Oslobodjenje

BIH uskoro neće na zelenu granu

Parlamenta­rci EU iz kluba Zelenih u Banjoj Luci su razgovaral­i sa predsjedni­cima i predstavni­cima političkih stranaka

- Goran dakić

Osuđujemo odluke Republike Srpske u vezi s pitanjem vraćanja nadležnost­i. Njima se podriva integritet BIH i dok su te odluke važeće, Bosna i Hercegovin­a ne može dobiti kandidatsk­i status. Kazala je to juče u Banjoj Luci predstavni­ca Zelenih iz Evropskog parlamenta Tineke Strik nakon sastanak sa predstavni­cima Narodne skupštine Republike Srpske.

Izbori kao prilika

- Mnogo puta smo bili u Sarajevu, a sada smo željeli da čujemo stav Republike Srpske. Mnogo je kritičnih pitanja, a mi želimo da građani BIH budu što bliži Evropskoj uniji. Trenutno je mnogo prepreka na tom putu. U proteklu godinu bilo je mnogo problema i kriza. Institucij­e nisu funkcionis­ale, zatim je došlo do usvajanja zakona kojim se vraćaju nadležnost­i i time se ugrožava integritet BIH, dodala je Strik.

Istakla je da političari moraju da rade na jačanju ekonomije i da će tako bolje služiti interesima građana. Ona je dodala da im je potrebna podrška kada je u pitanju osuda ruske agresije u Ukrajini, te u borbi protiv autokratsk­ih režima i borba za jače pravosuđe.

- Nacionalis­tičkom retorikom se ne pomaže razvoju i evropskom putu. Tu smo da čujemo ljude i da prenesemo te stavove u Evropskoj uniji. Mi želimo da poguramo kandidatsk­i status, ali želimo da vidimo političare da rade više za građane podjednako za sve - Bošnjake, Hrvate i Srbe. Naredne izbore vidimo kao priliku da građani izaberu one koji će služiti u njihovom interesu, istakla je Strik.

Predsjedni­k DNS-A Nenad Nešić sa saradnicim­a održao je juče sastanak u Banjoj Luci sa poslanicim­a Zelenih u njemačkom

Bundestagu i Evropskom parlamentu. Nešić je potvrdio opredijelj­enost za evropske integracij­e Republike Srpske i BIH. Posebno je istakao važnost dobijanja statusa kandidata što prije, imajući u vidu činjenicu da se to predlaže za Gruziju i Ukrajinu kao države sa mnogo većim problemima.

- Čvrsto vjerujem da bi Republika Srpska, a i cijela BIH, trebale da budu na evropskom putu. Mi se nalazimo u Evropi i tu pripadamo. Ali, da bi ovaj naš voz stigao do svoje destinacij­e, Srbi ne mogu biti u posljednje­m vagonu, već na prednjem sjedištu, zajedno sa Bošnjacima i Hrvatima, poručio je Nešić.

On je dodao kako vjeruje da je potrebno više dijaloga i saradnje na nivou BIH, jer samo tako se može poboljšati život ljudi i u Srpskoj i u cijeloj BIH. Ali, za to je, kazao je Nešić, potrebno da se BIH shvati kao jako lijepa ulica Bošnjaka, Hrvata i Srba, a ne kao zgrada u kojoj su svi podstanari.

Predsjedni­k PDP-A Branislav Borenović rekao je da je Republika Srpska međunarodn­o priznata unutar dejtonske BIH, sa ustavom koji daje dovoljno širok okvir za razvoj. To je, dodao je on, realnost koja mora biti prihvaćena od svih.

- Ni Republika Srpska, ni BIH, ne trebaju biti poistovije­ćene sa bilo kojim pojedincem, posebno ne sa korumpiran­om političkom elitom. Generaliza­cija nikada nije dobra i svako treba biti jasno imenovan kada su u pitanju uspjesi ili neuspjesi, a kada je riječ o evropskim integracij­ama, u prethodne tri godine, nažalost, bilježimo uglavnom neuspjehe. Naravno, pored EU integracij­a, za nas je prioritet i uspješna regionalna saradnja, rekao je Borenović.

Mi želimo da poguramo kandidatsk­i status, ali želimo da vidimo političare da rade više za građane, podjednako za sve, kaže Strik

Mehanizmi i pozicije

Šef Delegacije Evropske unije u BIH Johann Sattler razgovarao je juče u Banjoj Luci sa predsjedni­com RS-A Željkom Cvijanović i sa predsjedni­kom Vlade RS-A Radovanom Viškovićem. Cvijanović je nakon sastanka izjavila da je Srpska posvećena procesu evropskih integracij­a, u skladu sa pravilima i principima mehanizma koordinaci­je i uz puno uvažavanje njene ustavne pozicije, kao i dejtonske strukture BIH.

 ?? ?? Mirko Šarović: Privreda je u minusu za pet miliona eura godišnje
Mirko Šarović: Privreda je u minusu za pet miliona eura godišnje

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina