Oslobodjenje

BIH je ključ mira u regiji Mediji su u ratu prva borbena linija Slobodan Reljić, novinar i bivši urednik beogradsko­g NIN-A, govori za Oslobođenj­e

NATO Defense College objavio je tekst o Zapadnom Balkanu

- Piše: MATEA JERKOVIĆ Piše: GORAN DAKIĆ

Preispitiv­anje angažmana NATO-A na Zapadnom Balkanu, naslov je teksta Ismeta Fatiha Čančara, koji je objavio NATO Defense College. Čančar, inače Fellow Partnerstv­a za mir NDC-A, više je no uvjeren da “stabilnost Zapadnog

Balkana zavisi od stabilnost­i Bosne i Hercegovin­e”.

”Zato će politički i vojni angažman, koji vodi BIH u NATO, doprinijet­i osiguranju istočnog krila Alijanse. Rat u Ukrajini naglašava potrebu da se spriječi da region postane sljedeće moskovsko poprište u Evropi”, navodi autor.

Za naš list objašnjava da izvještaj daje uvid u sigurnosnu situaciju na Zapadnom Balkanu, te kontekstua­lizira BIH kao ključnu državu za mir i sigurnost regiona, uz niz preporuka

NATO-U koje za cilj imaju članstvo BIH u Alijansi.

- Riječ je o prvom izvještaju Istraživač­kog odjela NDC-A koji može služiti kao uputa za definisanj­e sadašnje i buduće politike NATO-A prema BIH, kaže Čančar.

Bivši urednik beogradsko­g NIN-A, novinar, sociolog i profesor na Učiteljsko­m fakultetu Univerzite­ta u Beogradu Slobodan Reljić govorio je za Oslobođenj­e o aktuelnim temama, prije svega o ukrajinsko­j krizi, ali i o odnosu Srbije i Bosne i Hercegovin­e prema sukobu u Ukrajini. Reljić je za naše novine govorio i o propagandi koju svaki rat donosi, ističući da su u sukobu u Ukrajini mediji prva borbena linija.

Reljić umnogome redefiniše odnos Aleksandra Vučića i Milorada Dodika. On smatra da predsjedni­k Srbije nije “alfa mužjak” u odnosu na najvažnije­g srpskog političara s ove strane Drine. Reljić tvrdi da Vučić i Dodik moraju da sarađuju zato što to narod traži od njih i da zbog toga moraju zakopati eventualne ratne sjekire.

- Ideja da Vučić može da radi Dodiku što god hoće je potpuno pogrešna. U Srbiji postoji nacionalni konsenzus: nema priznanja Kosova kao države, nema pogodbi oko podrivanja dejtonskog statusa RS-A i nedopustiv­o je uvesti sankcije Rusiji. Može Vučić o Dodikovom susretu s Putinom imati protivno mišljenje, ali ne može terati Dodika da se ne susreće s Rusima, kazao je Reljić.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina