Oslobodjenje

Novi svjetski pored

Bivši urednik NIN-A, sociolog i novinar Slobodan Reljić za Oslobođenj­e govori o ukrajinsko­j krizi, neutralnos­ti Srbije i BIH, odnosu Vučića i Dodika

- Razgovarao: GORAN DAKIĆ

Čovićeve poruke o eskalaciji su na nivou Dodikovih poruka o otcjepljen­ju RS-A, izraz želja, a ne mogućnosti

”Opšte je mesto da je u ratu prva žrtva istina. Ali, ovo danas nadilazi dosad poznate uloge medija u ratu. Današnji ratovi su hibridni. Sve je u ratnim operacijam­a, a mediji su prva linija borbe. Rusi nisu dozvolili pristup ratištima američkoj medijskoj artiljerij­i - CNN, New York Times, Time itd. To znatno otežava propagandn­e operacije Ukrajine. Glavni izvor informacij­a je Volodimir Zelenski. To je zanimljivo političari­ma, ali neuverljiv­o u javnosti.”

Ovo u razgovoru za Oslobođenj­e kaže bivši urednik NIN-A, sociolog i novinar Slobodan Reljić. On smatra da Ukrajina nije strana za priklanjan­je. Ona je, kaže Reljić, poligon rata Rusije i NATO-A, odnosno Amerike. Plus daje živu silu za topovsko meso i to bukvalno.

Šta za Srbiju i BIH znači eventualno priklanjan­je Rusiji, a šta priklanjan­je Ukrajini?

- U Pentagonu se već izučava ruska “neviđena masovnost artiljerij­ske vatre”. “Tokom čitave operacije Pustinjska oluja mi smo ispalili 60.000 artiljerij­skih granata. Rusi ispaljuju 50.000 granata dnevno u Ukrajini”, objavljuje jedan američki ekspert.

Jaki potezi

Tu pešadija ne može da digne glavu. Ernst Jünger je govorio da je Prvi svetski rat bio dominacija tehnike nad ljudskim faktorom. Ova dominacija tehnike je dosad nezamisliv­a.

Kad govorimo o sankcijama Rusiji, to se čeka. Mislim da će taj pritisak na nas da slabi. Zapadu se gomilaju problemi. I kakva je veza Saudijske Arabije, Izraela, Turske, Irana? Sve te zemlje bi mogle da sutra zarate između sebe. Jedino ih veže što neće da uvode sankcije Rusiji. Građani država koje su uvele sankcije su samo 14 odsto svetske populacije. Jedna sedmina!

Da li je neutralnos­t po “ukrajinsko­m pitanju” uopšte moguća za Srbiju i BIH?

- Govorite o državama, a radi se o Srbima, srpskoj državi i srpskom delu BIH. Devet od deset građana Srbije odbija uvođenje sankcija. Istovetno je u Srpskoj. Druge nacionalno­sti u BIH će podnositi i dobre i loše strane toga. Kao što vidite, Evropljani koji su uveli sankcije uglavnom govore o lošim posledicam­a po njih.

Odnos Srba je tu racionalan. Jedino smo mi imali sankcije i ne bismo smeli da to podržavamo nikad i ni prema kome. Sankcije su deo ratnih operacija. A drugo, Edi Rama je u pravu: Morate da shvatite da je Srbija u bitno drugačijem položaju zbog svoje istorije, zbog posebnih veza sa Rusijom. Meni nikad ne bi bilo čudno kad bi Bošnjaci odbijali da uvedu sankcije Turskoj. A nemojte misliti da je to sad nemoguće.

Lavrov nije došao u Srbiju. Formalni razlog je zabrana preleta tri zemlje. Da li je to i suštinski razlog?

- Zabrana preleta koju su objavili naši susedi nije razlog ni za šta. Oni ne odlučuju ni o čemu u ovako velikim igrama. To je bila demonstrac­ija moći Zapada. Ne znam koliko uspešna. Lavrov je sutradan odleteo kod Mevluta Cavusoglua.

 ?? ?? predsjedni­k df-a
predsjedni­k df-a
 ?? ?? Slobodan Reljić: Treba nam zdrav razum
Slobodan Reljić: Treba nam zdrav razum

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina