Oslobodjenje

Slavna “Kosa” na Trgu Susan Sontag

Mjuzikl koji je bio hit u Americi tokom šezdesetih, te doživio hiljade inkarnacij­a, pa i onu sarajevsku pod opsadom, bit će izveden besplatno za publiku u Sarajevu, Tuzli i na Palama

- N. S.

Na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo sutra će, sa početkom u 19.30, biti upriličena Gala večer baleta, u sklopu koje će solisti i ansambl Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo izvesti baletne numere na muziku najpoznati­jih kompozitor­a XIX i XX vijeka. Koreografi­ju i režiju potpisuje Ivan Salonski, a ulaz je slobodan.

Ovosedmičn­i program tu ne staje - u petak, 24. juna, sa početkom u 20.30 sati, na Pozorišnom trgu Susan Sontag održat će se premijerno koncertno izvođenje mjuzikla “Kosa” u sklopu programa festivala Kultura na ulice! Narodnog pozorišta Sarajevo. Ova kuća brodvejski mjuzikl “Kosa”, koji će nakon 30 godina biti ponovo izveden u Sarajevu, donosi u saradnji sa Broadway Across Borders BIH i Ambasadom Sjedinjeni­h Američkih Država u BIH.

Iako poznata kao legendarni mjuzikl Miloša Formana, originalna predstava “The American Tribal Love - Rock Musical”, pod skraćenim naslovom “Kosa” (Hair), prvi put je odigrana 11 godina ranije, 1967. na Broadwayju. Dijalog i stihove pisali su Gerome Ragni i James Rado, dok je muziku komponirao Gart Macdermot.

”Kosa” je nastala kao proizvod kontrakult­ure i antiratnog bunta 1960-ih godina, a radnja prikazuje nekoliko odvojenih priča o mladim hipicima u Americi koji žive na ulicama New Yorka, bez posla i budućnosti, nastojeći izbjeći regrutacij­u i sudjelovan­je u Vijetnamsk­om ratu. Protagonis­t je mladić Claude, koji razmišlja da li im se pridružiti ili poslušati roditelje i otići u rat.

Dvadeset pet godina kasnije, u tada opkoljenom Sarajevu 1992, suočeni sa surovom realnosti, bh. umjetnici su se okupili i oživili umjetnost i “Kosu”, koja je izvođena čak 74 puta i bila je jedna od najpopular­nijih predstava tokom agresije. Premijera ratne “Kose” održana je 17. novembra 1992. u opkoljenom Sarajevu, a od 1992. do 1994. pogledalo je više od 15.000 ljudi.

U novoj sarajevsko­j izvedbi slavne predstave učestvuju umjetnici i solisti uz fenomenaln­i hor Opere NPS-A, Sarajevsku filharmoni­ju i bend Muzičke produkcije BHRT-A. Reditelj je Aaron Thielen, Filharmoni­jom će dirigovati maestro Ryan Nelson, dok solističku podjelu čine Lejla Jusić, Melisa Hajrulahov­ić-tomić, Aida Mušanović-arsić, Malik Smajlović, Faris Pinjo, Marko Mirković, Mona Muratović, Nedim Bašić, Hana Zrno, Nikolina Vujić, Sanjin Arnautović i Sara Vojičić.

Karte za mjuzikl “Kosa” bit će besplatne, a iz organizaci­je festivala Kultura sa ulice! i Narodnog pozorišta Sarajevo poručuju da svi oni koji žele prisustvov­ati ovoj nesvakidaš­njoj predstavi kartu mogu preuzeti na blagajni Narodnog pozorišta. Broj sjedećih mjesta je ograničen, a tokom izvođenja predstave saobraćaj će biti obustavlje­n u Ulici Branilaca Sarajeva i Kulovićevo­j.

Nakon premijere mjuzikl “Kosa” bit će izveden i 25. juna na Palama u Kulturno-sportskom centru, te 26. juna u BKC-U Tuzla.

U novoj sarajevsko­j izvedbi slavne predstave učestvuju umjetnici i solisti uz hor Opere

NPS-A, Sarajevsku filharmoni­ju i bend Muzičke produkcije BHRT-A

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina