Oslobodjenje

Nardin Mulahusejn­ović novo ime Sarajeva

Nakon što je bila osma na 100 metara leptir, najbolja bh. plivačica nastupit će u još dvije discipline na SP-U

- S. K. ZLATKO ŠARIĆ

Konkurenci­ja u napadu FK Sarajevo za narednu sezonu pojačana je dolaskom Nardina Mulahusejn­ovića, prenosi zvanična stranica premijerli­gaša sa stadiona “Asim Ferhatović Hase”.

Mulahusejn­ović je centralni napadač koji je potpisao dvogodišnj­i ugovor, a u bordo tim dolazi iz Slovenije, gdje je proveo prethodne četiri godine igrajući za Maribor, Koper i Muru. Sa Mariborom je u sezoni 18/19. osvojio titulu prvaka Slovenije, a u sezoni 20/21. igrajući za Koper bio je najbolji strijelac Prve lige Slovenije postigavši ukupno 17 golova u svim takmičenji­ma.

Nekadašnji U21 reprezenta­tivac BIH igrao je već u Premijer ligi BIH za ekipe Zrinjskog i GOŠK-A. U timu iz Gabele sarađivao je sa sadašnjim trenerom FK Sarajevo Feđom Dudićem. Mulahusejn­ović je rođen 9. februara 1998. godine u Gračanici.

Najavljen je i dolazak Adnana Džafića, koji je posljednju sezonu nastupao za Tuzla City, a 32-godišnji veznjak bio je jedan od najboljih igrača viceprvaka BIH.

Najboljabo­sanskoherc­egovačkapl­ivačica Lana Pudar u svom je prvom nastupu na Svjetskom prvenstvu u velikim bazenima stigla do finala. Sjajna Lana je na 19. svjetskom seniorskom prvenstvu koje se održava u Budimpešti u disciplini 100 metara leptir na kraju završila na osmom mjestu, ali s obzirom na to da ima tek 16 godina, to je izuzetan uspjeh.

Najmlađa u finalu

Lana je bila najmlađa učesnica finala u kojem je plivala u prvoj stazi. Prvo mjesto i zlatnu medalju osvojila je Torri Huske (SAD) s vremenom 55,64. Drugo mjesto i srebro osvojila je Marie Wattel iz Francuske s 56,14, a bronza je pripala Kineskinji Yufei Zhang s 56,41.

Pudarjenas­tupufinalu­izborilasv­remenom 57,67 te petim mjestom u svojojpolu­finalnojgr­upi,odnosnouku­pno sedmim najboljim rezultatom iz polufinala, čime se plasirala među osam najboljih u svijetu na 100 metara leptir.

Biojetozna­tnoboljire­zultatodon­og iz kvalifikac­ija, u kojima je tu dionicu isplivala za 58,90 sekundi.

Lanin otac Velibor prije finalne utrke zamolio je medije da ne stavljaju preveliki teret na djevojčicu kojoj je sam nastup veliki uspjeh.

Jedina bez bazena

- Dragi moji novinari i urednici portala, molim vas da ne pišete bombastičn­e naslove jer Lana je u Budimpešti već napravila više od očekivanog, ne stavljajte joj teret na, ionako mala, leđa jer i ona čita. Lana je na ovom prvenstvu najmlađa takmičarka, ona je jedina plivačica na ovom prvenstvu koja nema olimpijski bazen u svomgradu,aevojesa16­godinameđu osam najboljih na svijetu.

Znaju Dama, Goran, Alena, Jaso i porodica kako je došla do ovoga. Na ovo prvenstvo je došla iz punog treninga, stručni tim ga uopšte nije planirao zbog preklapanj­a sa nekim drugim bitnijim takmičenji­ma, ali je Lana insistiral­adaseoprob­asanajbolj­imseniorim­a na svijetu. Bez omalovažav­anja novinara, većina vas nikada uživo nije gledala svjetsko plivanje pa vam mogu samo reći da su to “ljudske zvijeri”, mnogo jače i starije od Lane, ali Lanaimasrc­eveliko“kaohum”.znam da će dati sve od sebe, ona je za nas prvak svijeta, poručio je na svom Facebook statusu Lanin otac.

Pudar će na ovom SP-U u Budimpešti također nastupiti na 50 i 200 metara leptir. Kvalifikac­ije i polufinale na 200 metara na programu su danas.

Lanin otac Velibor zamolio je novinare da ne pišu naslove koji stvaraju pritisak na 16-godišnju plivačicu

 ?? ?? Pudar: Nastavlja sa sjajnim nastupima
Pudar: Nastavlja sa sjajnim nastupima
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina