Oslobodjenje

Na današnji dan

-

1597.

Umro nizozemski polarni istraživač Willem Barents dok je pokušavao da nađe sjeveroist­očni pomorski prolaz iz Evrope u Ameriku. Po njemu je Barencovo more na sjeveru Evrope dobilo naziv. Dijelove njegovog dnevnika je 1871. našao norveški kapetan Carlssen.

1891.

Britanija i Nizozemska uspostavil­e granice kolonijaln­ih posjeda na ostrvu Borneo.

1928.

U beogradsko­j skupštini srpski zastupnik Puniša Račić iz pištolja pucao i teško ranio Stjepana Radića, a na licu mjesta ubio Pavla Radića i Đuru Basaričeka te ranio još dva hrvatska zastupnika Ivana Granđu i Ivana Pernara.

1933.

Umrla njemačka revolucion­arka Clara Cetkin, članica međunarodn­og radničkog pokreta. Organizova­la je 1907. prvu međunarodn­u konferenci­ju žena. Na njen prijedlog 8. mart je proglašen Međunarodn­im danom žena.

1944.

Porazom japanske flote okončana pomorska bitka u Filipinsko­m moru u Drugom svjetskom ratu.

1960.

Američki bokser Floyd Patterson nokautirao u meču u New Yorku Šveđanina Ingemara Johanssona i postao prvi bokser koji je uspio da vrati titulu svjetskog prvaka u teškoj kategoriji.

1963.

liniju.

1992. 2000. 2001. 2001. 2003. 2007.

SSSR i SAD dogovorili da uspostave vruću telefonsku

Lideri Češke i Slovačke Vaclav Klaus i Vladimir Mečiar postigli dogovor o razdvajanj­u Čehoslovač­ke u dvije države - Češku i Slovačku.

1992.

Predsjedni­štvo BIH proglasilo ratno stanje, objavilo opštu mobilizaci­ju i uvelo radnu obavezu.

1992.

Poslovni neboderi Oslobođenj­a u Sarajevu izgorjeli u požaru nakon granatiran­ja artiljerij­skim i raketnim projektili­ma bosanskih Srba.

Francuski sud oslobodio optužbi njemačkog doktora Hansa Müncha (89), koji je radio u laboratori­ji u logoru Auschwitz, uz obrazložen­je da je isuviše star za suđenje. Oslobađaju­ću presudu protiv njega donio je 1946/1947. sud u Krakowu u Poljskoj, gdje je uhapšen poslije rata, a potom pušten na slobodu.

Peruanski sud osudio je Amerikanku Lori Berenson na 20 godina zatvora za saradnju sa ljevičarsk­om gerilom u brzo ugušenoj pobuni za svrgavanje peruanskog kongresa.

Vođa pakistansk­og vojnog režima, general Pervez Musharraf položio je predsjedni­čku zakletvu, zamijenivš­i Muhameda Rafika Tarara koji je na toj funkciji figurirao od vojnog udara koji je 1999. izvršio Musharraf.

Predsjedni­k Italije Carlo Azeglio Ciampi potpisao zakon kojim je petorici italijansk­ih lidera omogućeno da se pri krivičnom gonjenju pozovu na imunitet. Tim potezom zaustavlje­no je suđenje premijeru Silviju Berlusconi­ju zbog korupcije.

Japanskom ostrvu Iwo Jima, koje je bilo poprište krvave bitke pred kraj Drugog svjetskog rata, naziv je promijenje­n u Iwo To, saopštio je japanski Institut za geografiju.

Turci zauzeli utvrđeni grad Smederevo, posljednje uporište srpske srednjovje­kovne države, čime je ona i formalno izgubila samostalno­st i potpala pod vlast Osmanskog carstva. svom novom tijelu. Više ne provodim utakmicu u srcu kaznenog prostora gdje lete meci. Često budem sa strane i konstruiše­m igru, u današnje vrijeme više radim za golove drugih nego za vlastite. Nije više vrijeme da izlažem sebe, ono što sam trebao osvojiti – osvojio sam, danas volim inspirisat­i, pomoći mladim saigračima da budu bolji.

Svođenje računa

Imam četrdeset godina i dva sina koja više nisu djeca nego momčići.

U ovim godinama čovjek obično podvlači crtu i pravi prve zbirove, prve bilance.

To je smisao ove knjige.

Danima sam se pokušavao praviti da se ništa ne dešava, ignorisati svoj rođendan, koji se bližio. Izbjegavao sam misliti na broj četrdeset, ali sam ga onda sinoć ugledao ispred sebe, crvenog, ogromnog, zauzimao je čitavo pročelje hotela. Komponoval­i su ga tako što su u nekim sobama upalili svjetlo, a druge ostavili u mraku. me je lijepim poklonom. Obično sam ja taj koji poklanja drugima.

Kako sam krenuo iz Rosengårda, da bih postao fudbalski šampion, ispričao sam mnogo puta. Odrastao sam s otrcanom loptom marke Select uz nogu i prediblava­o svakoga ko bi se posadio ispred mene u Vrtu ruža, što je zapravo bilo sastajališ­te imigranata svih rasa. Bila je dovoljna samo jedna iskra da se počnemo šaketati. Ali taj je komadić utabane zemlje bio moj fudbalski laboratori­j, škola u kojoj sam naučio

U Honoluluu rođena Nicole Mary Kidman, australska glumica. Postala je poznata 1989. kada je snimila film “Dani groma” s budućim suprugom Tomom Cruiseom. Jedna je od najpoznati­jih glumica današnjice.

Parlament Njemačke je tijesnom većinom izglasao premještan­je glavnog grada iz Bonna, koji je bio glavni grad Zapadne Njemačke, u Berlin. Istočna i Zapadna Njemačka ujedinile su se u oktobru 1990. godine.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina