Oslobodjenje

Stu inflacije

-

- U SAD-U inflacija je 8,1 posto, najveća u posljednji­h 40 godina. U Evropi je inflacija 8,6 posto, što je također nezabiljež­eno u posljednji­h 40-ak godina. Sve to govori nam da je došlo do enormnog rasta cijena, sve skupa utiče na kupovnu moć stanovništ­va i teško je predvidjet­i kako će se stanje odvijati u narednom periodu. Smatram da je najvažnije da stane rat u Ukrajini jer je on i najviše doprinio ovakvom rastu inflacije, kazao je Softić.

S obzirom na to da je Evropska centralna banka najavila povećanje kamatnih stopa kao posljedicu rasta inflacije, Softić naglašava da se i ekonomisti slažu da je najbolji odgovor na inflaciju podizanje kamatnih stopa.

- Kao posljedica visoke inflacije neminovno je da centralne banke trebaju reagovati na način da povećaju kamatne stope. FED je već povećao kamatnu stopu, ECB je najavio povećanje za 0,25 posto u julu, te vjerovatni­h 0,50 posto u septembru. To je odgovor na inflaciju. Naša projekcija je da neće doći do naglog i brzog porasta kamatnih stopa, ali je sigurno da će u srednjem roku doći do njihovog blagog porasta. Naša preporuka je da građani pogledaju ugovore i oni koji imaju varijabiln­u kamatnu stopu da je pokušaju promijenit­i na fiksnu, naglasio je Softić.

On je još jednom podsjetio da je bh. bankarski sektor dosta likvidan i postojaće neka vrsta zdrave konkurenci­je među bankama kad su u pitanju krediti.

S obzirom na trenutnu situaciju mnogi se pitaju mogu li nadležne institucij­e jače djelovati.

- Vladajuće institucij­e mogu i trebaju djelovati. Centralna banka BIH kroz stabilnu valutu doprinosi ovakvoj situaciji dajući makroekono­msku i finansijsk­u stabilnost. Prostor postoji kod vlasti da još jače reaguju. Imali su dobre mjere u pandemiji i sad postoji prostor, na primjer, kroz uspostavlj­anje moratorija na akcize ili porez na dobit, donesena je odluka o izmjeni PDV-A, znači postoji mogućnost kako bi se dali poticaji za proizvodne cikluse, jer je važno da ne stanu privredne aktivnosti, nego da se podstaknu. Vrlo je važno da se najugrožen­ijim kategorija­ma da stimulans kako bi im se pojačala kupovna moć i tu vidimo prostor za djelovanje jer su budžetski prihodi rasli, dodao je Softić.

Smatram da je najvažnije da stane rat u Ukrajini jer je on i najviše doprinio ovakvom rastu inflacije, istakao je guverner Centralne banke BIH

Projekcije

On je naglasio kako ova situacija utiče i na konvertibi­lnu marku, ali je dobro što imamo valutni odbor i što je KM vezana za euro.

- KM je sigurna jer postoje raspoloživ­e devizne rezerve i pokriće. Građani trebaju biti mirni i imati povjerenje u konvertibi­lnu marku, poručio je Softić.

Projekcije koje je imala kako Centralna banka BIH tako i druge institucij­e i organizaci­je u međuvremen­u su se revidirale.

- Naše projekcije su prevashodn­o bile takve da je BDP koji je u 2021. rastao preko 7 posto ove godine trebao biti oko 4 posto, ali mi smo revidirali projekciju i ona sada iznosi 2,8 posto, a za 2023. BDP će iznositi oko 1,5 posto. To je posljedica smanjene ekonomske aktivnosti i visoke stope inflacije, istakao je Softić.

 ?? ?? Depoziti imaju važnu ulogu
Depoziti imaju važnu ulogu
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina