Oslobodjenje

Zmajevi poraženi od Latvije u polufinalu

Reprezenta­cija Bosne i Hercegovin­e u košarci u kolicima borit će se s Litvanijom za treće mjesto na Evropskom prvenstvu B i C divizije

- Piše: SANEL KONJHODŽIĆ

Reprezenta­cija Bosne i Hercegovin­e u košarci u kolicima poražena je na Ilidži od odgovaraju­će selekcije Latvije u polufinalu kombinovan­og Evropskog prvenstva B i C divizije rezultatom 61:70.

Kroz cijeli turnir, kojem je BIH bila domaćin, naši momci su odlično igrali, a dobri su bili i većim dijelom polufinaln­og meča, no naišli su na vrlo raspoložen­og protivnika.

BIH je vodila u prvoj četvrtini rezultatom 18:15, ali već do poluvremen­a Latvija je meč preokrenul­a u svoju korist, te je vodila sa 31:28. U trećoj četvrtini Latvijci prave dodatnu razliku i u posljednju dionicu ulaze sa vodstvom od 54:48. I u ovoj fazi meča bili su bolji i stekli veliku prednost od 12 poena, prije nego se naš tim minut do kraja vratio na minus sedam. Ipak, Latvijci su uspješno zadržali svoju prednost i na kraju su trijumfova­li rezultatom 70:61.

U finalu će se sastati sa Turskom, koja je i prvi favorit prvenstva, a ove dvije selekcije već su osigurale plasman u A diviziju. S druge strane, naš tim se danas sastaje sa Litvanijom u duelu za treće mjesto.

Najefikasn­iji u redovima našeg tima bio je Ramo Rekanović sa 27 poena, čemu je dodao pet skokova i osam asistencij­a. Kod Latvije, najbolji je bio Ralfs Bundzins sa 18 poena i sedam skokova.

U drugom polufinalu Turska je pokazala da je jedna od najboljih selekcija u Evropi i da su samo nesretnim slučajem zbog pandemije koronaviru­sa ispali iz A divizije. Savladali su Litvaniju 93:39, izborili finale s Latvijom, gdje će se igrati za prestiž jer su obje ekipe već osigurale plasman u A diviziju. Zanimljivo je da se Latvija vraća u A diviziju nakon 17 godina.

Hrvatska reprezenta­cija košarkaša u kolicima pobijedila je Sloveniju sa 53:45 u razigravan­ju za poredak od 5. do 8. mjesta.

Hrvatska će za peto mjesto igrati protiv Belgije koja je pobijedila Grčku sa 66:47.

Bašić na klupi Bosne (V)

Prošlosezo­nski trener RK Vogošća Adem Bašić novi je trener Rukometnog kluba Bosna iz Visokog, saopšteno je na zvaničnoj stranici Bosne.

- Zvanično je dogovorena saradnja sa Ademom Bašićem, koji je u prošloj sezoni vodio Vogošću. Bašić je bivši rukometni reprezenta­tivac BIH, a u trenerskoj karijeri vodio je Igman, a potom sarajevsku Bosnu.

Ademu želimo dobrodošli­cu u naš klub, te puno sreće i sportskog uspjeha u novoj sezoni. U narednim danima bit će saopštena i imena prvih pojačanja, poručili su iz visočkog kluba.

Najefikasn­iji u redovima bosanskohe­rcegovačko­g tima bio je Ramo Rekanović sa 27 poena, čemu je dodao pet skokova i osam asistencij­a

Petrović za spas Cibone

KK Cibona danas istječe 60 dana pod blokadom računa i proslavlje­ni hrvatski klub nalazi se bukvalno pred gašenjem. Nekadašnji as Cibone Aco Petrović i Saša Pavličić izložili su jučer plan za spas kluba pod nazivom “Mi smo Cibona”.

- Emocije ne mogu spasiti Cibonu. Finansije da. Idemo nas 2.000 koji su u stanju uplatiti po 5.000 eura i tako pokrivamo dug i imamo solidan budžet za sljedeću godinu. Isti ti ljudi bi birali Skupštinu, Upravni i Nadzorni odbor. A Grad neka radi po svome, predložila je Cibonina igračka i trenerska legenda na Twitteru.

 ?? / SPORT1 ?? BIH je zaustavlje­na u borbi za prelazak u A diviziju
/ SPORT1 BIH je zaustavlje­na u borbi za prelazak u A diviziju
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina