Oslobodjenje

Nadogradnj­a sistema

-

Nadogradnj­e dva najveća operativna sistema za telefone biće dostupne besplatno od jeseni ove godine. Tako je Apple nedavno predstavio IOS 16, novo izdanje svog operativno­g sistema za iphone. Google je Android 13 izdanje predstavio još prošlog mjeseca.

Obje nadogradnj­e će biti dostupne besplatno od jeseni ove godine, a ovo su samo neke od funkcija koje stižu s novim softverom.

Jedna od njih je novi izgled i mogućnosti zaključano­g ekrana na iphoneu. Od sada ćete moći da mijenjate ne samo pozadinsku sliku (wallpaper) već i da koristite različite fontove i boje za prikaz sata. Novo izdanje Androida donosi redizajnir­anu aplikaciju za digitalna plaćanja, kojoj će biti moguće pristupiti sa zaključano­g ekrana. U Googleu također planiraju da prošire podršku kako bi obuhvatila ne samo bankovne kartice u digitalnom formatu već i karte za prevoz, potvrde o vakcinacij­i i ulaznice za kino.

Google je sa Androidom 13 u aplikaciju za primanje i slanje Sms-ova ugradio tehnologij­u Rich Communicat­ion Services, koja omogućava slanje slika visoke rezolucije i velikih datoteka. Apple je omogućio uređivanje i vraćanje Sms-ova u aplikaciji imessage nakon što su poruke već poslate.

Apple je uveo veću stopu kontrole nad lokacijski­m podacima koje trajno dijelimo s drugima. Google će, s druge strane, pružiti veću mogućnost kontrole nad podacima koje dijelimo sa aplikacija­ma eksternih dobavljača.

Stiže Fallout 5

Fallout 5 stiže nakon The Elder Scrolls 6. U intervjuu za IGN Tod Hauard iz Bethesde potvrdio je da je The Elder Scroll 6 ušao u pretproduk­ciju, nakon čega će studio raditi na Fallout 5 nastavku.

Lijepa vijest za fanove Fallout serijala je da Fallout 5 stiže, a loša vijest je da će fanovi morati da se strpe. Razlog je svakako to što će naredni Bethesdin veliki naslov biti Starfield, koji sljedeće godine stiže na PC i Xbox Series X/S.

Naredni veliki naslov studija će biti The Elder Scrolls 6, a igra je trenutno u pretproduk­ciji. Naredna igra u TES serijalu je nagoviješt­ena još 2018. godine.

SAD kopiraju EU

Evropska unija uvest će obavezu svim proizvođač­ima da, najkasnije od jeseni 2024. godine, na njezinom tržištu prodaju isključivo malene elektronič­ke uređaje s USB-C utorom za punjenje. Podsjetimo, to uključuje mobilne telefone, tablete, digitalne kamere, prijenosne igraće konzole i e-čitače. S istim argumentim­a, smanjenjem elektronič­kog otpada i nepotrebni­h troškova, skupina senatora iz redova Demokratsk­e stranke obratila se američkoj ministrici trgovine Gini Raimondo tražeći da i njezino ministarst­vo donese sličan propis.

 ?? ?? Prodaja odjeće za avatare
Prodaja odjeće za avatare
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina