Oslobodjenje

Muzički kameleon u novom svjetlu

Nakon premijere u Cannesu, ubrzo će se i pred širom publikom naći novi film o muzičkom velikanu Davidu Bowieju

- Piše: NISAD SELIMOVIĆ

Prije par dana navršilo se tačno pola stoljeća od objave slavnog albuma “The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars” Davida Bowieja. Ovaj album je jednostavn­o obilježio eru muzike jer je približio ovog majstora široj publici, uprkos činjenici da je Bowie i prije njega imao nekoliko dobrih izdanja. Jednostavn­o, ništa nakon toga nije bilo isto.

Poklopilo se to nekako i sa kanskom premijerom filma “Moonage Daydream”, dokumentar­ca o životu i karijeri pokojne muzičke ikone, gdje je pobrao poprilično dobre kritike. Scenario i režiju filma potpisuje Brett Morgen, filmaš koji stoji iza dokumentar­aca “The Kids Stay in Picture” i “Kurt Cobain: Montage of Heck”.

Film o jednom od najvećih muzičara svih vremena, po riječima reditelja, jedinstven­a je kino-muzička odiseja koja nam približava njegovo kreativno, muzičko i duhovno putovanje. Film je vođen Bowiejevom naracijom uz nikad prije objavljene izvedbe i glazbene snimke. Također, film istražuje Bowiejevu umjetnost izvan muzike, odnosno njegovu ljubav prema plesu, slikarstvu, pisanju scenarija, glumi i još mnogo toga. Morgen je imao i pristup Bowiejevoj ličnoj arhivi s brojnim novootkriv­enim snimkama, ali i filmovima scenskih nastupa, i to na 35 mm i 16 mm traci.

- U pitanju je projekt koji pokazuje kako je sam Bowie radio u nekoliko disciplina ne samo u glazbi i filmu nego i u plesu, slikarstvu, skulpturi, video i audiokolaž­u, pisanju scenarija, glumi i pozorištu. Morgen je konstruira­o uzvišeno kinematogr­afsko ostvarenje koje će publici omogućiti neograniče­n pristup Bowiejevim ličnim arhivima, kažu iz Fondacije Davida Bowieja, koja je jedan od producenat­a.

Morgen je konstruira­o uzvišeno kinematogr­afsko ostvarenje koje će publici omogućiti neograniče­n pristup Bowiejevim ličnim arhivima

Osim arhivskih snimaka, film sadrži Bowiejev vlastiti glas i 48 pjesama. Bowiejev dugogodišn­ji suradnik i producent Tony Visconti radio je na muzici za film, zajedno s Oscarom nagrađenim montažerom Paulom Masseyem, Davidom Gimmarcom, timomzadiz­ajnzvukajo­hnawarhurs­ta i Nine Hartstone te VFX producento­m Stefanom Nadelmanom.

David Bowie rođen je kao David Robert Jones u Londonu. Bio je rock muzičar, ali i kompozitor, glumac, aranžer, producent, te muzički tehničar. Ovaj talentovan­i velikan bio je poznat kao umjetnik koji je sklon mijenjanju muzičkog stila te vlastitog imidža.tokomkarij­eresnimioj­epreko dvadeset albuma, uključujuć­i album ‘’Blackstar’’, koji je objavljen samo dva dana prije njegove smrti. Svirao je više od deset instrumena­ta, uključujuć­i gitaru, violinu, violončelo, piano i mnoge druge. Bio je istinski multidisci­plinarni umjetnik koji svojom teatralnoš­ću, odvažnom energijom i originalni­m stilom nikad nije propustio držati pažnju publike.

Uizazovzva­nimuzikakr­enuojestek šesnaest godina. Godine 1962. osniva bendthekon­radsisvira­blues.kasnije s bluesa prelazi na brit-pop, ali ostaje nezapažen.uranimšezd­esetimbowi­e nastupa pod imenom Davie Jones, pa su ga zamjenjiva­li s glumcem i pjevačem Davyjem Jonesom iz grupe The Monkees. Zbog toga svoje umjetničko ime mijenja u Bowie, po junaku Jimu Bowieu, koji je opet ime dobio po poznatom Bowie nožu.

Prvi album izdaje 1967. Radi se o mješavini popa i psihodelij­e. David Bowie već tada mijenja svoj muzički stil i imidž, te u maniri hipi pokreta izdaje album “Man Of Words, Man Of Music”. Album nije privukao pažnju, ali se na njemu nalazi slavna pjesma “Space Oddity”, koja ponovo izlazi kao singl i postiže veliki uspjeh u Velikoj Britaniji. Dobio je i Grammy za životno djelo. Tu je i Grammy za najbolji kratki muzički video “Jazzin’ for Blue Jean” (1985), te nagrada BRIT za najboljeg izvođača za izuzetan doprinos muzici.

Ovo nije prvi film o umjetniku - vrlo brzo nakon muzičareve smrti 2016. snimljen je film ‘’Bowie: Čovjek koji je promijenio svijet’’, koji je režirala Sonia Anderson. Film odaje počast preminuloj ikoni te prikazuje njegov put od skromnog početka njegove glazbene karijere do ostvarenog i priznatog umjetnika u kojeg se izgradio.

 ?? ?? Istinska legenda
Istinska legenda

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina