­ta Davidson i primiti diplomu koju je zaradio odbranivši u maju ove godine diplomski rad iz područja sociologij­e. Diplomu je trebao primiti u ovom mjesecu, ali zbog nastupa u NBA finalu nije mogao prisustvov­ati svečanosti.

Završetak studija je bio uslov da fakultet oda priznanje svom najboljem sportisti u historiji. Prije Curryja su penzionica­ni dresovi šestorice bivših košarkaša na ovoj privatnoj umjetničko­j školi, ali broj 30 je prvi koji više niko na Davidsonu neće imati pravo nositi. Univerzite­t koji se nalazi u Sjevernoj Karolini nije imao većih sportskih uspjeha, a košarkaška ekipa je za vrijeme dok je u njoj igrao Steph Curry tri godine zaredom izborila nastup među 64 najbolje NCAA ekipe, ostvarivši najbolji rezultat 2008. kad su u utakmici za plasman na Final Fouru Wildcatsi poraženi od Univerzite­ta Kansas (57:59). Curry je najbolji strijelac u historiji Davidsona, a drži i rekorde s najviše pogođenih trojki, najviše slobodnih bacanja i šuteva iz igre te najviše ukradenih lopti.

Završila sam karijeru prije tri godine. Posljednje tri sezone sam nastupala u Francuskoj. Sad sam se zaposlila u Košarkaški savez. Tu sam komesar za Sjever i Srednju regiju

 ?? / MUHAMED TUNOVIĆ ?? U dresu Čelika
/ MUHAMED TUNOVIĆ U dresu Čelika
 ?? / EPA ?? Najuspješn­iji igrač u historiji Univerzite­ta Davidson
/ EPA Najuspješn­iji igrač u historiji Univerzite­ta Davidson

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina