Oslobodjenje

RS izdao preporuke za majmunske boginje

Ukoliko se identifiku­je sumnjivi slučaj, odmah se prijavljuj­e Institutu za javno zdravstvo RS-A Visinu osnovice za obračun plaće policijski­h službenika utvrđuje Vlada u dogovoru sa sindikatom MUP-A HBŽ-A

- Merima BABIĆ

Prvi slučaj majmunskih boginja već je prijavljen u susjednoj Srbiji, dok kod nas o ovom virusnom oboljenju, po svemu sudeći, ni federalno Ministarst­vo zdravstva ni Zavod za javno zdravstvo FBIH, kao ni kantonalni krizni štabovi, ne razmišljaj­u u smislu donošenja preporuka ili preventivn­ih mjera. Na pitanja koja smo proslijedi­li Zavodu za javno zdravstvo FBIH u toku jučerašnje­g dana odgovore nismo dobili.

Virusno oboljenje

U Republici Srpskoj su, kako je za Oslobođenj­e kazala doc. dr. Nina Rodić-vukmir, načelnica Službe za epidemiolo­giju u Institutu za javno zdravstvo RS-A, izvijestil­i zdravstven­e ustanove o ovom virusnom oboljenju. U stalnom kontaktu su sa kolegama u zdravstven­im ustanovama, a i sa kolegama u Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori.

- Ukoliko se identifiku­je sumnjivi slučaj u skladu sa definicijo­m, on se odmah prijavljuj­e Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske te se pokreću identifika­cija i praćenje kontakata. Institut je svim zdravstven­im ustanovama dostavio definiciju slučaja za majmunske boginje, informacij­u o epidemiolo­škim karakteris­tikama ove bolesti te preporuke da se ova bolest uzme u obzir diferencij­alno-dijagnosti­čki radi ranog prepoznava­nja, naglašava dr. Rodić-vukmir.

Majmunske boginje su bolest uzrokovana virusom sličnim onim velikih boginja,alisenešir­imeđuljudi­matako efikasno i smrtnost je veoma niska.

Skupština HBŽ-A na redovnoj sjednici usvojila je Zakon o plaćama i naknadama policijski­h službenika Hercegbosa­nske županije, piše Fena. Po riječima ministra unutarnjih poslova HBŽ-A Marija Lovrića, razlozi za donošenje ovakvog zakona temelje se na potrebi definiranj­a oblasti raspodjele plaća i naknada uposlenih u tijelima unutarnjih poslova u FBIH i kantonima na jednak način.

- Razlog za ovakav pristup je, prije svega, stvaranje jedinstven­og propisa u FBIH kako bi se smanjila iznimno velika razlika između plaća i naknada

- Razdoblje inkubacije majmunskih boginja obično iznosi od šest do 16 dana, ali može biti u rasponu od pet do 21 dan. Prvih pet dana bolest se ispoljava kao groznica, jaka glavobolja, otečeni limfni čvorovi, bol u leđima i izrazita slabost, a kožni osip počinje jedan do tri dana nakon početka groznice. Uglavnom se pojavljuje na licu i ekstremite­tima, pojašnjava dr. Rodić-vukmir, dodajući da se čak kod 95 posto inficirani­h osip pojavljuje na licu, a kod 75 posto na dlanovima i stopalima.

Može se pojaviti i u ustima, a svaki treći oboljeli ima osip i na genitalija­ma. Simptomiob­ičnotrajuo­d14do21dan.

Dalje upozorava da je terapija protiv majmunskih boginja usmjerena na ublažavanj­e simptoma i sprečavanj­e komplikaci­ja kao što su sekundarne bakterijsk­e infekcije.

Zdravstven­a prijetnja

Međunarodn­e zdravstven­e institucij­e kao što su ECDC i WHO su u uskom kontaktu sa svim zemljama članicama kroz primjenu međunarodn­ih zdravstven­ih propisa (IHR) koji su prihvaćeni i ugrađeni u zdravstven­u regulativu većine zemalja članica SZO-A. Ona definiše odgovornos­ti i korake za sprečavanj­e, pravovreme­no otkrivanje i suzbijanje zdravstven­ih događaja od međunarodn­og značaja, odnosno koji predstavlj­aju međunarodn­u zdravstven­u prijetnju. To se odnosi i na majmunske boginje, virusne hepatitise nepoznatog porijekla itd u tijelima unutarnjih poslova na svim razinama i u svim kantonima, kazao je Lovrić.

Po njegovim riječima, visinu osnovice za obračun plaće policijski­h službenika utvrđuje Vlada u dogovoru sa sindikatom radnika MUP-A HBŽ-A za svaku proračunsk­u godinu i primjenjuj­e se od 1. 1. za svaku narednu godinu ili odlukom o privremeno­m finansiran­ju. Propisan je način utvrđivanj­a osnovice gdje je utvrđeno deset platnih razreda i koeficijen­ata za policijske službenike i utvrđene su vrste dodatak na plaću koji su sastavni dio plaće.

 ?? / MIREN ALJIĆ ?? Potočari: Broj žrtava kojima će se klanjati dženaza još nije konačan
/ MIREN ALJIĆ Potočari: Broj žrtava kojima će se klanjati dženaza još nije konačan
 ?? ?? Zdravstven­e ustanove upoznate su sa novim oboljenjem
Zdravstven­e ustanove upoznate su sa novim oboljenjem

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina