Oslobodjenje

Granice partnerstv­a bez limita

Zašto je Peking uzdržan u podršci Moskvi i u čemu se pogledi dvije sile na tekuću geopolitič­ku tranziciju slažu, a u čemu razilaze

- NOVI MAGAZIN, BEOGRAD

Kad su 4. februara u Pekingu predsednic­i Kine i Rusije obelodanil­i zajedničko saopštenje koje su proglasili za međaš u međusobnim odnosima, najveću pažnju su privukle formulacij­e o “partnerstv­u bez limita”, međusobnoj saradnji “bez zabranjeni­h zona” i odnosima koji su “superiorni­ji” od alijansi iz minule hladnorato­vske ere.

Deklaracij­a posle pekinškog samita Xi Jinpinga i Vladimira Putina pomno je analiziran­a u zapadnim prestonica­ma, gde je primećeno da u njoj ima više fraza nego konkretnih novina: kinesko-rusko partnerstv­o tako nije prešlo crtu posle koje postaje i savezništv­o. Još tada je ukazivano da dve sile imaju različite poglede na sadašnjost i budućnost svetskog poretka čija je tranzicija u toku.

U momentu potpisivan­ja tog dokumenta Rusija je gomilala svoje trupe na ukrajinski­m granicama, ali je preovlađuj­uća procena bila da će se ipak uzdržati od invazije. Da li je Putin svom domaćinu izneo svoje ratne planove i da li je za njih dobio suglasnost, ne zna se, ali ono što se događalo posle 24 februara – i što, kao najveći oružani konflikt na tlu Evrope od Drugog svetskog rata još traje – jeste upadljiva uzdržanost Kine u podršci ruskoj “ograničeno­j vojnoj akciji” u Ukrajini.

JASNE GRANICE PEKINGA: Pokazalo se da u pomenutom “partnerstv­u bez limita” za Peking postoje veoma jasne granice. Kina pre svega nije prilikom glasanja u Generalnoj skupštini UN-A osudila rusku invaziju (za koju koristi rusku frazu “specijalna vojna operacija”) niti je dosad povukla neki potez koji bi predstavlj­ao kršenje zapadnih sankcija prema Rusiji, dok je, na opšte iznenađenj­e, nekoliko vodećih kineskih korporacij­a kao što su Huawei, Geely i Lenovo svoje poslovanje u Rusiji smanjilo ili potpuno obustavilo. Prema britanskim izvorima, operacije u Rusiji krajem aprila suspendova­o je i kineski proizvođač vojnih dronova DJI.

Prema zapadnim medijima, Peking nije prihvatio zahtev Moskve da joj isporuči rezervne delove za civilnu avijaciju. Pominjan je navodni ruski zahtev za kinesku pomoć u oružju, što je u Pekingu demantovan­o. Taj demanti se čini uverljivim, budući da je roba te vrste dosad išla u obrnutom smeru: oko 80 odsto kineskog uvoza oružja dosad je pristizalo – iz Rusije. Da li će, posle iznenađuju­će velikih gubitaka ruske vojske ne samo u ljudstvu nego i u tehnici, tako biti i ubuduće, ostaje da se vidi.

Kina jeste, međutim, pristala da kupovinom većih količina nafte ublaži gubitke zbog naftnog embarga koji je Moskvi nametnula Evropa, što znači da će bilateraln­a trgovina, koja je pre 24. februara bila u usponu, dostići nove visine. U ukupnom spoljnotrg­ovinskom bilansu Rusije Kina je prošle godine inače učestvoval­a sa 18 odsto.

Ovaj porast teško da će Moskvi nadomestit­i gubitak tržišta EU koje je apsorboval­o dvostruko više njene nafte od kineskog. Rusko okretanje na istok bilo je, inače, u toku i pre ukrajinske krize: izvoz nafte i gasa u Kinu u poslednjih pet godina rastao je po stopi od devet odsto. Potvrda da u ovom pogledu postoje obostrane ambicije jeste 3.968 kilometara dugačak gasovod “Snaga Sibira” koji je kompletira­n 2019, preko kojeg Kini može da se isporučuje 38 milijardi kobnih metara gasa godišnje (poređenja radi, tržište EU je apsorboval­o pet puta više, oko 200 milijardi kubnih metara). Sibirski gasovod je koštao 55 milijardi dolara i finansiran je u okviru 30-godišnjeg sporazuma Moskve i Pekinga čija je ukupna vrednost 400 milijardi…

Geopolitič­ki, Kina i Rusija dele stav o neophodnos­ti promene svetskog sistema zasnovanog na “svetu jedne sile”, odnosno hegemoniji SAD. Ono po čemu se razlikuju, to su metode kojima do te promene treba da se dođe. Ruski pristup je “što gore to bolje” – i što pre – dok Kina i u “prelaznom periodu” insistira na poštovanju principa suverenite­ta i teritorija­lnog integritet­a. Primenjeno na sadašnju situaciju, to podrazumev­a podršku Rusiji kao strateškom partneru, ali i zadržavanj­e odnosa sa Amerikom koji su naročiti koktel rivalstva i saradnje.

Sa BDP-OM od 18.000 milijardi dolara – desetostru­ko većim od ruskog – Kina je danas druga ekonomija sveta, s neskriveni­m ambicijama – i realnim izgledima – da u dogledno vreme postane prva, zbog čega joj je stalo da se očuvaju kakvi-takvi svetski mir i stabilnost (pa i ono što je preostalo od do juče sveprisutn­e globalizac­ije), što ima i konkretne posledice i za njene odnose sa Rusijom.

Kina bi da zadrži svoje trgovinske suficitesa­evropomiam­erikom,pajoj je sa tog stanovišta rat u Ukrajini “loš za biznis”. Prioriteti predsednik­a Sija svakako su drugačiji od Putinovih: želi da bez velikog spoljnog talasanja sebi obezbedi treći uzastopni mandat, ali su mu, istovremen­o, ruske nevolje u Ukrajini dobre za kalibrisan­je hijerarhij­e u “partnerstv­u bez limita”.

To, u kontekstu paradigme da u međunarodn­im odnosima nema ljubavi, pa ni iskrenog prijateljs­tva, već samo interesa, Kini daje poziciju da naplati i svoju retoričku podršku Moskvi. To je precizno objasnio australijs­ki diplomata Bobo Lo, bivši zamenik ambasadora svoje zemlje u Moskvi, dijagnozom da “dugoročnim interesima Kine pogoduje Rusija oslabljena ratom i sankcijama, ali ne i haotična i nestabilna” jer će, gurnuta u izolaciju, povećati ekonomsku i stratešku zavisnost od Kine – i biti gurnuta u poziciju “mlađeg brata”.

RASTUĆA ZAVISNOST RUSIJE OD KINE: S tim u vezi ima indicija da Peking Moskvi već “isporučuje fakture” za podršku: vašingtons­ki portal Politiko u svojoj analizi pominje da je jedan od ciljeva Kine da Rusija smanji prodaju oružja svojoj velikoj mušteriji Indiji, s kojom Peking spori oko granične linije na Himalajima.

”Davno je prošlo vreme kada je Sovjetski savez bio ideološki i ekonomski superiorni­ji od komunistič­ke Kine. Huawei danas postavlja infrastruk­turu za rusku 5G mrežu, dok se kineska saradnja traži i u gotovo svim drugim oblastima, pogotovo što sankcije nisu nametnule samo EU i SAD nego i vodeće azijske ekonomije kao što su Japan, Južna Koreja i Singapur”, predočava Politiko, citirajući i Andreja Kortunova, generalnog direktora provladino­g Saveta za međunarodn­e odnose u Moskvi, koji konstatuje da iako ruska elita, sa jedne strane, nema apetita za podređenu ulogu u odnosima s Kinom, sa druge nema izbora nego da pomoć traži od Pekinga.

Na rastuću zavisnost Rusije od Kine ukazuje i geopolitič­ka analiza njihovih odnosa sačinjena u australijs­kom Lowy institutu, koja polazi od premise da je Putinov rat u Ukrajini s jedne strane ukazao na vitalnost bilateraln­ih odnosa Rusije

Sibirski gasovod je koštao 55 milijardi dolara i finansiran je u okviru 30-godišnjeg sporazuma Moskve i Pekinga ukupne vrijednost 400 milijardi

 ?? ?? Peking: Kina je danas druga ekonomija svijeta s neskriveni­m ambicijama da postan
Peking: Kina je danas druga ekonomija svijeta s neskriveni­m ambicijama da postan

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina