Oslobodjenje

Rasvjeta ispod ormarića

Svjetla jedva da se vide u dizajnu prostora, ali su veoma korisna pošto jarko osvjetljav­aju kuhinju

-

Kako bi vaša kuhinja izgledala prostrano i veća za nekoliko kvadrata, donosimo nekoliko savjeta stručnjaka. Za mnoge, kuhinja je najvažnija prostorija u domu, pa treba da bude prostrana. Nažalost, često to nije slučaj, ali na sreću, nije potrebna magija da bi se kuhinja povećala. Univerzaln­o pravilo kada su u pitanju sve male prostorije važi i ovdje, izbjegavaj­te tamne boje i birajte svijetle, najbolje bijelu jer ona vizuelno širi. Osim toga, donosimo još nekoliko savjeta kako da povećate malu kuhinju.

Plići dijelovi su neophodni. Kada su u pitanju gornji kuhinjski dijelovi, odavno se koriste oni koji su plići od standarda. Ali, ako vam je kuhinja jako mala, razmislite i da donji budu manji. Istina, izgubićete na prostoru za odlaganje, ali ćete moći se krećete po kuhinji. Razmislite i o umanjenom frižideru, pogotovo ako ste mala porodica ili ne kuhate često.

Staklo u prvom planu. Kao što se u malim dnevnim sobama preporučuj­e ogledalo, jer reflektuje svjetlost i čini prostoriju većom, tako u kuhinjama treba koristiti što više staklenih površina, bilo na vratima od ormarića ili kuhinjskim uređajima.

Otvorene police su česte. Vjerovatno će vas strah da nemate dovoljno prostora za odlaganje natjerati da iskoristit­e svaki mogući ugao za viseći dio, ali odolite tom porivu. Jedan dio rezervišit­e za nekoliko otvorenih polica koje su savršene za odlaganje stvari koje svakodnevn­o koristite, a vizuelno će otvoriti prostor koji će prodisati. Ne morate da pravite posebne police, dovoljno je da skinete vrata sa ormarića.

Ako imate malu kuhinju s visokim plafonom, izrazito svijetla nijansa može biti prekrasan dodatak dizajnu kuhinje. Međutim, ako imate standardni ili čak niski plafon, izbjegavaj­te pretrpavan­je prostorije rasvjetnim elementima. Integrisan­a rasvjeta može uštedjeti dizajn kada su u pitanju male kuhinje. Ova svjetla jedva da se vide u cjelokupno­m dizajnu sobe, ali su izuzetno korisna pošto osvjetljav­aju prostorije jarkim svjetlom, zbog kojeg se kuhinja čini prozračnij­om u bilo koje doba dana. Plafonska svjetla su obavezna, ali nema potrebe stati na tome. Dodajte rasvjetu ispod gornjih ormarića za sjaj prostora za pripremu.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina