Oslobodjenje

Ak upravo nastaje

-

Sa druge strane, Milorad Dodik se sastao i sa Lavrovom i sa Putinom. Da li je to dobra politička odluka u trenutnim okolnostim­a ili još jedan predizborn­i trik?

- Političari uvek misle na izbore, ali ovi Dodikovi gestovi prevazilaz­e predizborn­e trikove. To su jaki potezi koji nose i rizike i značajne poene. Dodik je bio na Ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu koji se održavao pod sloganom “Nove mogućnosti u novom svijetu” i u društvu državnika iz 70 zemalja. Nekom u Sarajevu to može izgledati nevažno, ali novi svetski poredak upravo nastaje. Užurbano se radi i u Davosu i u Petrogradu i u Šangaju. Pax Americana se rastače.

Berlusconi je pre neki dan upozorio da Zapad zaista izoluje Rusiju, ali svet izoluje Zapad. Ukrajinska kriza će mnogo više uticati na današnji svet nego što je Zapad spreman da prihvati. Ali, proces je nezaustavl­jiv. Mislim da je za svakog dobro da to ima na umu i da se ne stavljaju, što bi rekli Amerikanci, sva jaja u jednu korpu.

Kakav je odnos Srbije i BIH? I u kojem pravcu bi taj odnos trebao da ide, a u kojem pravcu će ići?

- Mi imamo svoje razmirice i nije izgledno da će se one skoro rešiti. Posebno ne uz pomoć spolja. Ali dobro bi bilo da razumemo da u svetu rastu problemi koji nas ugrožavaju pre svega kao ljudska bića, a onda i kao narode. Svaki put mi bude drago kad čujem hrvatskog zastupnika u Evropskom parlamentu Mislava Kolakušića s čijim razumnim nastupima može da se složi najveći deo ljudi koje razume jezik kojim on govori. Valjalo bi da se mi kao Srbi, kao Bošnjaci, kao Hrvati ujedinjuje­mo pred velikim resetom ili pretnjom obavezne vakcinacij­e, majmunskim boginjama. Svako od nas ima veće šanse da odbrani sebe ako i ovi drugi okolo prate zdrav razum. Takvih slučajeva ima sve više.

Kako ocjenjujet­e odnos Aleksandra Vučića i Milorada Dodika nekoliko mjeseci pred opšte izbore u BIH?

Može Vučić o Dodikovom susretu s Putinom imati protivno mišljenje, ali ne može tjerati Dodika da se ne susreće s Rusima

Ukrajinska kriza će mnogo više uticati na današnji svijet nego što je Zapad spreman da prihvati

Da li opozicija u Srpskoj čeka isto što i opozicija u Srbiji: da neko drugi uradi njihov posao?

- U Srbiji nema suštinske opozicije. To bi značilo da je neka politička grupacija nedvosmisl­eno odustala od besmisleno­g tavorenja na “evropskom putu”. Već četvrt veka čekamo “voz što doći neće”. Uostalom, obećavajuć­i realan odnos prema EU, Vučić je došao na vlast. Čim je dobio narodnu podršku adoptirao je dve trećine raznih “demokrata” i omrznutih G-17 “izdajnika” i uhvatio se “evropskog puta”.

Prelomno vrijeme

Oni to obećaju Zapadu. I onda je politika igranje na žici - između narodne volje i ispunjavan­ja obećanja zapadnim emisarima i ambasadori­ma. Ovde se radi o tome da bi opozicija morala oponirati sistemu koji je Zapad implementi­rao (taj glagol su oni koristili) da bi ostvarivao svoje interese. Kolonijaln­e, neokolonij­alne. Kakve god. Pošto je ovo prelomno vreme, takva opozicija nastaje i pojaviće se. Što pre, to bolje.

 ?? ?? U Srbiji nema suštinske opozicije
U Srbiji nema suštinske opozicije
 ?? ?? Ivana Korajlić: Selektivan je pristup u radu pravosuđa
Ivana Korajlić: Selektivan je pristup u radu pravosuđa

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina