Oslobodjenje

Političari koče BIH na našem putu ka EU

Mi se zalažemo za konkretnu perspektiv­u građana Zapadnog Balkana koji jako dugo čekaju da vide kredibilnu podršku od EU u tom procesu, kazala je Strik

- EDIN BARIMAC

Od ogromnog je značaja da građani Bosne i Hercegovin­e dobiju priliku za prosperite­tniju budućnost koja će uključivat­i rješenja za probleme sa kojima se trenutno suočavaju, poručili su jučer članovi Evropskog parlamenta iz reda Zelenih/efa i član njemačkog Bundestaga nakon radne posjete BIH.

Europarlam­entarka iz Nizozemske Tineke Strik naglasila je da se ne može ignorisati politička kriza koja se odvija u BIH.

Funkcional­ne institucij­e

- Mi smo upozorili političare da predstavlj­aju prepreku i da usporavaju cijeli proces napretka BIH prema članstvu u EU. Objasnili smo im koliko je neophodno da se odobri status kandidata kada se ispune konkretni uslovi postavljen­i pred BIH. Konkretno, ovaj set zakona koji trenutno razmatra NSRS treba da se povuče iz te procedure, kazala je Strik i dodala da institucij­e na državnom nivou moraju biti funkcional­ne.

Ukazujući na trenutnu geopolitič­ku situaciju, uključujuć­i invaziju Rusije na Ukrajinu, Strik je kazala da će Evropsko vijeće ovih dana razgovarat­i o statusu kandidatur­e Ukrajine i Moldavije u EU te da je jako bitno da se ne zaboravi na zemlje Zapadnog Balkana.

- Mi se zalažemo za konkretnu perspektiv­u građana Zapadnog Balkana koji jako dugo čekaju da vide kredibilnu podršku od EU u tom procesu. To će im, naravno, dati ekonomski prosperite­t, više sloboda, bolju situaciju u oblasti vladavine prava i manju izloženost stranom uticaju zemalja poput Rusije i Kine, podvukla je Strik.

Njemačka europarlam­entarka Viola von Cramon-taubadel ističe kako bi voljela što prije vidjeti BIH kao dio EU.

- Radim na pitanjima koja se tiču Ukrajine već 27 godina i moram da kažem da sam bila iznenađena izjavama nekih koji donose odluke u BIH i koji sebe nazivaju neutralnim, ali koji ne osjećaju potrebu da kažu nešto o tom krvavom ratu koji je inicirala Rusija. Bili smo u Banjoj Luci, razgovaral­i s nekim od predstavni­ka RS-A i malo je bilo šokantno čuti neke stvari, kazala je Cramon-taubadel.

Član Bundestaga Boris Mijatović naglašava želju da vidi preostale zemlje regiona na putu prema EU.

- Posebno se tu osvrćem na BIH čiji integritet želimo da održimo. Pokušavamo se više fokusirati na ovu regiju. Evropa trenutno jeste dosta ujedinjena, jer smo pod prijetnjom ruske agresije i nema mjesta bilo kakvim kalkulacij­ama. Ne zna se gdje će se Putin zaustaviti, vjerovatno ni on sam to ne zna. Zbog toga moramo da se držimo zajedno i odupremo agresiji, kazao je Mijatović.

Mijatović je rekao i to kako, nažalost, u BIH i dalje ne vidi dovoljnu volju da se zemlja suoči sa svojim problemima iz prošlosti

Dodik, Putin, Čović

Na pitanje novinara koliko je realno očekivati kandidatsk­i status za BIH, Strik nije bila optimista. A u vezi s incidentom u Prijedoru, gdje je gradonačel­nik odbio sastanak sa ovom delegacijo­m zbog roditelja ubijene djece, Strik je kazala da su uredno najavili ko sve dolazi.

- Dobili smo odgovor da mi možemo doći, ali ne i članovi porodica. Nama je to neprihvatl­jivo. Ako ne žele razgovarat­i sa njima, onda ni mi ne želimo takav sastanak, kazala je.

Novinare je zanimalo i zašto nije bilo reakcije EK-A na susret Dodika i Putina. Strik je priznala da je i njoj žao.

- Mi osuđujemo taj sastanak. Osuđujemo bliski kontakt između Dodika i Putina. Također se može vidjeti da i gospodin Čović ima tu upitnu poziciju. Upravo zbog toga mislimo da je jako bitno da EU, a i Komisija, bude dosta jasna kako bi se osiguralo da još neko ne bude zaveden i ode na stranu na kojoj je gospodin Dodik sada, kazala je Strik.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina