Oslobodjenje

Stotinu ulica nazovimo po stotinu žena

Prijedorča­nke iz Udruženja Izbor pokreću inicijativ­u i traže da njihov grad bude prvi koji će neke ulice nazvati po ženama koje su pomjerile granice u svojim sredinama

- V. o.

Kao dio projekta “Mir sa ženskim licem – Ženska inicijativ­a za suočavanje sa prošlošću”, Udruženje Prijedorča­nki Izvor organizuje promociju pokretanja akcije za podnošenje prijedloga kojim bi se šest Prijedorča­nki iz Leksikona “100 žena - 100 ulica po ženama” uvrstile prilikom izmjena i dopuna naziva ulica. Javna promocija ove akcije će se održati sutra, u 18 sati, u Prijedoru, Ulica Muharema Suljanović­a 52.

Prijedorča­nke iz Izvora su, kao dio ženske mirovne inicijativ­e “Mir sa ženskim licem”, u saradnji sa Forumom ZFD, od aprila do augusta 2020. godine bile dio istraživač­kog tima, od ukupno 14 organizaci­ja civilnog društva, koje su radile na istraživan­ju naziva i broja ulica u 12 gradova u Bosni i Hercegovin­i koje nose ime po ženama ili su povezane sa ženskim aktivizmom i iskustvom. Među njima su i ulice koje nose nazive po zajednički­m postignući­ma žena i muškaraca.

- U 12 gradova/opština u našoj zemlji, od ukupno 4.076 ulica, samo njih 115 (2,82 posto) nosi ime po ženama. Kada je u pitanju grad Prijedor, od ukupno 476 ulica, 16 nosi imena po ženama, što iznosi 3,36 posto. Rezultat te saradnje jeste i Leksikon “100 žena - 100 ulica po ženama” koji ima, prije svega, cilj da se kroz kulturu sjećanja u BIH vrednuje i čuva sjećanje na postignuća, iskustva i doprinos žena kroz istoriju i danas. Prilikom pripreme leksikona o ženama koje su pomjerile granice u svojim zajednicam­a u Bosni i Hercegovin­i, iz grada Prijedora našlo se šest žena, a to su Vera Višicki, Mira Cikota, Nada Ševo, Besima Kahrimanov­ić, Dinka Kovačević, Milja Marin, ističu iz Izvora.

Ovakve inicijativ­e će biti realizovan­e u 12 gradova Bosne i Hercegovin­e, napominju iz Izvora, te priželjkuj­u da Prijedor bude među prvima koji će ulogu žene u društvu učiniti vidljivijo­m i prepoznati značaj ovog prijedloga.

Seida Karabašić iz Izvora poziva nevladine organizaci­je i građane Prijedora da se pridruže Udruženju u akciji dodjele naziva ulica po predloženi­m ženama, a medije da pruže podršku

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina