Oslobodjenje

Medvjedi love bez morskog leda

Otkrića tima naučnika ukazuju na mogućnost da bi polarni medvjedi mogli preživjeti uprkos rastućim temperatur­ama

-

Polarni medvjedi se već dugo smatraju simbolom štetnog utjecaja globalnog zagrijavan­ja na prirodni svijet, a sada su naučnici ustanovili da se neke od ovih životinja na Grenlandu navikavaju da love bez morskog leda.

Polarni medvjedi se uglavnom oslanjaju na arktički morski led u lovu na foke, tako da smanjenje količine leda dovodi vrstu na rub izumiranja. Međutim, naučnici imaju relativno dobre vijesti koje daju nadu u očuvanje polarnih medvjeda, a one govore da se nekoliko stotina ovih životinja na jugoistoku Grenlanda adaptiralo na uslove ta da love korištenje­m slatkovodn­ih platformi, odnosno leda koji se odvaja od glečera.

- Medvjedi preživljav­aju u fjordovima u kojim nema leda više od osam mjeseci godišnje jer imaju pristup slatkovodn­om ledu glečera, rekla je naučnica Kristin Leidre s Univerzite­ta Washington.

Ova otkrića tima naučnika ukazuju na mogućnost da bi polarni medvjedi mogli preživjeti uprkos rastućim temperatur­ama.

- Jedno od velikih pitanja jeste gdje bi na Arktiku polarni medvjedi mogli opstati. Mislim da nas medvjedi na ovakvom mjestu mogu naučiti mnogo o takvim lokacijama, kazala je naučnica.

Istraživač­ki tim je proveo dvije godine intervjuiš­ući Eskime koji su podijelili svoja ekološka saznanja.

 ?? / EPA ?? Medvjedi se adaptiraju
/ EPA Medvjedi se adaptiraju

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina