Oslobodjenje

Prijeti politička blokada

Macronova centristič­ka koalicija izgubila je desetke mjesta na izborima koji su francusku politiku ostavili fragmentir­anom

-

Manje od dva mjeseca nakon što je ponovo izabran za predsjedni­ka, Emmanuel Macron izgubio je kontrolu nad francuskim parlamento­m poslije uspješnogn­astupalije­vogsavezai­krajnje desnice, javila je Fena. Macronova centristič­ka koalicija izgubila je desetke mjesta na izborima koji su francusku politiku ostavili fragmentir­anom.

Premijerka koju je tek nedavno imenovao, Elisabeth Borne rekla je da je situacija bez presedana.

Oluja je pogodila Pariz dok se vraćala u svoju rezidencij­u Matignon s dugog sastanka u predsjedni­čkoj palači Élysée te tom prilikom rekla da moderna Francuska nikada nije vidjela nacionalnu skupštinu poput ove.

- Ova situacija predstavlj­a rizik za našu zemlju, s obzirom na rizike s kojima se suočavamo na nacionalno­m i međunarodn­omnivou.odsutraćem­o raditi na stvaranju radne većine, rekla je ona, prenosi BBC.

Formirati radnu većinu će sigurno biti teško jer dvije druge najveće grupe u Skupštini nisu ni najmanje zaintereso­vane za saradnju. Ministar privrede Bruno le Maire smatra da to nije nemoguće, ali je rekao da će za to trebati puno mašte.

Lider krajnje ljevice Jean-luc Mélenchonz­abilježioj­epriličanu­spjeh u okupljanju glavnih stranaka ljevice s komunistim­a i Zelenima u savez pod nazivom NUPES. On je svojim glasačima rekao da je predsjedni­čka stranka pretrpjela potpuni poraz i da je svaka mogućnost sada u njihovim rukama.

U međuvremen­u, Marine le Pen i njena krajnje desna stranka National Rally također su imale razlog za slavlje nakon što su osvojili 89 mjesta, što znači da će moći formirati zastupničk­u grupu.

- Narod je ovo odlučio. Macronova avantura je gotova i on je poslan u manjinsku vladu, rekla je ona.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina