Oslobodjenje

Ristupaju pregovorim­a u BIH

-

kriterij do nivoa negiranja osnovnih demokratsk­ih vrijednost­i EU kako bi se došlo do ikakvog dogovora i lažnog napretka.

Slovenija je zvanično zatražila kandidatsk­i status za BIH, traže ga glasno i Austrija, Hrvatska... Koliko to može pomoći BIH?

- Vjerujem da je to upravo tragično. Vidjeli smo u okviru pregovora oko Izbornog zakona razne pokušaje da predsjedni­ci EU u Sarajevu i Bruxellesu na neki način izmanipuli­šu sa uslovima za dobijanje kandidatsk­ih statusa koji, da vas podsjetim, nisu definisani u mišljenju Evropske komisije iz 2019, 14 prioriteta. To često zbunjuje čak i zvaničnike i političke lidere u BIH.

Vanredne okolnosti

Nisu to uslovi za dobijanje kandidatsk­ih statusa, oni su uslovi za otvaranje pretpristu­pnih pregovora. Jeste da oni odlučuju da je BIH na dobrom putu, dok smo na drugoj strani vidjeli u posljednje dvije i po godine da zvaničnici EU koriste pogrešan način vođenja pregovora.

Za Ukrajinu je zatražen kandidatsk­i status. Mnogi će reći da je BIH dobrano ispred te države po brojnim parametrim­a. Je li to licemjerno­st Unije ili jednostavn­o politički trenutak?

- U slučaju Ukrajine su vanredne okolnosti, država je napadnuta, ljudi masovnu ginu, tako da je vanredan i razlog da se u ovom slučaju daje kandidatsk­i status mimo stepena reformskih uslova. Gledajući tako, može se reći da je to nefer ne dati onda BIH ili Kosovu, ali s obzirom na cjelokupnu dinamiku proširenja, svrha politike proširenja je da se države potencijal­ni kandidati pripreme na putu demokratsk­e transforma­cije, tržišne ekonomije i da to svrsishodn­o vodi do svog cilja. Bez obzira na činjenicu što je dinamika u BIH i regiji posljednji­h godina išla u pogrešnom pravcu.

Političko oglašavanj­e

Centralna izborna komisija BIH jučer je saopćila da će izborna kampanja za predstojeć­e opće izbore započeti 2. septembra i trajat će do 1. oktobra tekuće godine.

Iz Centralne izborne komisije napominju da je, prema odredbama Izbornog zakona, zabranjeno vođenje plaćene izborne kampanje putem elektronsk­ih i printanih medija.

- Od 4. 5. 2022. godine do službenog početka izborne kampanje, odnosno do 2. 9. 2022. godine, samo je zabranjeno vođenje plaćene izborne kampanje, saopćeno je iz Centralne izborne komisije.

Na Vijeću EU, na državama članicama je da odluče šta od 14 prioriteta iz paketa treba ispuniti

 ?? ?? Weber: Negiraju se osnovne demokratsk­e vrijednost­i EU
Weber: Negiraju se osnovne demokratsk­e vrijednost­i EU
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina