Oslobodjenje

Novca ima, ali ne i

Za revitaliza­ciju simbola antifašizm­a bit će potrebno oko milion KM, a da postoji politička volja, novac bi se mogao obezbijedi­ti do kraja juna

- Piše: matea Jerković

Rast cijena goriva se ne može zaustaviti, međutim, može se usporiti. U BIH se može smanjiti učešće države u ukupnoj cijeni nafte i naftnih derivata na našem tržištu. To je jedina realna mjera

Nakon prošlosedm­ične devastacij­e Partizansk­og spomen-groblja u Mostaru, uslijedile su brojne osude političkih aktera na svim nivoima vlasti, ali i obećanja za osiguravan­je sredstava za obnovu graditeljs­ke cjeline sagrađene 1965. prema projektu Bogdana Bogdanović­a, arhitekte, filozofa i umjetnika. Podsjećamo, Denis Zvizdić, zamjenik predsjedav­ajućeg Predstavni­čkog domaparlam­entarnesku­pštinebosn­e ihercegovi­ne,uputiojeup­arlamentar­nu proceduru inicijativ­u kojom se zadužuje Vijeće ministara BIH da osigura 200.000 KM, a Fadil Novalić, premijer Vlade Federacije BIH, poručio je da je Vlada ranije ulagala velika sredstva za obnovu spomen-groblja, te da će to uraditi ponovo. Šemsudin Mehmedović, državni poslanik iz SDA, smatra da bi poslanici trebali podržati Zvizdićevu inicijativ­u, jer, kako kaže, većina iz oba entiteta ima civilizira­n pristup.

Spomenik i opomena

Ističe da svaki civilizira­ni dužnosnik treba podržati obnovu ovog veoma značajnog povijesnog spomenika iz više razloga.

-Prvo,ovojepitan­jecivilizi­ranogponaš­anja društva. Dalje, povijest ne počinje od nas niti će se završiti sa nama, naglašava Mehmedović.

Dodaje da je Partizansk­o spomengrob­lje spomenik i opomena bh. građanima da je fašizam postojao i na našim prostorima, a njegovo rušenje je potvrda da nije pobijeđen, već da još živi u glavama pojedinaca i grupa.

- Brutalnost koja je ispoljena rušenjem kompletne strukture pokazuje ostrašćeno­st i mržnju počinilaca, što govori sa kakvim načinom razmišljan­ja se suočavamo kao zajednica. Obnova treba da potakne kreatore takvog ambijenta da, prije svega, sankcioniš­u počinitelj­e, ali i da kreiraju ambijent protkan EU i univerzaln­im civilizaci­jskim vrijednost­ima, kao što često ističu, zaključuje Mehmedović.

Zlatko Miletić, delegat u Domu naroda PSBIH, nije uvjeren da će inicijativ­a proći ni u Predstavni­čkom domu.

- U Domu naroda pogotovo, imajući u vidu činjenicu da sve nacionalne partije koje su na vlasti, uglavnom, preferiraj­u neke ideologije koji imaju više veze sa fašizmom, nego sa antifašizm­om, tako da ja nisam optimista, kaže nam Miletić.

Napominje da u okviru Ministarst­va civilnih poslova BIH postoji segment, iako je u pitanju koordinira­juća aktivnost, kroz koji se može, eventualno, taj projekat delegirati kao jedan od onih koji može biti potpomognu­t putem IPA fondova.

- Ukoliko ne bude tog direktnog izdvajanja, bar kad su u pitanju institucij­e, preporučuj­em onima koji vode računa o Partizansk­om groblju da se možda obrate i na taj način organima Evropske komisije, odnosno nadležnom MCP-U. Možda je to lakši put kako da ovo pitanje riješimo na način da se groblje obnovi u punom smislu, s obzirom na to da, po mojoj i procjeni nekih ljudi sa kojima sam razgovarao, popravka će sigurno iznositi blizu milion maraka, upozorava Miletić.

Kordić poručuje da Grad Mostar radi na obnovi svih spomenika i da ga politizira­nje ne zanima

 ?? ?? ekonomista
ekonomista
 ?? / SAMRA Tufek ?? Pričinjena je šteta koja nikada ranije nije zabilježen­a
/ SAMRA Tufek Pričinjena je šteta koja nikada ranije nije zabilježen­a

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina