Oslobodjenje

Hommage velikom borcu za istinu i pravdu

- N. S.

U okviru programa Ljetna scena SARTR, u četvrtak, 23. juna, sa početkom u 18.20 sati održat će se hommage Milanu Mladenović­u, a u 20 slijedi koncert Darka Rundeka i Ekipe.

Ove godine obilježava se 30 godina kulturnog otpora Sarajevsko­g ratnog teatra, opsade Sarajeva i antiratnih aktivnosti umjetnika u Beogradu sa Milanom Mladenović­em na čelu. Milan je jedan od neuništivi­h simbola ljudskosti i čovječnost­i koji je tih mračnih godina dolazio upravo sa druge strane i ništa ga tih godina nije zaustavlja­lo da govori istinu, podnosi žrtve i naglas zahtijeva prekid rata gdje god bi se zadesio.

- U isto vrijeme kada su lokalni umjetnici u Sarajevu početkom rata izabrali umjetnost kao oružje, a nerijetko su mnogi morali u ruke uzeti i pravu municiju u odbrani grada, domovine i časti, članovi bendova EKV, Električni orgazam, Partibrejk­ers te Rambo Amadeus sa druge strane granice, u otvorenom kamionu prolazili su ulicama Beograda pjevajući numeru “Slušaj ‘vamo!”, čiji će stihovi “Mir, brate, mir” postati svojevrsni lajtmotiv antiratne angažovano­sti sa prostora Srbije, kažu iz SARTR-A.

- Sarajevo, kao i ostatak BIH, pamti i pamtit će Milana Mladenović­a kao vječnu inspiracij­u, prijatelja, istinskog umjetnika, čovjeka, kao i ostatak prethodno spomenutih prijatelja i umjetnika koji su, srećom, još sa nama i nastavljaj­u čuvati neraskidiv­u vezu Sarajeva i Beograda, dodaju iz sarajevsko­g pozorišta.

 ?? ?? Scena iz filma
Scena iz filma
 ?? ?? Milan Mladenović
Milan Mladenović

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina