Oslobodjenje

U Madridu na Turniru kandidata poveli Nepo i Caruana

Osam kvalificir­anih velemajsto­ra iz samog svjetskog vrha odigraće dvokružni classic berger od 14 kola, nagradnog fonda 500.000 eura. Ceremonija otvaranja Turnira kandidata 2022. održana je u hotelu Four Seasons u Madridu

- ŽELIMIR MARKOVIĆ Ž. M. Ž. M.

Konačno smo i to dočekali! Najznačajn­iji ovogodišnj­i monument, Turnir kandidata u Madridu krenuo je u petak, 17. juna, a završiće 5. jula, kada ćemo doznati pobjednika i ujedno izazivača svjetskog prvaka Magnusa Carlsena.

Zahvalnica

Osam kvalificir­anih velemajsto­ra iz samog svjetskog vrha odigraće dvokružni classic berger od 14 kola, nagradnog fonda 500.000 eura. Ceremonija otvaranja Turnira kandidata 2022. održana je u hotelu Four Seasons u Madridu. Bila je to noć za pamćenje jer su se šahovska elita, visoki dužnosnici, gosti i novinari okupili u jednoj od plesnih dvorana najluksuzn­ijeg hotela u španjolsko­j prijestoln­ici kako bi proslavili svečano otvaranje najvažnije­g šahovskog događaja godine. Domaćin večeri bio je slavni španjolski velemajsto­r Miguel Illescas, čiji su šarm i duhovitost stvorili opuštajuću i uglađenu atmosferu u kojoj su čak i igrači koji se obično nevoljko pojavljuju na ovim ceremonija­ma uživali. Predsjedni­k FIDE Arkadij Dvorkovič i čelnik Španjolske šahovske federacije (FEDA) Javier Ochoa zahvalili su organizaci­onom timu, partnerima, Chess.comu, porodici Scheinberg i poželjeli igračima nezaboravn­e igre i spektakula­rne pobjede u Madridu. Sutradan u areni palače Santoña, već u prvom kolu pratili smo sve četiri uzbudljive partije, od kojih su dvije odlučene, a dvije završene remijem nakon višesatne borbe za crno-bijelom pločom.

Prvi se radovao apsolutni junak dana, ruski as Jan Nepomnijaš­či, sada pod zastavom FIDE. U razornom pohodu, vodeći crne figure protiv Kineza Ding Lirena, već u središnjic­i preuzeo je inicijativ­u i brutalno napao bijelu rokadu. Savršeni atak završio je predajom Dinga pred neodbranji­vim matom, u svega 32 poteza. U sveameričk­om derbiju Caruana - Nakamura slavio je bijeli i time potvrdio da je uz Carlsena najbolji igrač današnjice na klasični tempo. Upornom i kombinator­nom igrom ogolio je crnog kralja koji je tako postao stalna meta teških bijelih figura. Mučio se Naka da spasi živu glavu, ali bezuspješn­o. Crni kralj na vjetrometi­ni, bez neke značajne podrške i zaštite, upleo se u matnu mrežu i podigao ruke u znak predaje u 52. potezu. Dugu partiju odigrali su Duda i Rapport. Mladi Poljak je bio aktivniji, stekao stanovitu prednost, no Mađar se dobro branio i kada je izmijenio teške figure, nije mu bilo teško da dođe do pola boda. Najduže je potrajala partija Radjabov - Firouzja.

Kolona

Bio je to duel najstarije­g i najmlađeg takmičara, gdje je 36-godišnji Azer imao blagu prednost, nedovoljnu za pobjedu. U topovskoj završnici remi je bio neizbježan. Time su kolonu poveli Nepo i Caruana, jedini pobjednici u prvom kolu.

Trijumf Dumpora

Poznati mostarski međunarodn­i majstor Atif Dumpor trijumfova­o je na jubilarnom 10. međunarodn­om šahovskom turniru Lipanjske zore - Čapljina 2022, na kojem je nastupilo 99 igrača iz Bosne i Hercegovin­e, Hrvatske i Njemačke. Na rasporedu je bio rapid švicarac od devet kola uz tempo od 15 minuta po igraču. Dumpor je poentirao u šest mečeva, tri remizirao, za što je nagrađen sa 300 KM iz nagradnog fonda od 1.610 KM. Organizato­r turnira bio je ŠK Čapljina, a pokrovitel­j dr. Smiljan Vidić, gradonačel­nik Čapljine.

Dumpor 7,5, Bilić, I. Galić i Mataradžić 7, Vlatković, Trkulja, Sesar, Vego, Jelčić, Brnas i Miljković 6,5 itd.

Već u prvom kolu pratili smo sve četiri uzbudljive partije, od kojih su dvije odlučene, a dvije završene remijem nakon višesatne borbe za crno-bijelom pločom

Konačan poredak: Cetinje za Tim D

U okviru Montenegro šahovskog festivala 2022, koji se igrao u Cetinju od 7. do 12. juna, održan je velemajsto­rski ekipni turnir na kojem su nastupila četiri tima s po tri igrača. Igrao se trokružni berger od devet kola uz tempo od 40 minuta, poslije kojih je pobjedničk­i pehar podigao Tim D. Pobjedničk­u momčad sa 16/9 sačinjaval­i su velemajsto­ri Dragiša Blagojević (5,5/9), Ibro Šarić (5/9) i Aleksandar Delčev (5,5/9). Tim C bio je drugi sa 14,5/9, a igrali su Ghazarian, Drašković i Pobor, dok je Tim A (Vujović, Sarači, Dudin) osvojio treće mjesto sa 12,5 osvojenih bodova.

 ?? ?? Rukovanje Nepa i Dinga pred početak partije
Rukovanje Nepa i Dinga pred početak partije
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina