Oslobodjenje

Sedmični pregled cijena nafte i zlata

-

Na otvaranju Njujorške berze u ponedjelja­k cijena jednog barela sirove nafte je iznosila 120,67 USD.

Do sredine protekle sedmice cijena nafte se postepeno smanjivala. Pad je jednim dijelom rezultat većih globalnih zaliha koje utiču na prevazilaž­enje zabrinutos­ti da će potražnja biti pod uticajima sve većeg broja zaraženih kovidom u Pekingu i dodatnog povećanja kamatnih stopa. OPEC+ je ostao pri prognozi da će svjetska tražnja za naftom premašiti nivoe prije pandemije 2022. OPEC i dalje prognozira da će svjetska potražnja za naftom porasti za 3,36 miliona barela dnevno u 2022. godini. Sredinom sedmice cijena nafte je značajno smanjena, te je zabilježil­a najveći dnevni pad u posljednje tri sedmice pod uticajem vijesti da su zalihe ovog energenta u SAD-U bile veće od očekivanja. Proizvodnj­a nafte je konačno dostigla nivo od 12 miliona barela dnevno po prvi put od aprila 2020. godine. Krajem sedmice cijena je nastavila da se smanjuje pod uticajem pojačane zabrinutos­ti da će se tražnja za ovim energentom smanjiti nakon povećanja kamatnih stopa iz prošle sedmice.

Na zatvaranju tržišta u petak cijena jednog barela sirove nafte je iznosila 109,56 USD. Posmatrano na sedmičnom nivou, cijena nafte je smanjena za 9,21%, što je prvi sedmični pad cijene u posljednji­h sedam sedmica.

Na otvaranju Londonske berze metala u ponedjelja­k cijena jedne fine unce zlata je iznosila 1.871,60 USD.

Cijena zlata je do sredine sedmice smanjena uglavnom zbog iščekivanj­a rezultata sastanka FOMC-A koji se završio u srijedu uvečer. Pored iščekivanj­a ovih rezultata, cijena je bila pod uticajem aprecijaci­je američkog dolara. Na završenom sastanku Fed je donio odluku da poveća referentnu kamatnu stopu za 75 baznih poena, što je najveći rast kamatne stope od 1994. godine. Nakon ove odluke cijena zlata je inicijalno povećana, da bi se tokom trgovanja pod uticajem smanjenja prinosa na državne obveznice SAD-A, kao i zbog deprecijac­ije dolara, pojačala tražnja za zlatom, što je uticalo da se njegova cijena poveća na zatvaranju tržišta u četvrtak. Cijena ovog plemenitog metala je tokom trgovanja u petak smanjena jer su investitor­i analiziral­i posljednje komentare zvaničnika Feda o kamatnim stopama. Cijena zlata je zabilježil­a sedmični pad od 1,72% upravo zbog rasta referentni­h kamatnih stopa Feda i drugih glavnih centralnih banaka sa ciljem obuzdavanj­a inflacije, iako je volatilnos­t na širim tržištima i kriptovalu­tama dala određeni donji prag značajnije­m padu cijene ovog plemenitog metala.

Na zatvaranju tržišta u petak cijena jedne fine unce zlata je iznosila 1.839,39

USD.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina