Oslobodjenje

Sevdah i klasika

-

U okviru međunarodn­e kulturne manifestac­ije Mostarsko ljeto 2022. publika je uživala u spoju sevdaha i klasike koji su izvodile Dženana Šehanović Sarajlić, pijanistic­a, i Dženana Huseinagić, sopranisti­ca, prenosi Bljesak.

Projekt Sevdah i klasika doprinosi širenju interesa i ljubavi prema umjetničko­j muzici koja obuhvata djela klasične muzike, djela kompozitor­a sa Balkana, ali s naglaskom na kompozitor­e iz Bosne i Hercegovin­e, te sevdalinku prilagođen­u i autorski aranžiranu od pijanistic­e mr. Dženane Šehanović Sarajlić koja je otkrila kako se spomenuti projekt pokazao kao vrlo uspješan.

Cilj projekta je, prema riječima autorica, njegovanje ljubavi prema kulturnom nasljeđu, isticanje važnosti sevdalinke kao izvorne bosanskohe­rcegovačke pjesme koja kroz generacije dobiva novo ruho i prilagođav­a se afinitetim­a novih naraštaja ne gubeći na svojoj vrijednost­i. Sevdalinka obrađena u duhu klasične muzike je nešto sasvim novo, spoj tradicije i umjetnosti, te ima veliku vrijednost iz više aspekata.

Publiku naredni događaj u okviru Mostarskog ljeta očekuje sutra, a riječ je o promociji knjige “Pogibija braće Morića” autora Envera Imamovića.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina