Oslobodjenje

Za dženazu 11. jula odobren ukop 50 žrtava

Među identifiko­vanima ima i žrtava čija je samo jedna kost pronađena i porodice žele sačekati, kaže Begović

- Miren Aljić

Pedeset žrtava genocida nad Bošnjacima Srebrenice iz jula 1995. godine, tada zaštićene zone UN-A, identifiko­vano je i spremno za ukop na ovogodišnj­oj kolektivno­j dženazi koja će se održati 11. jula u Memorijaln­om centru Potočari. Ova informacij­a je za Oslobođenj­e potvrđena u Institutu za nestale osobe Bosne i Hercegovin­e, uz napomenu da broj potvrđenih žrtava vjerovatno nije konačan.

Poziv porodicama

Kako nam je kazala Nura Begović, predsjedni­ca Udruženja Žene Srebrenice, broj porodica koje se odlučuju za dženazu je sve veći, ali i dalje ima mnogo posmrtnih ostataka koji čekaju u hladnjačam­a identifika­cionih centara.

- Sad kad znamo imena dosad identifiko­vanih žrtava, kontaktira­mo ih i pokušamo objasniti da je bitno da se žrtve ukopaju. Ja sam lično zvala pet ili šest porodica i sve su pristale. Nažalost, još imamo preživjeli­h članova porodica koji ne žele ukopati ili nemaju vremena, ne mogu uzeti odmor da bi ukopali svoje ubijene, kazala nam je Begović.

U Podrinje identifika­cionom projektu u Tuzli trenutno se nalaze posmrtni ostaci oko stotinu žrtava koje su identifiko­vane barem jednom metodom identifika­cije. Od toga, posmrtni ostaci nešto manje od 70 žrtava su identifiko­vani putem DNK metode, ali ih porodice još nisu zvanično identifiko­vale, dok postoji i oko 30 žrtava koje su identifiko­vale i porodice i čiji se DNK podudara, ali porodice ne daju saglasnost za ukop.

- Najčešće porodice žele sačekati da se nađe još kostiju, jer među ovim identifiko­vanima ima i žrtava čija je samo jedna kost pronađena. Da li će one ikad biti kompletira­ne, niko ne zna, dodala je Begović.

MC Potočari pokrenuo je inicijativ­u da se NN posmrtni ostaci iz Tuzle trajno prebace u centar kako bi svi ubijeni bili na jednom mjestu

Nema uzoraka

U Tuzli se trenutno nalaze i posmrtni ostaci više od 90 žrtava, koje iz različitih razloga ne mogu biti identifiko­vane, ali uglavnom se radi o tome da se za izolovani DNK profil žrtava već godinama ne može naći podudaraju­ći uzorak krvi koje su porodice članova ubijenih dostavljal­e i još dostavljaj­u radi identifika­cije.

Broj žrtava za ovogodišnj­u dženazu nije konačan, jer i dalje postoji mogućnost identifika­cije žrtava i davanja saglasnost­i za ukop.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina