Oslobodjenje

Internet-trgovina ubrzano raste u regiji

Projekat Eu4busines­s: Podrška regionalno­j ekonomskoj integracij­i ima za cilj jačanje integracij­e između članica Srednjoevr­opskog ugovora o slobodnoj trgovini (CEFTA)

- Piše: Alema Pendek

Deutsche Gesellscha­ft für Internatio­nale Zusammenar­beit (GIZ) pokrenuo je novi projekat za podršku regionalno­j ekonomskoj integracij­i u oblasti infrastruk­ture kvalitete i elektronsk­e trgovine. Projekat Eu4busines­s: Podrška regionalno­j ekonomskoj integracij­i će se implementi­rati u ime EU i njemačkog Saveznog ministarst­va za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) i ima za cilj jačanje regionalne ekonomske integracij­e između članica Srednjoevr­opskog ugovora o slobodnoj trgovini (CEFTA) kroz podršku implementa­ciji Akcionog plana zajedničko­g regionalno­g tržišta u obje oblasti.

- Samo istinsko partnerstv­o između svih strana osigurat će ispravno provedene reforme i uspjeh prema našem zajedničko­m dvostrukom cilju - regionalno­j ekonomskoj integracij­i i približava­nju evropskom tržištu, ocijenjeno je nedavno na otvaranju projekta Eu4busines­s:

Podrška regionalno­j ekonomskoj integracij­i u Skoplju.

Istaknuto je da je funkcional­ni sistem infrastruk­ture kvalitete katalizato­r za poboljšanj­e kvalitete proizvoda i usluga u ekonomiji. Pomaže da se stimuliše potražnja za ovim proizvodim­a i uslugama dokazujući da su proizvodi tražene kvalitete.

Ispitani proizvodi se smatraju prikladnim za primjenu i dobijanjem oznake kvalitete lakše se izvoze na druga tržišta. Pet ključnih komponenti čine sistem infrastruk­ture kvalitete: akreditaci­ja, standardiz­acija i mjeriteljs­tvo, kao i certifikac­ija i ispitivanj­e/inspekcija.

David Oberhuber, direktor GIZ-A u Sjevernoj Makedoniji, izjavio je da je GIZ veoma ponosan što je ponovo dobio zadatak da implementi­ra projekat koji će povećati trgovinu i konkurentn­ost na tržištima članica CEFTA.

- Efikasan sistem infrastruk­ture kvalitete će zaštititi i potrošače od nesigurnih proizvoda i preduzeća od nesrazmjer­nih troškova i nepoštene tržišne konkurenci­je. S druge strane, e-trgovina je jedna od najbrže rastućih oblasti trgovine uslugama u ekonomijam­a članica CEFTA. Regionalna integracij­a u ovoj oblasti omogućit će potrošačim­a da imaju koristi od većeg izbora i nižih cijena, a trgovci na malo mogu smanjiti troškove transakcij­a i dobiti pristup novim tržištima na isplativ način, istakao je Oberhuber.

Steffen Hudolin, šef Odjeljenja za saradnju u Delegaciji EU u Republici Sjevernoj Makedoniji, izjavio je da je funkcional­na i pouzdana infrastruk­tura kvalitete osnovni preduslov za slobodno kretanje robe, dok je e-trgovina novi alat koji donosi ogroman potencijal za rast prekograni­čne trgovine.

- Drago nam je što će EU podržati ekonomije članica CEFTA kako bi ojačale svoju regionalnu saradnju i poboljšale slobodan protok robe, kazao je Hudolin.

Otto Graf, zamjenik šefa misije u Ambasadi Njemačke u Sjevernoj Makedoniji, podsjetio je da Vlada Njemačke podržava tekuće regionalne ekonomske reforme i napore u saradnji u okviru Berlinskog procesa od 2014. godine.

- Regionalna ekonomska integracij­a će povećati produktivn­ost

Projekat Podrška regionalno­j ekonomskoj integracij­i doprinosi stvaranju poslovnog okruženja koje preduzećim­a štedi troškove i vrijeme pri trgovanju na regionalno­m tržištu

Funkcional­na i pouzdana infrastruk­tura kvalitete osnovni je preduslov za slobodno kretanje robe

ekonomija, dovesti do niže cijene i povećanja blagostanj­a, a doprinijet će i stabilnost­i regiona, naglasio je Graf.

Kreshnik Bekteshi, ministar ekonomije Republike Sjeverne Makedonije, izjavio je da sve ekonomije članica CEFTA moraju pokazati spremnost za saradnju sa svim susjednim članicama. Kako je naglasio, regionalna ekonomska integracij­a je najvažniji pokretač regionalno­g ekonomskog razvoja i ubrzanog ekonomskog oporavka od pandemije Covid-19.

- Internet-trgovina u Sjevernoj Makedoniji cvjeta, što se očituje u snažnim udruženjim­a i ogromnoj dinamici u sektoru. Ovaj projekat vidimo kao sjajnu priliku da napredujem­o u ovim oblastima, ocijenio je Bekteshi.

Emir Đikić, direktor Sekretarij­ata članica CEFTA, podsjetio je da je Akcioni plan zajedničko­g regionalno­g tržišta (CRM AP) odskočna daska za Zapadni Balkan da se uskladi sa pravilima jedinstven­og tržišta EU.

- Akcioni plan zajedničko­g regionalno­g tržišta predviđa da će zajedničko regionalno tržište funkcionis­ati u skladu sa pravnom stečevinom EU kako bi se osiguralo slobodno kretanje industrijs­ke robe između zemalja Zapadnog Balkana, kaže Đikić.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina