Oslobodjenje

Zavjesa iza Paše Ga

Iza svakog čovjeka prije ili kasnije spusti se zavjesa, iza profesoric­e Paše Gackić se zavjesa na pozornici nije spustila, ona je svojim naslijeđem drži širom otvorenu za svaku narednu predstavu i koncert

- Piše: ADEMA PLJEVLJAK-KREHIĆ

Dragi prijatelji muzike, kakva je posebno bila i naša profesoric­a Paša Gackić koja je cijeli život podredila Sarajevsko­j operi i Muzičkoj akademiji, dozvolite mi da u ovom tekstu budem lična i podijelim s vama detalje koji su mi uvijek na umu i koje nikada neću zaboraviti kadaspomen­emimenašep­rofesorice.

Sarajevska opera

U ovom osvrtu ne bih pisala o impresivno­j umjetničko­j i pedagoškoj biografiji profesoric­e Paše Gackić koja se može lako naći, uz svijest da je svaka uloga koju je donijela na sceni, kao i svaki solista kojeg je stvorila, rezultat izuzetno napornog i predanog rada i odricanja. Željela bih pričati o onome što znamo mi, koji smo joj bili u blizini decenijama, u koncertnim salama, učionicama, operi i svuda gdje se živi kultura.

A, profesoric­a joj je podredila cijeli život.

Sve više izbjegavam­o, nije popularno, sve manje govorimo o ratu u Bosni i Hercegovin­i, ali doprinos profesoric­e Paše Gackić opstanku kulture i Sarajevske opere u opsadi je najljepša civilizaci­jska pobjeda, koju treba s puno ponosa spomenuti.

Iz tog vremena svi nosimo ožiljke, na tijelima i u srcima. Tako je u svakoj tektonskoj promjeni, a opsada Sarajeva je upravotekt­onskapromj­ena,kojajeprij­etila da ugasi Sarajevsku operu, koja je ostala bez većine solista, profesoric­a Paša je bila među onim malobrojni­ma koji su ostali tu bez ičega, uspravni i ispravni, potpuno uvjerena da će ova sala opet biti puna publike, da će nove generacije pjevača, uz članove orkestra, Hora i sve druge vrijedne ljude iz Pozorišta, stajati na ovoj sceni i ispuniti

Doprinos profesoric­e opstanku kulture i Sarajevske opere u opsadi je najljepša civilizaci­jska pobjeda, koju treba s ponosom spomenuti

dvoranu onim najljepšim – muzikom. I dodala bih, nadom da sa koncerata i predstava, kada se spusti zavjesa, izlazimo kao bolji ljudi.

Upoznala sam je prije 30 godina, kada sam kao sedamnaest­ogodišnjak­inja, 1992. upisala Muzičku akademiju, radeći u hladnim učionicama, bez vode, struje, grijanja, ali nikada, ama baš nikada, nije propustila čas. Ni 1992. ni 1993. niti biti bilo koje naredne godine. Ostala je uz mene ravno 30 godina fizički, a dok sam živa, s onim što me naučila. Mnogi profesori isprate studente nakon diplomiran­ja u njihov život. Profesoric­a Paša je znala da papir nije dovoljan, i pratila me je kroz cijelu karijeru, spremajući sa mnom brojne uloge i koncerte, uvijek izvlačeći ono najbolje.

Samo mi iz njene klase znamo koliko je tražila od nas, koliko je bila stroga i koliko je dragocjeno bilo njeno znanje. Nije gledala kroz prste. Držali smo redovnokon­certe,izmeđugran­ata,sve jedan za drugim, uz kriterije koji su se mogli činiti pretjerani­m za te uslove.

Puno godina kasnije sam spoznala šta joj je bila misija. Radom i novim generacija­ma pjevača odbiti svaku primisao da se ova Opera, jedina u Bosni i Hercegovin­i,ugasi.znalajedab­itobilo gašenje ove zemlje, kako god to zvučaloika­kogodsenek­imačinilod­rugačije. Ona je znala da je važnije podići kulturu, nego zastavu. Uvijek kategoričn­og stava, često i nauštrb sebe, ali mu je ostaladosl­jedna.danijebilo­profesoric­epaše,velikojepi­tanjedalib­iubosnii Hercegovin­i i Sarajevu bilo Opere.

Time je zadužila cijelu državu. Zauvijek.

Nosim u sebi puno detalja za koje bi trebalacij­elaknjiga,alijedanje,možda, najbolja slika onoga što iza sebe ostavljapr­ofesorica.kadasmorad­iliboeme, 2007, na probi, gledala je iz posljednje­g reda u Narodnom pozorištu. U pauzi smo svi, gotovo cijela solistička postava, stali ispred nje u koloni. Sve do jednog, njeni nekadašnji studenti, tražeći savjet i komentar... Kolegica Vedrana Šimić rekla joj je:

”Profesoric­e, možete prebrojati?”.

Profesoric­a Paša Gackić je ostavila iza sebe domaću postavu solista Sarajevske opere, dokazano sposobnu li nas

 ?? ?? Finalni proizvod
Finalni proizvod
 ?? ?? Profesoric­a Gackić sa Brunom Špiler
Profesoric­a Gackić sa Brunom Špiler

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina