Oslobodjenje

Digitalna odjeća

Mark Zuckerberg vjeruje kako će digitalna roba biti važan način izražavanj­a u metaversu i veliki pokretač kreativne ekonomije

-

Osim što se Mark Zuckerberg želi pobrinuti da u budućnosti puno vremena provodimo u virtualnim svjetovima, njegova će se kompanija potruditi da i u metaversu dobro izgledamo. I to će, naravno, naplatiti.

Izražavanj­e

Iz ove kompanije su tako najavili lansiranje online trgovine za virtualne svjetove za korisnike Facebooka, Instagrama i Messengera, a u trgovini će se moći kupiti digitalna odjeća poznatih brendova.

Meta zbog metaversa gubi milijardu dolara mjesečno, ali Zuckerberg je uzbuđen zbog rezultata koje očekuje 2030. godine.

Na početku će korisnici tako moći kupiti digitalnu odjeću Prade, Balenciage i Thoma Brownea poput majica s kapuljačam­a, odijela i odjeće za motokros, a tu će odjeću za virtualni svijet platiti, naravno, pravim novcem. Digitalna roba bit će važan način izražavanj­a u metaversu i veliki pokretač kreativne ekonomije, napisao je Zuckerberg na Facebooku i dodao kako će se u njihovoj online trgovini pojaviti i drugi brendovi te je najavio njenu dostupnost za virtualnu stvarnost.

Luksuzni modni brendovi već sarađuju s tehnološki­m kompanijam­a pa tako Balenciaga prodaje svoju virtualnu odjeću u Fortniteu, dok je u Robloxu otvoren Gucci Town u kojem se nalazi i virtualna trgovina.

Cijena

Metina online trgovina odjeće za metaverse trebala bi postati dostupna uskoro, a još nije poznat način na koji će joj korisnici moći pristupati i kupovati s nje. Također, nije poznato niti kolika će biti cijena takve odjeće i ne treba isključiti mogućnost da bismo je mogli platiti skuplje nego pravu odjeću. Naprimjer, nedavno su predstavlj­ene Nikeove virtualne tenisice koje se prodaju kao NFT, a čija cijena iznosi nekoliko hiljada dolara, pri čemu najskuplji model stoji čak 130 tisuća dolara.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina