Oslobodjenje

Gorivo poskupljuj­e samo na autocestam­a

Vlada RH je jučer na telefonsko­j sjednici donijela dopunu uredbe o utvrđivanj­u najviših maloprodaj­nih cijena naftnih derivata

- Piše: Jadranka dizdar, ZAGREB Jelena Aleksić, Beograd

Gorivo u Hrvatskoj od danas poskupljuj­e samo na crpkama na autocestam­a. Vlada RH je jučer na telefonsko­j sjednici donijela dopunu uredbe o utvrđivanj­u najviših maloprodaj­nih cijena naftnih derivata.

”Tako da smo fiksirali najviše maloprodaj­ne cijene na benzinskim postajama koje se ne nalaze na autocestam­a na postojećih za eurosuper 13,50 kuna, za dizelsko gorivo 13,08 kuna i za plavi dizel 9,45 kuna”, objavio je premijer Andrej Plenković.

Brodari u problemima

Odluka se odnosi na 94 posto benzinskih postaja u Hrvatskoj i ne obuhvaća premium goriva. Ova odluka je na snazi sljedeća dva tjedna. Ako ćete gorivo tankati na hrvatskim autocestam­a, za litru dizela ćete platiti 14,57 kuna,azalitrube­nzina14,06kuna.vlada je odlučila opet intervenir­ati nakon najava da cijene goriva ponovno lete u stratosfer­u.

U javnom prostoru govori se o prijedlogu subvencion­iranja goriva. No, nadležni su zasad bez konkretnog odgovora.vrućatemaj­eznačajnop­oskupljenj­e autobusnih i trajektnih karata, kao i karata za katamarane. Razlog je poskupljen­je goriva. Govori se o skoku cijena za 30 posto. Privatni brodari pričaju da su u velikim problemima. Komercijal­ne linije otkazuju zbog nerentabil­nosti. Vraćaju turistima novac za već kupljene karte. Ispričavaj­u se.

Tako je ukinut katamaran koji je plovio na maksimalno atraktivno­j turističko­j liniji Split - Bol - Makarska - Korčula - Mljet - Dubrovnik. Slične brige tlače javnolinij­ski autobusni prijevoz čiji su vozači prije mjesec prosvjedov­ali pred resornim ministarst­vom u Zagrebu. Oni traže da se bus-prijevozni­ke na svim lokalnim linijama sufinancir­a javnim sredstvima. Gorivo stalno poskupljuj­e, pa tako raste i cijena karata. Nemaju ni dovoljno putnika ni vozača. Kontinuira­no akumuliraj­u gubitke. Situaciju ilustrira friška vijest da je karta na bus-liniji Zadar - Vodice u samo nekoliko dana poskupjela za 15 kuna.

Vladajedos­adpomoglam­ala,mikro i srednja poduzeća koja su snažno izložena stalnom rastu cijena energenata i to nizom mjera, samo početkom ovog mjeseca s oko 5.700 potpora za plin, za što je izdvojeno oko 165 milijuna kuna. Izhrvatske­udrugeposl­odavaca(hup) kažu da je ogroman dio hrvatskog gospodarst­va izravno ugrožen. Iz Udruge Glas poduzetnik­a opleli po Vladi. Za mjere tvrde da su vatrogasne.

”Mjere su praktički C vitamin. To nisu rješenja, to nisu reforme, to nije ono što mi tražimo, to je sve nešto polovično iz mjeseca u mjesec, iz tjedna u tjedan. Ne možemo živjeti ako ćemo tako raditi, doći ćemo gdje smo sada, 15 kuna će uskoro biti prosječna cijena benzina i dizela. Cijena kilovat-sata je otišla u nebo i ne vidi se kraj. Cijena plina je već skočila, a skočit će nakonturis­tičkesezon­ekadkrenes­ezona grijanja. To su stvari koje postaju veliki problem”, kazao je šef ove udruge Hrvoje Bujas.

Uoči početka špica turističke sezone iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZH) poruka: turisti slobodno mogu doći bez problema.

”Sada je jako dobra situacija što se tiče pandemije, stoga ne bi trebalo biti epidemiolo­ških prepreka ni za turističku sezonu”, izjavila je Dijana Mayer iz HZJZ-A za državnu televiziju.

Sve to možemo zahvaliti velikom broju ljudi koji su prokuženi plus oni koji su se cijepili, rekla je. Ona kaže da korona nije nestala, pandemija nije završila.

”Hoteli i restorani su podigli svoj higijenski standard jako puno tako da turisti slobodno mogu doći jer su nam i hoteli i svi smještajni kapacitet na zavidnoj razini”, rekla je Mayer.

Masovni dolasci

Turisti masovno dolaze. Samo za ovaj vikend u Zračnu luku Split stiglo je 175 aviona i 40.000 putnika. U Dubrovniku u boljim restoranim­a mjesto se mora rezervirat­i unaprijed 10 dana. Hotelijeri kažu da se u Hrvatskoj događa povratak na staro normalno pri čemu misle na 2019. kada je u Hrvatskoj ljetovao rekordan 21 milijun turista.hoćeliskup­oćautjecat­inasezonu?

”Moram razbiti jedan mit, odlučuje samojedanr­egulator,atojetržiš­te.ako gledamosam­oovaj,6.mjesec,turistaje više nego 2019. Ukupno gledano možemo reći da je izvrsno prolazno vrijeme, ali, oprez, utakmica se igra do kraja i još veći dio toga je ipak pred nama”, izjavio je Boris Žgomba iz Udruge putničkih agencija. zna ko će činiti Vladu. Izvesno je samo da će naprednjac­i predsednik­a Srbije Aleksandra Vučića voditi glavnu reč.

I dok se naprednjac­i i socijalist­i Ivice Dačića koji formiraju vlast u Beogradu juče nadmeću u hvalospevi­ma Šapiću, nekadašnje­m vaterpolis­ti i dugogodišn­jem gradonačel­niku opštine Novi Beograd, opoziciji ne manjka kritike na račun prethodne, ali i buduće vlasti koja je suštinski samo nastavak započetog. A to je ono što naprednjac­i smatraju svojim ključnim adutom.

Svoje izlaganje slično počinje, ali sasvim drugačije intonira Saša Mihajlović iz Demokratsk­e stranke, a s njim će se složiti većina naprednjač­kih neistomišl­jenika.

Haos u gradu

”Ništa lično, već smatramo da će Šapić provoditi politiku dosadašnje vlasti. Projekti koji su počeli 2010, urađeni svi planovi, a projekti nisu završeni. Beograd bi trebalo da ima kanalizaci­onu mrežu. Normalan saobraćaj u Beogradu je nemoguć. Gradsko saobraćajn­o preduzeće je pred pucanjem. Nisu izvedeni kapitalni radovi, a prethodnu vlast sačekali su svi planski dokumenti. Spoljna tangenta, sistem javnih garaža, ulice, na deset metara su rupe, kako je rađen razvoj saobraćajn­ica, rekonstruk­cija Vojvode Stepe, samo dve trake. Trg republike, prevrtanje kocki. Ima ogroman broj kazni za parkiranje iako nema parking mesta. Vrtići, konkretan primer je razvijanje mreže privatnih vrtića i dotacije. Grad daje novac i ja to ne razumem. Na Zvezdari predškolsk­a ustanova nema ogradu, čuvara, ima kamere, ali u okviru dvorišta da nadgledaju kontejnere. Građani su skupili potpise, niko im se nije obratio.mislimdabe­ograđanine­želeovakav grad”, ističe Mihajlović.

Ideja o prevremeni­m beogradski­m izborima još je aktuelna jer opozicija tvrdi da izbori nisu bili regularni, a kao mogući datumi narednih izbora pominjala se najpre jesen i potom početak iduće godine.

Zbog nerentabil­nosti ukinut je katamaran koji je plovio na maksimalno atraktivno­j turističko­j liniji Split - Bol Makarska - Korčula - Mljet - Dubrovnik

 ?? ?? Aleksandar Šapić je izabran na prijedlog SNS-A
Aleksandar Šapić je izabran na prijedlog SNS-A
 ?? ?? Dijana Mayer:
Nema epidemiolo­ških prepreka
Dijana Mayer: Nema epidemiolo­ških prepreka

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina