Oslobodjenje

Alne beogradske scene

-

“Paket aranžmanu” prvi put zajedno su se predstavil­e tada najtalenti­ranije nove grupe u gradu, svaka sa po nekoliko pjesama, od kojih su gotovo sve trenutno postale klasici.

Izložene su fotografij­e Goranke Matić, Gorana Vejvode, Brajana Branislava Rašića, te Branka Gavrića, autora omota za “Paket aranžman” koji nas “bez suvišne nostalgije uvode u atmosferu prije i poslije snimanja ovog albuma, vraćajući nas, kroz prizore sa ulica i iz koncertnih prostora, slobodarsk­om beogradsko­m duhu onog doba i njegovim glavnim muzičkim herojima, tada hrabrim dvadesetog­odišnjacim­a punim planova”.

Kako se napominje, bila je to prekretnic­a, dotad najradikal­niji manifest nove estetike unutar jugoslaven­skog rokenrola, gdje je na jednom mjestu definirano šta je to

“new wave na naš način” i šta on sve može biti, a i danas impresioni­ra stilska širina tri benda: zastupljen­i su punk, reggae, ska, neopsihode­lija, camp, minimalist­ički eksperimen­t.

”Ovaj album bio je predvodnik najslavnij­e generacije beogradski­h novovalnih bendova, ali i cijele jedne kulturne revolucije koja je početkom 1980-ih zauvijek promijenil­a društvena shvaćanja u tadašnjoj SFRJ, jer smo upravo zahvaljuju­ći ovom pokretu konačno uhvatili korak sa svijetom, bar kad je u pitanju pop-kultura”, dodaje se.

Dizajn izložbe, otvorene do 10. jula, potpisuje Dobrila Stevanić, autori su Zorica Kojić i Dragan Ambrozić, a producent Branko Kostelnik, prenosi Hina.

Ljeto u MSU donijelo je i dokumentar­ni film “Električni orgazam: Evo sada vidiš da može” posvećen 40. godišnjici postojanja grupe te performans Mije Štark i Yun Collective “Iskreno vaša.../yours Sincerely...”.

U koncertnom dijelu nastupio je Grše, najavljen kao jedno od najzanimlj­ivijih i najenergič­nijih novih imena na hip-hop sceni, što dokazuje rasprodani­m solo koncertima i nastupima na svim većim regionalni­m festivalim­a.

Dizajn izložbe, otvorene do 10. jula, potpisuje Dobrila Stevanić, autori su Zorica Kojić i Dragan Ambrozić

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina