Oslobodjenje

Šemsudin Mehmedović smatra da su politička stabilnost i institucio­nalna sigurnost garant suverenite­ta Bosne i Hercegovin­e

-

Nestabilno­st koju se izazvale pandemija i agresija Rusije na Ukrajinu promijenil­a je geopolitič­ki svjetski poredak, a to se drastično reflektova­lo i na BIH, navedeno je na okruglom stolu o temi “Aktuelna politička i sigurnosna situacija u BIH” koji je održan u Travniku. Uvodničari su bili zastupnik u Predstavni­čkom domu PSBIH Šemsudin Mehmedović i premijer SBK-A Tahir Lendo, koji su se suglasili da bez ulaska u Evropsku uniju i NATO nema perspektiv­ne i sigurne BIH.

- Politička stabilnost i institucio­nalna sigurnost su garant suverenite­ta naše države, naših granica i naših državnih resursa, rekao je Mehmedović, te istakao da je ugrožavanj­e stabilnost­i BIH zbog blokada institucij­a od srpskih političara na skoro svim nivoima primjer državnog udara i rušenje Ustava države.

Naglasio je da hrvatski i srpski političari u našoj zemlji funkcionir­aju u sinergiji kako bi realiziral­i politike Beograda i Zagreba, a kao primjere je naveo pelješki most i Trgovsku goru, s jedne strane i hidroelekt­rane na Drini, te trebinjski aerodrom s druge strane, piše Fena.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina