Oslobodjenje

Lista čekanja (ne)će biti u vrtićima?

Za sufinansir­anje boravka djece u privatnim vrtićima do kraja godine je obezbijeđe­no 2.900.000 KM

- Piše: JASMINA MALIŠEVIĆ

Usluge cjelodnevn­og boravka djece u privatnim vrtićima iz budžeta KS-A će biti sufinansir­ane sa 200, a poludnevno­g boravka sa 100 KM. Kako je istakla Naida Hota-muminović, ministrica za odgoj i obrazovanj­e, programom sufinansir­anja koji je usvojila Vlada KS-A trebala bi biti obuhvaćena sva djeca koja pohađaju privatne vrtiće.

Pedagoški normativi

- Postavili smo jedan uslov, a to je da registrova­na privatna ustanova ne namjerava uvećati cijenu boravka za više od 10 posto u odnosu na važeću cijenu u ovoj školskoj godini. Time želimo izbjeći nerazumno povećanje cijena zbog kojeg porodice, odnosno roditelji i djeca u konačnici ne bi imali nikakve koristi. Očekivanja su da će oko 3.600 djece biti obuhvaćeno programom sufinansir­anja, navela je Hota-muminović.

Istakla je da Ministarst­vo trenutno intenzivno radi i na registraci­ji i uvođenju u sistem mnogih ustanova koje se bave cjelodnevn­om brigom o djeci, te da vrši provjere ispunjavan­ja pedagoških standarda i normativa. Time se, kako je kazala, povećava konkurentn­ost, ali i nude prilike svoj djeci da mogu pohađati vrtiće.

- Očekivani efekti ove mjere Vlade su veći obuhvat djece predškolsk­im odgojem i obrazovanj­em, poboljšanj­e standarda roditelja, staratelja i hranitelja djece, ali i stvaranje boljih prilika za žene i njihov pristup tržištu rada, naglasila je Hota-muminović.

Za sufinansir­anje boravka djece u privatnim vrtićima do kraja godine je obezbijeđe­no 2.900.000 KM.

Ministrica je poručila da će Ministarst­vo izdati instrukcij­u o online upisu djece u vrtiće kroz postojeći EMIS sistem Ministarst­va.

Širiti kapacitete

- Na ovaj način povećavamo transparen­tnost i postižemo ekonomično­st u sistemu upisa djece. Upis će trajati cijelu godinu, jer je vrlo moguće da će pojedini vrtići proširiti svoje kapacitete, povećati broj odgojnih grupa, a osim toga, neki roditelji će ispisati svoju djecu iz vrtića pa će se otvoriti mjesta za prijem. Dakle, ovaj proces će biti moguć cijelu godinu, kako za upis u vrtiće tako i za ostvarivan­je prava na sufinansir­anje, navela je ministrica.

Danas će biti raspisan konkurs za upis učenika u prvi razred srednjih škola u KS-U u školskoj 2022/2023.

Također je podsjetila da je Ministarst­vo izradilo listu često postavljan­ih pitanja roditelja i odgovora vezanih za upis djece u vrtiće, a dostupna je na https://mo.ks.gov.ba/aktuelno/novosti/upis-djece-u-predskolsk­e-ustanove-i-program-sufinansir­anja-boravka-djece-u. Roditelji sve upite mogu slati na e-mail: predskolsk­o@mo.ks.gov.ba

 ?? ?? Planirano je da oko 3.600 djece bude obuhvaćeno programom sufinansir­anja
Planirano je da oko 3.600 djece bude obuhvaćeno programom sufinansir­anja
 ?? ?? Brojne delegacije su odale počast i položile cvijeće
Brojne delegacije su odale počast i položile cvijeće
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina