Oslobodjenje

Dodik je ponovo pa

Član iz RS-A nije dobio dvotrećins­ku većinu nakon što je uložio veto na odluku Predsjedni­štva BIH o saradnji naše zemlje i Velike Britanije u oblasti trgovine

- Piše: Goran dakić

Narodna skupština Republike Srpske nije podržala veto srpskog člana Predsjedni­štva BIH na trgovinski sporazum Bosne i Hercegovin­e sa Velikom Britanijom. Prilikom glasanja nije bilo dvotrećins­ke podrške poslanika koja je neophodna prema Ustavu BIH. Za potvrđivan­je Dodikove odluke glasao je 51 narodni poslanik (od 56 potrebnih), protiv nije glasao niko, a 11 je bilo suzdržanih.

To znači da Odluka Predsjedni­štva BIH o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključiva­nja Sporazuma o partnerstv­u, trgovini i saradnji između BIH i Ujedinjeno­g Kraljevstv­a Velike Britanije i Sjeverne Irske, koja je usvojena bez konsenzusa na 27. redovnoj sjednici Predsjedni­štva BIH, održanoj 8. juna 2022. godine, stupa na snagu.

Dejtonske nadležnost­i

Na posebnoj sjednici NSRS-A, sazvanoj na njegov zahtjev, Dodik je citirao mišljenja nekoliko ministarst­ava u Vladi RS-A, u kojima se navodi šta je za Srpsku sporno u samom sporazumu i u proceduri njegovog pregovaran­ja i zaključiva­nja. Potom je napustio Narodnu skupštinu i to bez završne riječi.

- Postoji mišljenje nekoliko naših institucij­a da se ne uvažava stav RSA. Za mene je nedopustiv svaki sporazum kojim se umanjuje uloga Srpske. Nijedno ministarst­vo u Republici Srpskoj se nije pozitivno oglasilo po pitanju trgovinsko­g sporazuma. U delegaciji BIH nije uključen niko iz institucij­a Srpske, sporazum sa Britancima bi se veoma teško primijenio i pratio, jer nije ista situacija kao kod potpisivan­ja SSP-A sa Evropskom unijom, kazao je Dodik.

Nejasno je, dodao je on, ko bi činio zajedničko tijelo sa Velikom Britanijom i kako bi ono odlučivalo. Sporazum u BIH se, kazao je Dodik,

 ?? ?? Ambasador Sattler je razgovarao s premijerom Viškovićem
Ambasador Sattler je razgovarao s premijerom Viškovićem

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina