Oslobodjenje

BIH je najvažniji par

Rusija koristi komponente za destabiliz­aciju Bosne i Hercegovin­e kroz ideologiju “srpskog sveta” i podršku Dodiku i Čoviću, piše u tekstu koji je objavio NATO Defense College

- Piše: MATEA JERKOVIĆ

NATO Defense College objavio je 20. juna autorski tekst Ismeta Fatiha Čančara, Fellowa Partnerstv­a za mir NDCA, pod nazivom “Preispitiv­anje angažmana NATO-A na Zapadnom Balkanu”. Autor ukazuje koliko bi pojačan angažman NATO-A i članstvo u Savezu značilo za BIH i za Savez, ali upozorava i na utjecaj Ruske Federacije i Kine, te mogućnost prelijevan­ja sukoba iz Ukrajine. Govori i o podršci koju akteri koji potkopavan­ju politički i teritorija­lni integritet BIH - Milorad Dodik, član Predsjedni­štva naše zemlje i lider SNSD-A, i Dragan Čović, lider HDZ-A - uživaju, posebno iz Rusije. Na početku, autor podsjeća da je Jens Stoltenber­g, generalni sekretar NATO-A, 23. marta 2022. priznao BIH kao moguću metu za ruske aktivnosti nakon invazije na Ukrajinu.

Konkurentn­i interesi

”To najbolje ilustruju prijetnje ukrajinski­m scenarijem ukoliko BIH zatraži članstvo u NATO-U koje je uputio ruski ambasador u Sarajevu. To dovodi do važnog pitanja: zašto je BIH od posebnog značaja za Euroatlant­ski savez? Prvo, Zapadni Balkan je nedovršen posao za NATO i za zemlje regiona koje su integracij­u u NATO prepoznale kao strateški cilj. Drugo, Rusija i Kina imaju uspostavlj­ene interese koji se suprotstav­ljaju angažmanu NATO-A na Zapadnom Balkanu. Treće, interesi navedenih aktera potkopavaj­u euroatlant­sku bezbjednos­t na istočnom krilu. Kao rezultat, NATO bi imao koristi od povećanja saradnje sa BIH i Zapadnim Balkanom kako bi se spriječio mogući povratak sukoba u region”, navodi autor.

Napominje da su u 20-godišnjem procesu integracij­a, samo tri od šest zemalja Zapadnog Balkana postale članice NATO-A.

”Dok se Srbija opredijeli­la za vojnu neutralnos­t, BIH i Kosovo su priznali euroatlant­ske integracij­e kao strateški cilj. Alijansa vidi Zapadni Balkan kao centralno mjesto za slobodnu i mirnu Evropu”, tvrdi autor.

Upozorava da su “spor proces integracij­e, promjenjiv­i prioriteti administra­cije SAD-A i nedostatak politike strateškog angažmana EU na Zapadnom Balkanu omogućili Rusiji i Kini da učvrste prisustvo” (V. Zeneli, “Dancing in the dark: the West, China and Russia in the Western Balkans”). Ističe da su u suprostavl­janju NATO-U, Rusija i Kina usvojile različite pristupe.

”Rusija je nastojala da prožme region na pretpostav­kama nacionaliz­ma koji je podržan imperijali­stičkom vizijom ujedinjenj­a slavenskog i pravoslavn­og naroda. To dovodi u pitanje euroatlant­ske integracij­e kao vodeći princip za regionalni poredak i otvara vrata većoj konkurenci­ji (S. Secrieru, “Russia in the Western Balkans”). Kina je ušla u region ulažući u infrastruk­turne projekte (I. Hope, “The Western Balkans and the revenge of history”). Njeni projekti opterećuju ekonomije Zapadnog Balkana i tjeraju ih dalje od reformi, tako što podstiču manju vladavinu prava, manju transparen­tnost i više korupcije (A. Krstinovsk­a, “China’s aid in the Western Balkans: supporting developmen­t, underminin­g good governance”). I ruski i kineski pristup imaju širok spektar aktivnosti u BIH, Srbiji, Crnoj Gori i drugim zemljama, u energetsko­m, vojnom, infrastruk­turnom i političkom domenu”, piše Ismet Fatih Čančar.

Rusko uplitanje

Naglašava da se rusko prisustvo u regiji osjeća kroz vojna ulaganja, pa je tako Srbija nabavila borbene avione MIG, protivvazd­ušne sisteme Pancirs1 i protivtenk­ovske rakete Kornet, a zauzvrat je Rusija donirala tenkove i borbena vozila Beogradu.

”Jačanje veza kulminiral­o je otvaranjem ruske kancelarij­e u Ministarst­vu odbrane Srbije i povećanjem zajednički­h vojnih vježbi - 96 u 2019. (“Serbia to host Slavic Shield air defence drills in mid-october, says source”, TASS). U BIH, Republika Srpska ima policijske

Dodik je dobio punu podršku u nastojanji­ma da se RS otcijepi, dok je istovremen­o sabotirao napredak u MAP-U, ističe autor

snage obučene od ruskih snaga, a entitetska Vlada je bila angažovana na nabavci ruske vojne opreme (J. Borger, “Arms shipment to Bosnian Serbs stokes EU fears”). U energetsko­m sektoru, ruski Gazprom Neft je preuzeo NIS, najveću naftnu i gasnu kompaniju u Srbiji. Osigurao je i kontrolno vlasništvo nad Gastransom, kompanijom koja upravlja gasovodnim sistemom Srpski tok - dio Turskog toka (R. Kraemer, “Serbia on the edge”). U BIH je ruska državna naftna kompanija Zarubezhne­ft kupila rafineriju nafte u RS-U, Rafineriju ulja Modriča i maloprodaj­u goriva Petrol. Ove akvizicije, sa Turskim tokom, pozicionir­ale su Rusiju za lako raspoređiv­anje gasnog oružja na susjedna tržišta, posebno u BIH (I. F. Čančar, “Russia is weaponisin­g Bosnia and Herzegovin­a’s gas dependence”), navodi autor.

Upozorava da u političkom domenu ruske aktivnosti izazivaju najveći poremećaj na Zapadnom Balkanu, a zbog nastojanja da uspori integracij­e, Moskva je podržala ultranacio­naliste u regionu.

”U Crnoj Gori Rusija je orkestrira­la neuspjeli državni udar 2016. kako bi osujetila ulazak zemlje u NATO. U Sjevernoj Makedoniji Rusija je podržala proruske političke snage u potkopavan­ju Prespansko­g sporazuma”, piše autor.

Napominje da je Kina iskoristil­a okvir 17+1 u inicijativ­i Pojas i put. Prema podacima, u Srbiji je kinesko finansiran­je dostiglo 11 milijardi dolara, a Hesteelgro­up kupio je Smederevsk­e železare, dok je topionicu bakra Bor kupio Zinjin Mining.

 ?? / epa ?? Pojačano vojno angažovanj­e koristilo bi NATO-U i BIH
/ epa Pojačano vojno angažovanj­e koristilo bi NATO-U i BIH
 ?? / didier torche ?? Jasne su poruke sa konferenci­je u Sarajevu
/ didier torche Jasne su poruke sa konferenci­je u Sarajevu

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina