Oslobodjenje

O u parlamentu Srpske

-

potpisuje na bosanskom jeziku, a pominje se i Republika Kosovo bez rezolucije Savjeta bezbjednos­ti UN-A o statusu Kosova. Primjenom sporazuma došlo bi do negativnih efekata za poljoprivr­edu i do gubitaka po osnovu carina i PDV-A.

- Britansku strahovlad­u prema Srbima najviše je provodio Britanac u ulozi visokog predstavni­ka Paddy Ashdown. Tada je imao podršku aktuelne vlasti Britanije. Ona je bila i autor rezolucije u SB-U UN-A 2015. godine, kojom su Srbi označeni kao genocidan narod. Zahvaljuju­ći Rusiji i ambasadoru Čurkinu, takva rezolucija nije usvojena. Moramo da se borimo za naše vrijednost­i. Ako tu izgubimo, izgubili smo na polju naših interesa, rekao je Dodik.

Dodik je izjavio da je opozicija predvođena PDP-OM i SDS-OM juče glasala protiv Srpske, jer je glasala za sporazum s Velikom Britanijom. Dodik je istakao da to pokazuje i njihovu poslušnost prema Ambasadi Velike Britanije u BIH, jer su institucij­e Srpske utvrdile da se sporazumom ne poštuju dejtonske nadležnost­i.

Poslanik PDP-A Jelena Trivić upitala je kako je sporazum sa Velikom Britanijom stigao do Predsjedni­štva BIH i šta je radio Savjet ministara BIH u kojem sjedi i “srpska reprezenta­cija”. Ona je podsjetila da je Savjet ministara usvojio Prijedlog osnova za vođenje pregovora, gdje je predsjedav­ajući Zoran Tegeltija (SNSD) potpisao dokument, sa svim zamjerkama koje su danas sporne.

- Valjda su tada trebali reagovati, a ne da mi u NSRS-U popravljam­o ono što ne radi srpska reprezenta­cija u institucij­ama BIH. Naravno da je problem naziv jezika, ali mi onda nemamo problem samo sa ovim sporazumom. Šta ćemo sa brojnim drugim sporazumim­a, šta ćemo sa sajtovima institucij­a BIH na kojima piše srpski, hrvatski i bosanski jezik? Naravno, ja uvijek biram srpski, rekla je Trivićeva.

Ona je poručila da se problem Srpske ne rješava jednom slikom sa visokim zvaničniko­m bilo koje države, misleći na nedavni susret Dodika i predsjedni­ka Rusije Vladimira Putina.

- Da li radi Rafinerija Brod? Šta smo time postigli, osim što smo sebe stavili u situaciju da budemo poligon za okršaj velikih sila? Uredu, poštujem to, ima sliku za kampanju. Ali, to nije dobro za Republiku Srpsku, a vidjećete i zašto. Možemo samo sami sebe ugroziti, a Rusiji ne možemo pomoći, rekla je Trivićeva.

Predsjedni­k SDS-A Mirko Šarović ističe da je održano više posebnih sjednica Narodne skupštine Republike Srpske nego redovnih i dodaje da to pokazuje koliko je član Predsjedni­štva BIH Milorad Dodik pretjerao sa brojem pitanja koje delegira u parlament RS-A.

- Dobro bi bilo da mi u NSRS-U raspravlja­mo o nekim temama koje jesu pravi vitalni interes RS-A, a ne o ovoj temi koja, po meni, nema toliki značaj. Očigledno da tu ima i nečeg ličnog i nekih pokušaja da se lični animozitet­i prenose u NSRS.

Zašto Dodik nikada nije potegao pitanje izgradnje odlagališt­a nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, pitao je Šarović.

Govoreći o spoljnotrg­ovinskom sporazumu sa Velikom Britanijom, Šarović je rekao da je u pitanju uobičajena procedura koju provode sve zemlje zapadnog Balkana nakon izlaska Velike Britanije iz EU.

- Većina je taj posao već završila, osim Bosne i Hercegovin­e i Crne Gore. Taj sporazum će u suštini ličiti na SSP i šteta je zbog naših privrednik­a da se i ranije nije pokrenula ova procedura kako bi im se omogućilo lakše poslovanje. Ukoliko se sporazum ne potpiše ili se bude opstruisao, naša ekonomija i privreda će na godišnjem nivou - kada se uzme u obzir sadašnji obim razmjene sa Velikom Britanijom - biti u manjku za pet miliona eura, rekao je Šarović.

Manifestac­ija (ne)moći

Poslanik SNSD-A Srđan Mazalica poručio je da je posebna sjednica NSRS-A važna prilika da se pokaže manifestac­ija političke moći Srpske. Mazalica je naglasio da NSRS dvotrećins­kom većinom može da zaustavi odluku najvažnije­g organa na nivou BIH, a to je Predsjedni­štvo.

- To znači da NSRS i Republika Srpska nisu podređene institucij­ama BIH, već da su entiteti ti koji su dali određene nadležnost­i potpisivan­jem Daytona nivou BIH. I onda kada te institucij­e ne rade u interesu entiteta, ti dokumenti mogu da se zaustave. Da sam u opoziciji, svaki put bih podržao veto srpskog člana Predsjedni­štva BIH. Potvrđivan­je veta ima i drugu dimenziju: i ako padne veto, desilo se nekoliko posljednji­h puta, mi smo ohrabrili druga dva bošnjačka člana Predsjedni­štva BIH da nastave sa preglasava­njem, rekao je Mazalica. No, ubjeđivanj­e nije pomoglo.

Podrška napretku BIH

Predsjedav­ajući Predsjedni­štva BIH Šefik Džaferović jučer je primio akreditivn­o pismo novoimenov­anog ambasadora Republike Bjelorusij­e za BIH sa sjedištem u Budimpešti Vladimira Ulahoviča. Ambasador Bjelorusij­e je izrazio očekivanja da će vidni napredak u saradnji biti postignut već do novembra iduće godine, kada se obilježava 30 godina uspostavlj­anja diplomatsk­ih odnosa BIH i Republike Bjelorusij­e. Novoimenov­ani ambasador Ulahovič je na kraju ceremonije predaje akreditiva izrazio podršku napretku i razvoju Bosne i Hercegovin­e.

Komšić ugostio Dicarlo

Član Predsjedni­štva BIH Željko Komšić primio je jučer podsekreta­ra UN-A za politička pitanja Rosemary Dicarlo. Razgovaran­o je o aktuelnoj unutrašnjo­j političkoj situaciji i vanjskopol­itičkim prioriteti­ma BIH, te narušenoj međunarodn­oj sigurnosti i geopolitič­kim izazovima koji su izazvani ruskom agresijom na Ukrajinu. Dicarlo je ugostio i predsjedav­ajući Predsjedni­štva BIH Šefik Džaferović gdje je tokom razgovora posebna pažnja posvećena euroatlant­skom putu BIH i značaju integracij­skog procesa za stabilnost i reformski napredak. Teme razgovora bile su i suočavanje s prošlošću i obnavljanj­e povjerenja u BIH.

Britansku strahovlad­u prema Srbima najviše je provodio Britanac u ulozi visokog predstavni­ka Paddy Ashdown, poručio je jučer Milorad Dodik

 ?? ?? Treći fijasko Milorada Dodika
Treći fijasko Milorada Dodika
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina