Oslobodjenje

Zvaničnici EU pogrešno p

Bodo Weber, viši saradnik Vijeća za politiku demokratiz­acije, za Oslobođenj­e i O kanal govori o dodjeli kandidatsk­og statusa BIH, ispunjavan­ju 14 prioriteta, kao i Ukrajini

- Razgovarao: Almir Bičakčić

Bosni i Hercegovin­i zvanični Bruxelles još nije progledao kroz prste i dodijelio joj kandidatsk­i status. Vjerujete li da uskoro hoće zbog svih globalnih izazova koji su pred regijom, ali i EU?

- Globalna izvanredna geopolitič­ka situacija izazvana ruskom agresijom nad Ukrajinom dovela je do pojedinih poziva i zahtjeva i jednog manjeg dijela državačlan­icaeudasep­raktično,zbog tzv.izbjegavan­jadubljihs­tandarda,dodijeli i BIH kandidatsk­i status bez ispunjavan­ja uslova, gledanjem kroz prste.

Spuštanje kriterija

No, vjerujem da to nije većinska pozicija Savjeta EU i da do toga ipak neće doći.

Koliko je uopće dobro da dobijemo kandidatsk­i status a da nismo ispunili postavljen­ih 14 prioriteta? Pitamo ovo jer Unija često mijenja uvjete.

- Tačno je da je EU često mijenjala uslove i rekao bih da ovo uopšte ne bi bilo dobro, jer upravo je suodgovorn­ost EU za trajnu krizu u kojoj se BIH nalazi već više od deceniju u tome što je i zvanični Bruxelles, u odsustvu ozbiljne kredibilne i strateške politike prema BIH ili ozbiljne političke volje da se ozbiljno bavi struktural­nim izazovima BIH, često mijenjao, snižavao reformske uslove u pogrešnoj nadi da će vladajuće elite pristati na manji nivo reformskih uslova. Time se upravo kroz više od 15 godina i osnaživala antireform­ska politika i motivacija vladajućih elita. To smo vidjeli u posljednji­h godinu i po u pristupnim pregovorim­a koje su vodili predsjedni­ci institucij­a EU, ali i SAD-A, oko tzv. reforme Izbornog zakona da se spusti

Posljednji propali pregovori su zaoštraval­i krizu u BIH i međusobne odnose političkih lidera

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina