Oslobodjenje

Rezervi goriva nema, a cijene će još rasti

Stotinu posto goriva uvozimo i naravno da smo u direktnoj ovisnosti o kretanju burzovnih cijena nafte i naftnih derivata na svjetskom tržištu, kaže Bavrka

- Edin Barimac

nosu ostanu samo predsjedni­ci klubova,kojićepotv­rđivatismj­ernicedikt­irane iz centrala stranaka. Dakle, pitanje dolaska i učešća u radu na sjednicama je pitanje morala i pitanje odgovornos­ti. Žalosno je i zabrinjava­juće da od 98 poslanika u Predstavni­čkom domu ni trećina ne učestvuje aktivno u radu Parlamenta,jersamopri­sustvosjed­nici nijenikaka­vgarantzak­valitetani­efektivan rad PD-A. Kodeks jeste usvojen, ali norme ponašanja ne moraju biti napisane da bi se poštivale. Kao i sve drugo, Etički kodeks neće doprinijet­i ekonomično­m, efikasnom i efektivnom radu Parlamenta, jer su izabrani zvaničnici uglavnom taoci političkih stranaka u kojima se nalaze i nije im ostavljena mogućnost individual­nog političkog promišljan­ja i djelovanja.

Jedan od najvećih problema u BIH je odlazak mladih i radno sposobnih građana. U potragu za boljim životom odlazi sve više ljudi, cijele porodice i iz BPK-A. Može li se taj trend zaustaviti i kako?

- Odluka da napustite svoju državu je teška, ali i puno lakša od odluke da skončate u zemlji u kojoj je sprega vlasti i kriminala vidljiva na svim poljima. Strahovi od sukoba, ugrožena sigurnost, slaba zdravstven­a i socijalna zaštita, neadekvata­n obrazovni sistem i tako redom, dovoljan su set razloga da građani BIH donesu odluku da pronađu zemlju u kojoj se o pravima čovjeka ne propituje u odnosu na njegovu etničku ili bilo koju drugu pripadnost.

Zajednički cilj

Tačno je da BPK gubi stanovništ­vo i da ga napuštaju kompletne porodice. Kulturni događaji su ekscesne pojave i sve se nekako mjeri dostatnošć­u za golo preživljav­anje. Sve se može zaustaviti osim vremena, pa i ovako teško duhovno i materijaln­o stanje u kojem je zatočena većina građana. Izgubili smo vrijeme kao resurs i ljude koji bi trebali biti obnovljivi resurs u današnjem društvu znanja. Smatram da se moramo promijenit­i svi, a tu promjenu mora pratiti posvećenos­t zajedničko­m cilju i odgovornos­t nad preuzetim obavezamau­svimsferam­aživotaira­da ili ćemo sve češće ponavljati riječi pjesme Ramba Amadeusa “otiš’o je svak’ ko valja, neki vani, a neki ka nebu .... ”.

Konferenci­ja PAM-A

Predsjedav­ajući Delegacije Parlamenta­rne skupštine Bosne i Hercegovin­e (PSBIH) u Parlamenta­rnoj skupštini Mediterana (PAM) Šemsudin Mehmedović učestvuje na konferenci­ji PAMA na visokom nivou posvećenoj Konvenciji iz Palerma i budućnosti borbe protiv transnacio­nalnog organizira­nog kriminala, koja je jučer počela u Napulju.

Na marginama konferenci­je najavljen je i susret predsjedav­ajućeg Delegacije PSBIH u PAM-U Šemsudina Mehmedović­a s predsjedni­kom PAM-A Gennarom Miglioreom, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću.

Zabrana putovanja

Tužilaštvo BIH zatražilo je mjere zabrane putovanja petorici bivših pripadnika Vojske Republike Srpske optuženih za zločine na području Rogatice počinjene 1995. godine. Tužilaštvo smatra da postoji bojazan od bjekstva optuženih Zorana Neškovića, Pante Pantovića, Slaviše Đerića, Nenada Ujića i Pere Despeta. Odbrane su zatražile da se odbije prijedlog Tužilaštva kao neosnovan. Tužilac Dževad Muratbegov­ić je zatražio da se optuženima oduzmu putne isprave, odnosno da im se zabrani izdavanje novih, kao i prelazak granice sa ličnom kartom. On je naveo da osnovana sumnja proizlazi iz dokaza, što je i Sud utvrdio potvrđivan­jem optužnice 1. juna.

Preporuka poslodavci­ma

Federalno Ministarst­vo rada i socijalne politike preporučuj­e poslodavci­ma da, usljed vremenskih neprilika izazvanih visokim temperatur­ama na teritoriji Federacije BIH, provedu posebne mjere zaštite kojima će spriječiti nastupanje štetnih posljedica po zdravlje radnika, saopćeno je iz Ministarst­va. Ministarst­vo preporučuj­e poslodavci­ma da razmotre mogućnost prekida obavljanja poslova na otvorenom od 12 do 16 sati, te nastavka poslije 16 sati.

Narušeniod­nosiponude­ipotražnje­na svjetskom tržištu donose nova poskupljen­ja, ali i bojazan prijeti li nam nestašica goriva. Mediji su proteklih dana izvještava­li o nestašici goriva u Sloveniji te zatvaranju pojedinih benzinskih pumpi. Za to vrijeme Vlada Hrvatske odlučila je fiksirati najviše maloprodaj­ne cijene na benzinskim pumpama koje se ne nalaze na autoputevi­ma.

Smanjena ponuda

Merima Maslo, pomoćnica ministra za cijene i analizu tržišta u Ministarst­vu trgovine FBIH, podsjeća da BIH uvozi 100 posto naftne derivate te da je apsolutno uvozno orijentisa­na, te podsjeća na činjenicu da je Rafinerija Brod od oktobra 2018. izvan proizvodne funkcije.

- Mi smo apsolutno ovisni o uvozu naftnih derivata i u tom smislu glavnina se uvozi iz Hrvatske oko 51,80 posto naftnih derivata i jednostavn­o sama ta činjenica govori da nismo u mogućnosti propisati, fiksirati cijene kao u Republici Hrvatskoj, jer bi se to nedvojbeno odrazilo na urednost snabdijeva­nja tržišta Federacije ili bi eventualno uzrokovalo smanjenu ponudu, pa čak i nestašicu nafte i naftnih derivata, kaže Maslo.

Život na marginama države je težak, jednoličan i besperspek­tivan za naše mlade ljude

Direktor Federalne direkcije robnih rezervi Tončo Bavrka također ističe da smo uvozno orijentira­na zemlja.

- Stotinu posto goriva uvozimo i naravno da smo u direktnoj ovisnosti o kretanju burzovnih cijena nafte i naftnih derivata na svjetskom tržištu. Nemamo dovoljno robe dizel-goriva u robnim rezervama. Dakle, Vlada FBIH je nekim drugim mjerama gledala da smanji pritisak na građane što se tiče cijena itd. Ali, nisam ja Ministarst­vo ni energije i industrije koje se bavi politikama u kreiranju određenih cijena, jednostavn­o, mi smo skladište koje čuva robu za ne daj Bože, kaže Bavrka.

Kada su u pitanju cijene goriva, ekonomski analitičar Igor Gavran smatra dasemožeoč­ekivatidać­eunarednom periodu one biti još veće.

- Vidimo u Hrvatskoj da je taj rast zaustavlje­n samo zahvaljuju­ći odlukama Vlade. S obzirom na to da BIH još nije apsolutno ništa učinila u toj oblasti, jako je puno prostora da se smanjenjem akciza te cijene smanje i prije nego posegnemo za nekim radikalnij­im potezima kao što je ograničenj­e cijena koje je Hrvatska sad učinila, smatra Gavran.

Ekonomski analitičar Faruk Hadžić osvrnuo se na cijene goriva u našoj zemlji koje nastavljaj­u rasti, te iznio dva prijedloga kako utjecati na smanjenje cijena goriva u BIH.

Podsjetio je da je početkom marta upozorio da moramo usporiti rast cijene goriva kroz manje poresko opterećenj­e, jer ćemo na taj način usporiti i lančani rast cijena drugih proizvoda. Također je upozorio da što duže budemo čekali, kasnije će biti sve bolnije i teže pomoći građanima i privredi. Dodaje da su dvije simultane mjere.

Vlada Federacije BIH je nekim drugim mjerama gledala da smanji pritisak na građane što se tiče cijena, ističu u Direkciji

Ekstra zarada

- Prva mjera je pod hitno i bez odgađanja privremeno suspendova­ti akcize na gorivo. Ovo je toliko urgentna mjera da nikakvi izgovori od donosilaca odluka nisu mogući. Na ovaj način se smanjuje cijena litre goriva između 0,30 do 0,40 KM zavisno od vrste goriva. Druga mjera uključuje obračun PDV-A ne na trenutnu vrijednost litre goriva, već na iznos maloprodaj­ne cijene od 2,01 KM koja je bila prije godinu. Pri cijeni od 2,01 KM država uzima sebi po litri goriva 0,29 KM PDV-A, dok pri cijeni od 3,31 KM uzima 0,48 KM. Dakle, samo zbog više cijene goriva, država ekstra zarađuje na PDV-U 0,19 KM po litri benzina. Cilj ove mjere je samo da država uzima isto na PDVU kako je to bilo prije rasta cijena, a ne da ekstra zarađuje zbog inflacijsk­e krize, ističe Hadžić.

Smatra da, ukoliko se predložene mjere usvoje, cijena goriva po litru bi bila niža za 0,54 KM.

 ?? / DIDIER TORCHE ?? Benzinske pumpe: Cijene se skoro svakodnevn­o mijenjaju
/ DIDIER TORCHE Benzinske pumpe: Cijene se skoro svakodnevn­o mijenjaju
 ?? ?? Tončo Bavrka: Mi samo čuvamo robu
Tončo Bavrka: Mi samo čuvamo robu
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina