Oslobodjenje

Prijeti li BIH nestašica goriva?

Šta možemo očekivati u BIH koja niti ima domaću naftu, niti domaću preradu, pita Bošković

- Piše: edin Barimac

Mediji su proteklih dana izvještava­li o nestašici goriva u Sloveniji i zatvaranju benzinskih pumpi. Sve to rezultat je narušenih odnosa ponude i potražnje na svjetskom tržištu koji donose nova poskupljen­ja, ali i bojazan prijeti li BIH nestašica goriva. Predsjedni­k Udruženja prometnika naftnih derivata FBIH Milenko Bošković za Oslobođenj­e kaže da je ovo dosta otvoreno pitanje.

- Ako su se države koje imaju dugogodišn­je iskustvo i državne kompanije i upravljaju sustavom kao iskusni traderi našle u problemima što moraju otvarati druge transportn­e pravce koji su u pravilu skuplji, šta možemo očekivati u BIH koja niti ima domaću naftu, niti domaću preradu, niti zalihe koje osiguravaj­u bilo kakvu budućnost na duže vrijeme. Možemo očekivati samo veliku neizvjesno­st pošto smo osuđeni na goriva u zemljama okruženja, a i veliki trgovci su zbog povećanja cijena u problemima. Kad se u sezoni poveća potrošnja u njihovim zemljama, pitanje je koliko će moći plasirati u BIH, kaže Bošković.

Bit problema je što su sve države okruženja intervenir­ale u svom poreskom sustavu osim BIH.

- Crna Gora je smanjila trošarinu 50 posto, Hrvatska je smanjila dva puta i smanjuje treći put do granice koju je postavila EU. Srbija je smanjila trošarine, Slovenija ima niže cijene. Mi sada u regionu imamo najniži standard, najniže plaće, primanja, a imamo najviše cijene, kaže Bošković.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina